Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Solenergi   

Solenergi en av världens största industrier om tio år?

JOHAN ERLANDSSON 2009-03-21        #9923

Foto: Pedro Pranto

I en rapport från Vinnova tillskrivs solenergibranschen stora framtidsmöjligheter: "Solenergi har vuxit snabbast av alla energikällor, över 50 procent per år, och har idag en marknad på cirka 23 miljarder euro. Marknaden kan komma att växa till 125-211 miljarder euro till 2020, och därmed bli en av världens största industrier."http://www.vinnova.se/misc/menyer-och-funktioner/Nyheter/Nyheter-2009/09031MATTIAS CARLSSON 2009-09-28        #12274Svenska Dagbladet har idag ett reportage om norska REC som är en av de största tillverkarna av solceller. Man påpekar bland annat att det behövs ytterliggare ett par tekniksprång för att solceller ska kunna konkurrera med andra sätt att producera el.

För att kunna konkurrera med andra förnyelsebara energikällor måste priset minska med 50 procent, enligt en analys som investeringsbanken J.P. Morgan gjorde innan finanskrisen bröt ut 2008. För att konkurrera med konventionell energi måste priset sänkas med 80 procent. Jämfört med många andra produkter vi omger oss med, som telefoner, bilar och tv-apparater, har de flesta inga problem att avgöra vilken produkt som är den nyaste om man jämför en modern version med en 20 år äldre. Men solcellspaneler? Har de inte alltid sett ut som de gör?
...
– Det finns en diskussion om kiseltekniken någonsin kommer att bli konkurrenskraftig jämfört med konventionell energi. Allt som finns idag är subventionerat, säger Anders Hagtvedt, professor på Ångströmslaboratoriet på Uppsala Universitet, som är en spjutspets i forskningen på solenergi. Han tror att det måste komma ett par tekniksprång för att kisel ska kunna konkurrera och bidra till världens energiförsörjning så att den står för några procent. I USA idag kommer bara 0,07 procent av energiförsörjningen från solceller.

Det ena som måste ske är att en ny teknik utvecklas för att producera kislet som används. Visserligen har kostnaden minskat genom att kiselskivorna har blivit tunnare.

– Men det finns också en gräns för hur tunna de kan bli. Blir de allt för tunna går solljuset rätt igenom. Det andra språnget är att öka verkningsgraden. Idag går den teoretiska gränsen på 31 procent av solens energi som kiselceller kan utnyttja. I laboratorier har man kommit upp i 25 procent, medan de bästa paneler som kan köpas idag i handeln ligger på 15 procent.

– Det går också att göra mer avancerade solceller med fler lager och där solljuset koncentreras. Då kan man komma upp i 90 procent, men samtidigt ökar kostnaderna.

En mer tillfällig effekt är att den ekonomiska krisen har lett till kraftigt minskande investeringar i förnyelsebar energi:

Enligt den internationella energibyrån IEA minskade världens konsumtion för första gången under 2008 och världens investeringar i förnyelsebar energi kommer i år vara 38 procent lägre än i fjol. Bankerna skärskådar alla projekt med nya ögon och tiden att få lån har fördubblats.

http://www.e24.se/makro/miljo/artikel_1591625.e24

JOHAN ERLANDSSON 2009-11-09        #12802
Lite nyheter på solcellssidan, kanske kommer vi inte ha solcellerna på tak eller fasad i framtiden, utan vi samlar bara in ljuset där och producerar elen inne i fastigheten. Kanske ger möjlighet till snyggare installationer?

http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/solenergi/article671685.ece

JOHAN ERLANDSSON 2010-06-01        #14916
Solkraft från solceller och CSP kan stå för 25 % av världens elanvändning år 2050 om vi spelar ut korten rätt, säger IEA.

JOHAN ERLANDSSON 2010-07-31        #15348
Staten New York storsatsar på solfångare för varmvatten och hoppas på 25 000 nya jobb.

JOHAN ERLANDSSON 2010-10-07        #15895
Den globala solcellsproduktionen ökade 51 % 2009.

JOHAN ERLANDSSON 2010-11-02        #16086
Sydafrika siktar på att ha en solenergianläggning på 5 GW klar om fem år, vilket ska räcka till 10 % av landets elförbrukning.

Logga in för att svara


Produkter

Solfångarsystem (2)
Solceller (2)
Hybridsystem solceller/vindkraft (4)
Standby-stoppare (1)
Värmeväxlare för varmvatten (2)
Energimätare (3)
Småskalig vindkraft (34)
Vindandelar (2)
Energikonsulter (2)
Belysning (1)
El (3)
Varmvattensparande produkter (4)


FacebookBli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3479 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik