|
Resor övrigt Cykel Markbunden kollektivtrafik Snart tillåtet med cyklar på stockholmsbussar
![]() I Östergötland får cyklar tas med på landsbygdsbussar. Foto: Malin Rosén, SWECO Till sommaren blir det möjligt att ta med sig cykeln på vissa av SL:s busslinjer. På sikt ska cyklar bli vanliga inslag även i tunnelbanan. SL tillåter redan cyklar på pendeltågen, dock ej kl 06-09 och kl 15-18. Samma spärrtider ska gälla för bussarna. Försöket inriktar sig alltså främst på fritidscykling. De busslinjer som berörs är främst de som trafikerar områden som inte redan betjänas av pendeltåg och Saltsjöbanan. Det blir endast två cykelplatser per buss, men platserna ska kunna förbokas. Cyklarna ska fästas av föraren bakpå bussen. I jämförelse med Göteborg, Köpenhamn, Malmö, och Oslo är reglerna för cykelmedförsel i Stockholm mycket restriktiva. I göteborgsregionen är cyklar tillåtna hela dygnet på pendeltåg och på Kinnekullebanans tåg, pris 30kr. I pendeltågen i Köpenhamn finns inga spärrtider för cyklar förutom på Nørreport station kl 0700-0830 och 1530-1700. I Pågatåg och Øresundståg får cyklar tas med hela dygnet, men inte på vissa avgångar som markeras i tidtabellen. I Oslo får cykel tas med hela dygnet på spårvagnar, bussar, tunnelbana och pendeltåg i mån av plats. Det kostar samma som barnbiljett. DN: Snart får cykeln åka med på bussen SL: Cykel på bussen snart möjligt Hela rapporten som PDF, 1,4 mb: Förslag som möjliggör ett ökat medtagande av cykel i kollektivtrafiken Västtrafik: Resa med cykel DSB: Cykler Skånetrafiken: Att resa med cykel ombord Sporveien.no: Barnevogn, sykkel o.l.
DN: Cykel kan tas med på flera busslinjer
Det kan bli tillåtet att föra med sig cykel på en rad busslinjer i Roslagen och på Mälaröarna nästa sommar. I somras gjordes försök med cyklar på bussar på fem busslinjer.
Sammanlagt utnyttjade omkring hundra cyklister möjligheten, som inskränkte sig till tidpunkter med få resenärer och krävde förbokning.
Sommarens försök med en särskild busslinje för cyklar och cykelkrokar på en rad busslinjer kostade SL 6.000 kronor per transporterad cykel. Niohundra cyklar transporterades, mot 100 året innan. SL räknar med att omkring 35.000 cyklar tog tåget i somras. Återrapportering av försök med cykel på buss pdf Den dominerande kostnadsposten var inköp, montering och demontering av cykelhållare. Avsnitt 4.3, kostnader Det hade alltså blivit billigare om man lät cykelhållarna vara kvar. Varför gjorde dom inte det? Jag tycker det är bra att SL försöker och samlar erfarenhet. Men de har inriktat sig på fritidscykling, bara vissa linjer och tydligen bara vissa hållplatser. Det är inte så konstigt att det inte blir stora volymer då, och det blir lite svårt för resenärerna att lära sig vad som gäller på en enda säsong. Totalt har SL tagit emot 27 kundsynpunkter i år gällande försöket med cykel på buss. Kundsynpunkterna består till största delen av beröm och av önskemål om utvidgning av försöket med cykel på buss. 15 av synpunkterna är positiva och endast fyra negativa synpunkter har kommit in. Ingen av de negativa synpunkterna handlar om att själva cykelförsöket skulle vara dåligt utan om att delar av det inte har fungerat.
Naturligtvis blir kostnaderna ganska stora i början då man måste installera krokarna men när väl krokarna sitter där så borde kostnaden vara mycket låg. Dom nya bussar som köps in i framtiden borde ju kunna få krokarna monterade redan på fabriken vilket borde sänka kostnaderna jämfört med efterhandsmontering. I Örebro län där jag bor så finns det cykelkrokar på alla regionbussar och en sådan utökning skulle gärna vara bra även i Stockholm, framför allt på längre linjer dit det inte går att ta sig med spårbunden trafik Logga in för att svara |
Elcyklar (49) Konverteringskit elcykel (3) Lastcyklar (4) Cyklar (6) Trikar (16) Cykelleasing (2) Konferenstjänster (2) Elmopeder (5) Elmotorcyklar (1)
|