|
Resor övrigt Cykel Markbunden kollektivtrafik Inga cyklar i tyska snabbtåg
![]() Antalet medtagna cyklar i tyska fjärrtåg halverades mellan 1999 och 2005. På de tyska snabbtågen ICE får man ta med sig fällbara cyklar, men inte vanliga. Vid introduktionen 1990 var det inget stort problem eftersom bara ett fåtal tåg gick som snabbtåg. Men nu har snabbtågen brett ut sig såpass att antalet cyklar som befordras med fjärrtåg i Tyskland halverats. Trots påtryckning från bundesrat, tyska överhuset, och europeiska parlamentet så kommer ingen snar ändring. Operatören DB säger bara att man ska beakta problemet när man köper nya tåg, vilket innebär att situtationen inte ändras förrän om ett decennium. DB säger att det kostar för mycket att bygga om befintliga tåg och att cykelmedtagning gör att stationsuppehållen tar för lång tid. Att ombyggnaden är dyr stämmar knappast i och med att moderna tåg är moduluppbyggda. Att stationsuppehållen kan förlängas är något som även SJ säger. ADFC, tyska cykelfrämjandet, säger att argumenten är felaktiga och att Tyskland måste anpassa lagen till ett EU-direktiv om att alla tåg måste ta med cyklar. Men anpassningen fördröjs av att trafikministeriet ställer sig på DBs sida. ADFC ska nu göra rättssak. Många typer av snabbtåg Till skillnad från i Sverige körs snabbtågstrafiken i Tyskland av många olika tågmodeller. Från början, 1990, fanns bara ICE1 som klarar 250 km/h. Det tåget har 12-14 vagnar och redan 1995 byggdes en avkortad version, ICE2. De korta tågen körs dubbelkopplade och delas på vägen för att kunna nå flera destinationer. År 2000 kom ICE3 som klarar 330 km/h och är tillåten för trafik i Frankrike och Nederländerna. Varumärket ICE var då mycket etablerat, och DB beställde lutande tåg med toppfart på 230 km/h, ICET. De lutande tågen gjorde att man kunde minska restiden på kurviga sträckor som fram till dess inte trafikerats med de statushöjande ICE-tågen. Med en variad snabbtågsflotta kan DB nu köra snabbtåg på de flesta sträckor såväl inrikes som utrikes. Det har visat sig vara mycket lönsamt att köra moderna tåg med kortare restider, och det kan vara en delförklaring till DBs arroganta attityd mot resenärer som önskar ta med sig cykel. Kanske kan detta vara en lärdom för att bättre förstå vårt lönsamma SJ, som inte heller tillåter cyklar på snabbtåg. I andra fjärrtåg tillåts cyklar bara mellan ändstationer, på sommaren, på vissa av SJs linjer. ADFC: Fahrräder im ICE frühestens ab 2020 – Bahn bleibt bei angekündigtem Rechtsverstoß Sinneswandel bei der Bahn? Fahrradmitnahme soll in neuen ICE-Zügen ermöglicht werden Pressmeddelande från Michael Cramer, trafikpolitisk talesperson för de Gröna i europeiska parlamentet. Att DB köper tåg med cykelplatser innebär alltså ingen förbättring förrän 2020, vilket inte framgår av detta pressmeddelande. ADFC: Deutscher Bundesrat fordert Fahrradmitnahme im ICE Tyska överhuset kräver cykelmedtagning i ICE. Även bundestag, underhuset, har krävt samma sak. Lagförslag förbereds.
![]() Cyklarna tar mindre plats om man krokar upp dom i taket. ADFC har en översikt på vilka tyska tåg som tillåter cykel. Generellt är det tillåtet i de flesta tåg förutom snabbtågen. Man måste boka cykelplats, och det kostar nio euro för inrikes resor i Tyskland, 10-15 euro för utrikes. Även privata InterConnex (Veolia) tillåter cyklar på sina fjärrtåg, det kostar fem euro.
Fahrradmitnahme im Fernverkehr mit der DB AG
Kan nedgångssiffrorna kompenseras av att fler tar med sig vikcyklar?
![]() Nej, den ska faktiskt se ut såhär! Jag tvivlar. Svårt att veta, jag tror dom räknas som baggage och att det inte finns statistik på det. Jag har inte några siffror på antalet vikcyklar i Tyskland heller. Kanske något som firman Riese und Müller har koll på? Dom tillvekar tyska vikcykeln Birdy.
I de nyare snabbtågen finns baggagehyllor som passar för Brompton och dessutom har myntlås! http://bromptonauten.de/nachrichten/bahn.html
Nu vill trafikutskottet i tyska parlamentet att DB ska tvingas tillåta cyklar i nybyggda snabbtåg. I december 2009 träder nämligen nya EU-regler i kraft beträffande passagerares rättigheter. Reglerna berör bl a cyklar på tåg men det tycks råda delade meningar om hur förbindliga reglerna är.
I april skrev DB till tyska cykelfrämjandet ADFC och lovade att cyklar ska tillåtas på alla tåg -- förutom snabbtågen ICE.
ADFC: Fahrradmitnahme in allen Zügen muss kommen
DB är ju dock långt före SJ som i stort sett inte befodrar cyklar alls vare sig på snabbtåg eller långsammare tågtyper mer än några test under semestertider men då bara från ändstation till ändstation. Dom här EU reglerna angående cyklar på tåg borde ju omfatta även Sverige. I Sverige går det ofta bra att ta med sig cyklar på länstrafiksbussar (undantag SL) men så fort du skall resa någon längre sträcka blir det svårt.
![]() Klicka i rutan för cykelmedtagning på Reiseauskunft Resan kan ta betydligt längre när man undviker ICE-tågen. T ex måndag 11 januari tar det normalt cirka fyra timmar att åka med ICE mellan Frankfurt och Berlin. Vill man ta med cykeln får man välja förbindelser som tar två-tre timmar längre. Likadant tar det normalt fyra-fem timmar att åka mellan Hamburg och Nürnberg. Vill man ta med cykeln finns det en förbindelse som tar fem och en halv timme, övriga tar cirka 7-10 timmar. Som tur är får man ta cykel på nattåg.
Källa reiseauskunft.bahn.de Logga in för att svara |
Elcyklar (49) Konverteringskit elcykel (3) Lastcyklar (4) Cyklar (6) Trikar (16) Cykelleasing (2) Konferenstjänster (2) Elmotorcyklar (1) Elmopeder (5)
|