Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Upplevelser    Cykel    Sport- & fritidsutrustning   

Utekartan, min nya vän

ERIK SANDBLOM 2009-02-19        #9487

Utekartan tål vatten

Något av det senaste inom friluftsliv är kartor som är okänsliga för vatten, och som kan vikas många gånger utan att gå sönder.

Den kartan jag köpte heter Utekartan och visar detaljerat alla vägar och stigar i området. Den är bra för alla typer av uteliv, men eftersom jag gillar cykling så är det en finess som är särskilt bra: kartan visar vägarnas bredd. Jag märker att om jag väljer vägar smalare än sju meter så får jag en betydligt trevligare tur. Det är nämligen lägre tempo i biltrafiken där.

Utekartan visar samma information som Lantmäteriets Terrängkarta, men är tryckt på Tyvek, ett material som utvecklats av DuPont och även används till kuvert, isolering och annat. Lantmäteriets Terrängkarta trycks på ett annat fukt- och viktåligt kartpapper som heter Pretex och ska vara lite billigare.

Kartinnehållet är omfattande. Man ser väderkvarnar och vindkraftverk, kraftledningar, järnvägar, höjdkurvor, sjöarnas höjd över havet, mossar, skog och åker, olika typer av bebyggelse, med mera. Det finns till och med pilar som visar vilket håll vattnet rinner! Väldigt fina kartor alltså. Konstverk med bruksvärde. En bra karta är som lämplig klädsel: den gör att du får ett mycket roligare uteliv!

Utekartan

Lantmäteriet Terrängkarta

Se även tråden Cykelutflykter för böcker med turtips för cykelERIK SANDBLOM 2009-02-19        #9488

Garmin Oregon 300

GPS med kartfunktion är en annan bra naturguide. En modern GPS är vattentät, flyter, och har fäste för cykelstyre. Den talar om var du är och håller reda på hur långt och hur fort du har cyklat. Den har inbyggda zoombara kartor i färg och kan laddas med sjökort och något som heter Friluftskartan. Jag är inte så lockad av GPS för friluftsturer. Jag tycker det är lätt att orientera mig med hjälp av en bra karta, och jag tycker inte om batterier som tar slut. Även om skärmarna har bra upplösning numera så är skärmen helt enkelt för liten, mätt i centimeter. Jag nöjer mig med de kartjänster som kan laddas in gratis i en vanlig dator eller i mobiltelefonen. De kan ge förslag på rutter och visa avstånd. Ett litet sidospår är att Eniro har en utsiktsfunktion, och Hitta har en 3D-funktion. Eniro har även kartor över Norge (eniro.no) och Danmark (eniro.dk). För andra länder kan Google Maps vara bra. kartor.eniro.se Hitta.se Google Maps

ERIK SANDBLOM 2009-02-19        #9489

Har man redan kartor i papper så kan man skaffa en vattentät kartpåse till. Haglöfs har en som hängs runt halsen. Vaude, Ortlieb med flera har kartfodral som man knäpper fast på styrväskan.

HENRIK LUNDQVIST 2009-02-19        #9492

Friluftskartan i digitalt format är svindyr, såsom alla andra Metrais produkter. Därför är det lika bra att jag slår ett slag för OSM, OpenStreetMap. Det är ett projekt som alla kan vara med i och mappa världens gator, vägar, stigar och leder. Dessa kan sedan laddas ned gratis i Garmin-format från cloudmade.com Ett nytt koncept i OSM är OpenCycleMap (opencyclemap.org) där man gjort cykellederna, t ex Kustleden eller Sverigeleden tydligare för att man lättare skall hitta dessa bland alla andra vägar och leder. Dessutom har man lagt till höjdkurvor vilket är ganska intressant när man är ute och cyklar.... Och givetvis kan man skriva ut dessa kartor helt legalt och gratis om man hellre vill ha dem på papper. Som ni ser så saknas det säkert en del... och det är där ni kommer in. Har ni en GPS på styret så spara spåret som bildats när ni åkt och ladda upp den till OSM, där ni definierar vad det är ni åkt på... så kan vi alla göra en världsomspännande gratis vägkarta. För skojs skull kan ni jämföra de följande två varienterna av karttäckningen i Addis Abeba, Etiopien.

Google Maps


OpenStreetMap: http://www.openstreetmap.org/?lat=9.0305&lon=38.7549&zoom=13&layers=B000FTF

http://www.opencyclemap.org/?zoom=9&lat=59.38022&lon=17.9968&layers=B000

ERIK SANDBLOM 2012-05-03        #20565

Grusvägar visas som streckade linjer medan asfalterade vägar är heldragna

Ny karta - Cykelkartan
Norstedts och Cykelfrämjandet ger nu ut Cykelkartan i skala 1:90 000. Kartan visar underlag, vägbredd och cykelleder.  Grusvägar syns som streckad linje medan asfaltsvägar visas som heldragen linje. Även rutter för olika cykellop finns med, t ex Vätternrundan. Den trycks på Pretex som är ett lateximpregnerat specialpapper som ska vara vädertåligt och viktåligt.

http://www.cykelkartan.se/

Logga in för att svara


Produkter

Elcyklar (49)
Konverteringskit elcykel (3)
Lastcyklar (4)
Cyklar (6)
Trikar (16)
Cykelleasing (2)
Övrigt (11)
Leksaker (23)
Byggmaterial (1)
Barnkläder (4)
Klädbutiker (1)


FacebookBli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3275 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik