Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Cykel   

Bli rik, laga cyklar

ERIK SANDBLOM 2009-02-27        #9595

Jag talade med en cykelreparatör som ansåg att dom stora pengarna inte finns i försäljning av nya cyklar utan i reparationer och tillbehör. Jag tror han har rätt och det bör stämma ännu bättre ju fler som cyklar till vardags. Dom flesta lägger nog inte så mycket pengar på själva cykeln, däremot sätter de stort värde på att snabbt få cykeln lagad, justerad eller kompletterad med en korg eller nåt.

Cyklar man sällan och bara på skoj så sliter man ju inte lika mycket på den, samtidigt som man kan tänkas fixa en del saker själv i och med att det är en hobby. Det borde innebära dyra cyklar men desto mindre pengar på reparationer och underhåll.

New York Times och Financial Times har skrivit om detta. Sommarens cykelboom tycks inte ha ökat nyförsäljningen av cyklar, däremot har reparationer gått upp när människor tar fram gamla cyklar ur förrådet.

Vill man ta bra betalt tror jag alltså att man ska försöka laga cyklarna snabbt, gärna övernatt, och se till att ha alla delar på lager så att man inte måste vänta på leverans. Mottot bör vara "Cyklar skall rulla".

Nu har jag sett att någon har gjort denna affärsidé helt till sin egen. Företaget Bikelife kommer och lagar din cykel hemma hos dig. Dom kan också rädda din övergivna cykel som står och gråter, fastlåst i en stolpe i regnet där du lämnade den när du fick punka. Dom finns bara i Göteborg än så länge. På hemsidan erbjuds bara några enklare tjänster som däcksbyte, smörjning och justering, men de lovar att göra det under nästkommande vardag. Jag önskar Bikelife lycka till och hoppas att de får tillfälle att utöka verksamheten.

Skäm bort din cykel. Bilen gör dig fattig och tjock, men cykeln gör dig rik och vacker!

New York Times: A Surge in Bicyclists Appears to Be Waiting

Velorution: More riders doesn’t mean more new bikes


www.bikelife.seJOHAN ERLANDSSON 2009-02-27        #9596
Igår fick jag punka på Övre Husargatan. Det finns en cykelaffär där så jag gick in. Och fick nytt däck och slang medan jag väntade! Schwalbe punkteringssäkert denna gång förstås. Affären har egentligen inte verkstad, men han hade väl rätt lite och göra plus att kortläsaren krånglade så han gjorde jobbet medan jag gick till en bankomat. Service!

ERIK SANDBLOM 2009-02-27        #9598
Det finns till och med två cykelaffärer där, och en i korsningen Vasagatan-Viktoriagatan. Voila, ytterligare en affärsidé -- en kartjänst med alla cykelaffärer i närheten.

ELEONORA HORN 2009-02-27        #9604
Ännu en affärsidé eller extra tjänst: cykelmekarkurser. När Naturskyddsföreningens cykelgrupp meddelade att en kväll skulle ägnas åt en cykelmekarkurs anmälde jag mig snabbare än kvickt med vändande epost.

ERIK SANDBLOM 2009-03-27        #10032
Har du gått cykelmakarkursen ännu Eleonora? Lärde du dig något? Jag undrar hur många som cyklar till vardags och som kan laga punkteringar. Jag lärde mig inte det förrän 25 ungefär, och då hade jag cykelpendlat varje dag i tio år.

ELEONORA HORN 2009-03-28        #10034
Nej, tyvärr, jag blev tvungen att gå till ögondoktorn istället. En punktering kan jag laga, men det blir lätt ett helt litet projekt när det inträffar på bakhjulet. Men framför allt är det olika typer av justeringar som jag skjuter på framtiden. Häromsistens satte jag upp en totalgenomgång av cykeln på min önskelista i hopp om att någon i familjen skulle nappa på det... Vet någon om det finns någon cykelverkstad eller liknande som erbjuder cykelmekarkurser i Stockholmsområdet?

ERIK SANDBLOM 2009-04-23        #10431
Jag känner inte till något sådant i Stockholm men i en del nordamerikanska städer finns sk cykelkök. Ett cykelkök är en idéell cykelaffär som inte erbjuder service men där man däremot kan få lära sig hur man lagar cykeln själv.

http://www.bicyclekitchen.com/links.html

ERIK SANDBLOM 2009-04-23        #10432
MiljöBloggAktuellt: Cykelutryckning med slang, soppa och sexleksaker Nu har Bikelife har testats i verkligheten av en bloggare.

ERIK SANDBLOM 2009-07-22        #11493
Steve Stenqvist vet det mesta om begagnade cyklar Steve Stenqvist renoverar själv begagnade cyklar som han säljer. Det finns så få som renoverar cyklar att han har fullt upp. För ett tag sen slutade han till och med att stå med i telefonkatalogen. – Ska man köpa en ny cykel i dag bör man ge minst 5 000 kronor för den. Det är billigare i längden, än att köpa 1 500-kronorscyklar som inte håller. Min kommentar: Steve talar i egen sak men jag håller med honom. Köp gärna cykel från en butik med egen verkstad. Det är också bra att provcykla eftersom cykeln ska passa någorlunda.

JAKOB NORDIN 2009-08-04        #11581

Var inte rädda för att smutsa ner er och testa lite, "trial and error" är min melodi. Nu gillar jag att skruva och dona och har aldrig varit rädd för att skruva loss saker men man ska inte skruva bort saker man inte tror man kan skruva tillbaka. Nu senast lärde jag mig hur Shimanos Nexus 3-vxl system fungerar: Ettans växel ville inte ligga kvar utan den hoppade till tvåan direkt. Skruvade loss en svart plasttäcklock på undersidan och insåg att verkstaden (eller vem det nu var som fixat med växeln) inte kapat av växlingsvajern som man ska så stumpen som var kvar tog emot och hindrade ettans växel från att ligga kvar! Sen ställde jag in frambromsen (v-broms) tills jag blev nöjd. Bromsar har tagit mig tid att få till bra men enträgen vinner heter det ju så nu är jag en fena på att justera bromsar. Cykelfixande är ett hantverk som mycket annat och ju mer ni fixar ju bättre blir ni! Ett tips är att söka på internet efter inställningsmanualer. De märkesanpassade manualer enbart verkstäderna hade tillgång till tidigare finns oftast att hitta på internet idag och man kan lära sig mycket (teori) genom att söka runt lite. Hoppas ni lyckas i era framtida försök att fixa cykeln, går ni bet kan ni mejla mig på [email protected] så kanske jag kan hjälpa er hjälpa er själva.

ERIK SANDBLOM 2011-07-01        #18270
Cycleville: "Det blir fler och fler gamla cyklar"
Mats Öhrn driver cykelverkstaden Haga Nygatan Cykel i Göteborg.
- Jag sålde cyklar tidigare, men det blev en massa märken och skador på dem när man lyfte in dem och hade dem i butiken. Så jag släppte det. Nu reparerar jag bara cyklar.

STAFFAN BOLMINGER 2011-07-01        #18275
Ni som bor i Göteborg måste skaffa Trafikkontorets Punkapp! Grym! Visar med GPS-information var närmaste pump, verktygsbutik eller verkstad finns. Dessutom var man hittar cykelpoolen. Bra i kombination med Västtrafiks app, speciellt den som nu verkar komma. Finns i beta för android. Trampa på!

Logga in för att svara


Produkter

Elcyklar (49)
Konverteringskit elcykel (3)
Lastcyklar (4)
Cyklar (6)
Trikar (16)
Cykelleasing (2)
Elmotorcyklar (1)
Elmopeder (5)
Konferenstjänster (2)


FacebookBli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 2760 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik