|
Hushållsel Ålderdomlig belysning kostar både miljö och pengar – varje dag
På lördagen den 28 mars kommer många städer, företag och människor runt om i världen att släcka ljuset under en timme i samband med Earth Hour. Vi på Belysningsbranschen tycker att det är en bra och angelägen manifestation för att värna om vår globala miljö. Men det är inte bara den här timmen som är viktig utan alla andra timmar varje dag året runt då onödigt mycket el används i gammal och energislukande belysning i våra skolor, inom sjukvården, på våra kontor. Detta innebär onödigt resursslöseri på både miljö och pengar.
Belysningsbranschen är en branschorganisation som i många år arbetat med belysningsfrågor. Vi vet hur man på ett effektivt och bra sätt omsätter en manifestation som Earth Hour i praktiken.
En självklar sak vore att byta ut all gamla belysningssystem mot nya energisnåla alternativ. Det är en aktivitet som skulle göra verklig skillnad. Teknikutvecklingen inom belysningsområdet har gått mycket fort under de senaste tjugo åren, och genom att byta ut en ålderdomlig belysningsanläggning till en med modern teknik man spara väldigt mycket energi.
Trots att avancerad teknik, med T5-armaturer* och ljusstyrning finns idag, är utbytestakten alldeles för långsam. Enligt våra beräkningar, som baserar sig på Energimyndighetens energiinventeringar av belysning i skolor, kontor och sjukhus, går det i genomsnitt hela 33 år innan en belysningsanläggning byts ut! Trots att ålderdomlig belysning kostar både miljö och pengar.
Nedan följer kort fakta om belysning:
Den absolut största potentialen finns inom företag och offentliga verksamheter, som kan göra mycket stora energibesparingar. Genom att byta föråldrade lysrör och armaturer mot nya energisnåla system kan man ofta minska elförbrukningen för belysning med upp till 80 procent.
En lågenergilampa drar bara en femtedel så mycket energi som en glödlampa. Varje lågenergilampa som ersätter en glödlampa sparar 200 kilo koldioxid under sin livslängd, vilket motsvarar en bilresa mellan Stockholm och Berlin.
Sveriges hushåll, företag och offentliga verksamheter tillsammans kan bidra till att minska koldioxidutsläppen i Europa med 2,5 miljoner ton koldioxid. Det motsvarar utsläppen från allt inrikesflyg i Sverige under tre år – eller en femtedel av de klimatmål som regeringen aviserat för år 2020!
Möjlig besparing med bibehållen eller förbättrad belysningsgrad
Nuvarande förbrukning
(TWh*) Spar-potential
(TWh) Spar-potential
% Minskning Koldioxid – CO2
(miljoner ton)**
Kontor, skolor och sjukhus 5,5 2,5 45% 1,1
Industri 3 1,3 43% 0,5
Vägbelysning 1,5 0,4 27% 0,2
Hushåll 3,6 1,7 47% 0,7
TOTALT 13,7 5,9 43% 2,5
* 1 TWh = 1 000 000 000 KWh
** Så här har vi räknat: Vi har utgått ifrån hur mycket CO2 som genereras av elkraftproduktionen i EUs 25 medlemsländer (0,424 Mton CO2 per TWh). Vi har antagit att Sverige på marginalen importerar el från våra grannländer.
Magnus Frantzell
Vd Belysningsbranschen
Telefon: 08-566 36 700, 070-598 4991
www.belysningsbranschen.se
*T5-armaturer: Armaturer med T5-lysrör, som lanserades 1995 med 16 mm i diameter och som ger betydligt mera ljus än sina föregångare (T8-lysrör). T5-armaturer är utrustade med s.k. högfrekvensdon som möjliggör styrning av ljuset och ökar armaturens effektivitet, samt medför flimmerfritt ljus, direkt tändning av lysrören och lägre elektriska och magnetiska fält.
http://www.belysningsbranschen.se/pressrum/pressmeddelanden/
Ser ju onekligen ut som det finns mycket att spara här. 5,9 TWh är ju nästan lika mycket som ett medelstort kärnkraftverk (ex någon av ringhalsreaktorerna)producerar under ett år. Och detta alltså utan att en endra lampa behöver släckas! Sparpotentialen är alltså ännu större om belysningen släcks så fort den inte används.
Tyvärr så tror jag i stället att en sådan här besparning till viss del kommer att ätas upp av mer belysning och att lamporna kommer att vara tända ännu mer nu när "det inte kostar så mycket att ha det tänt". Själv måste jag (med skammens rodnad) erkänna att jag lät två julstjärnor vara tända 1,5 månad i sträck efter det att jag installerade 3W lågenergilampor i dem.
Japp, jag håller med om att rekyleffekten nog kommer äta upp en del av besparingarna. Men i kombination med högre energipriser kan vi nog pressa förbrukningen nedåt.
Synd att inte LED och OLED-lamporna har sjunkit tillräckligt i pris än så att vi måste ta omvägen via de kvicksilverstinna lågenergilamporna. Logga in för att svara |
Energimätare (3) Belysning (1) Standby-stoppare (1) El (3) Solceller (2) Hybridsystem solceller/vindkraft (4) Solfångarsystem (2) Värmeväxlare för varmvatten (2) Vindandelar (2) Småskalig vindkraft (33) Varmvattensparande produkter (4) Energikonsulter (2)
|