Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Värmepumpar   

Bergvärme i bostadsrättsförening

JOHAN ERLANDSSON 2004-06-09        #57
Vi har idag dyr fjärrvärme till våra 16 lägenheter i Änggården, Göteborg. Någon som har erfarenhet av att byta från fjärrvärme till bergvärme?



JONNY SANDSTRöM 2004-08-20        #108
Är bergvärmen ett bättre alternativ med avseende på: -Ekonomi -Driftsäkerhet -Miljövänlighet ?

JOHAN ERLANDSSON 2004-08-20        #109
Driftsäkerheten går inte att klaga på när det gäller fjärrvärmen. Det jag är nyfiken på är om det går att få ner kostnaderna. Jag förutsätter att det är miljövänligare med bergvärme än fjärrvärme, men det kanske det inte är?

EJ LäNGRE MEDLEM 2004-10-06        #135
Jag rekommenderar att du kollar upp vad det kostar att installera en elektrisk luftvärmepump. Enligt uppgifter, från mig närstående säker källa, är detta idag så effektivt att man tillför 1 kW el för att plocka ut 4 kW värme. OK, visst, det går åt ström men jämfört med direktverkande el kan man i princip sänka sina uppvärmningskostnader med 75% Värt att tänka på?

ANDERS ROMLIN 2005-09-01        #831
Magnus: den faktorn har du inte vid kyla, säg -10°, då har mellan 1:1 och 1:1,5 Dessutom så dessa inte så snygga att sätta upp på vid flerbostadshus. Jag har för mig att fjärrvärmen i GBG produceras väldigt miljövänlingt. Ca 75% av energin är miljvänligt producerat och om man räknar in naturgasen som miljövänlig så det uppe i ca 95%. Endast 2% är oljebaserad. Ekonomi är lite svårare att beräkna här: Men faktorer som talar imot är: Befintlig anläggning finns och dom delar som inte kan knytas till bergvärmen har sin investeringskonstnad kvar. Elanläggningen måste uppgraderas vilket medför kostnader för en högre säkringsstorlek och för fysisk utbyggnad av elanläggningen. Borrning och deponering av borrkax Inköp av bergvärmepump Installation, vvs oxh el. Dock finns det fördelar med bergvärmepump. Systemet kan användas för att skapa kyla till låg kostnad under sommarmånadarna om installationen gör på rätt sett. Den energin som återförs då kan lagras i berget. Dessutom kan det användas som förhandlinghjälp vid ev omförhandling av fjärrrvärmepriset. Läs även detta: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=678&a=442027

JOHAN ERLANDSSON 2005-09-09        #874
Oj, jag visste inte att faktorn var så låg vid -10 grader.

MATS JOHANSSON 2005-09-22        #976
Hej Blev just medlem och läste era inlägg. Mitt råd är att fortsätta med fjärrvärme, ni räknar aldrig hem en begvärmeanläggning. Dessutom är fjärrvärmen ett klart bätre miljöalternativ. En stor del av flärrvärmen i GBG är spillvärme från raffinaderierna och från sopförbränning. en bergvärmepump använder el, som på marginalen på den europeiska elmarknaden produceras med kolkraft. Jag tycker däremot att ni ska fokusera på att minska energianvändningen. Det finns ganska många enkla årtgärder som kan minska t ex varmvattenförbrukningen. Genom att installera energisnåla duschmunstycken, blandare etc kan man kapa varmvattenförbrukningen med upp till 50%. När det gäller uppvärmningen så kan en effektivare styrning spara ca 10%. Dessutom så är hyresgästernas beetende viktigt. Kallhyra är att föredra framför varmhyra, skapar inciatment att spara. Ta också hjälp från energirådgivaren (konsument Göteborg) för att få mer information. Tack för mig

JOHAN ERLANDSSON 2005-09-29        #1014
Tackar för tipsen om energibesparing, och välkommen till Ecoprofile, Mats! För att spetsa till debatten lite: Jämför man med marginalel så är det klart att det blir svårt att slå fjärrvärmen. Men då ska man väl jämföra med marginalfjärrvärme också, och det är väl olja som eldas i Göteborg när det är riktigt kallt? Sen är det ju frågan om det är så kul att få sin fjärrvärme från oljeindustrin (raffinaderierna). Spillvärme, javisst, men man hjälper ju till att öka lönsamheten i oljeindustrin. Och det här med låg faktor vid kyla gäller väl bara luftvärmepumpar, inte bergvärmepumpar som var min ursprungliga frågeställning?

MATS JOHANSSON 2005-09-30        #1015
Tack för välkomnandet Johan, det är en bra och intressant debattsida. Har naturligtvis rätt i att man ska jämföra marginaleffekter i båda fallen. När det gäller värmepumpalternativet så behöver man ju inte ta bort fjärrvärmen. Denna kan vara kvar för att täcka upp vid kall väderlek eller momentana varmvattenuttag. I detta fall tror jag att en eller flera luftvärmepumpar är den mest ekonomiska lösningen. Investeringen är betydligt mindre i förhållande till energiutbyte än för en bergvärmepump. En luftvärmepump kan ge lika mycket energi under sommarhalvåret som en bergvärmepump. Det är när det börjar bli kallt ute (under 0 grader) som effekten börjar avta. Om man då har kvar fjärrvärme så får man ett bra och miljövänligt system. Frågan är dock vad fjärrvärmebolaget tyceker om detta? Brukar inte vara populärt.

JOHAN ERLANDSSON 2005-10-03        #1024
Nej, du har rätt i att fjärrvärmeföretagen inte gillar det. Göteborg Energi tar ut högre taxa om man har värmepump, se länk till en tråd i ett annat forum:

http://www.brfonline.se/60_22_Varmepumpsforum.htm

Logga in för att svara


Produkter

Solfångarsystem (2)
Vindandelar (2)
Värmeväxlare för varmvatten (2)
Standby-stoppare (1)
Belysning (1)
Småskalig vindkraft (33)
Solceller (2)
El (3)
Hybridsystem solceller/vindkraft (4)
Varmvattensparande produkter (4)
Energikonsulter (2)
Energimätare (3)


Facebook



Bli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3226 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik