|
Samlat Ökande intresse för viltväxande mat
Intresset för viltväxande mat har fått ett uppsving i Storbrittanien. Vanligt folk plockar mer svamp, bär, nötter och örter än på länge. Nu växer även den "vanliga" marknaden för dessa produkter, till stor del beroende på en ökande efterfrågan från restauranger. Oavsett om det beror på en längtan efter "ren och naturlig" mat eller om det är en effekt av de ekonomiskt kärvare tiderna, så känns det i alla fall som en spännande utveckling. "Harvesting "wild food", the seasonal salad leaves, nuts, fruit and fungi that grow abundantly across the UK, has led to a new industry in professional foraging for restaurants and a sharp surge in public interest.
They are harvesting - for free - nearly 200 ingredients throughout the year: from common crops such as hazelnuts, brambles and wild strawberries, to dozens of different fungi, through to specialist crops such as elm and lime leaves, or sweet cicely. Chefs are now paying up to £50 a kilo for wood sorrel, with its sharp lemony tang, and £40 a kilo for elusive morel mushrooms, handpicked from the forest floor.
In Scotland alone, where the wild food movement is thought to be strongest, the Forestry Commission estimates that wild harvesting, including harvesting lichens and mosses for natural remedies and horticulture, is worth as much as £21m a year. Its rapid growth - by as much as 38% since 2001 - has led the commission to launch a campaign this month to promote wild foods with a code of good practice, to ensure the increasing number of foragers harvest carefully and, where needed, with the landowners permission.
...
To cope with the surge in demand, the charity Reforesting Scotland has set up a "wild harvesting" trade association supported by the commission and the Scottish government. "Weve had a huge response from the general public on foraging," said Emma Chapman, the charitys project coordinator. "It ties into environmental concerns: youre getting a little bit of your food in a low-impact way. A lot of the salads you get at this time of year have a huge amount of energy associated with them, with refrigeration, transport, being grown abroad and under artificial conditions, and they just dont taste so good."" http://www.guardian.co.uk/environment/2009/apr/27/wild-food-foraging-refore
Man kan även plocka på sig mat längs havsstränder. Här är några recepttips på skaldjur och vattenväxter. http://www.guardian.co.uk/lifeandstyle/2009/apr/21/seafood-recipes-hugh-fea
Det är ett litet spännande område det här, tycker jag. Jag beställde så sent som för ett par dagar sedan några böcker om vilka vilda växter som man kan plocka och äta i Sverige. En av dem har Pelle Holmberg varit med och författat, så åtminstone den förväntar jag mig är läsvärd. Återkommer med recensioner.
Några ätliga vilda växter att plocka tidigt på säsongen som jag spontant kommer på:
*Kajp (gotländska benämningen på Ramslök)
*Nässlor
*Maskrosblad
Tidigare i vår lade jag upp ett kalendertips på detta tema. Rosendals trädgård i Stockholm har en liten enkvällskurs om vild mat 28 maj. Kolla in alla stockholmare!
Kirskål kan också plockas tidigt på våren. Det liknar nässlor och spenat och tillagas på samma sätt. Jag och mina föräldrar hade kirskålsstuvning istället för spenatstuvning till falukorven vilket snarast blev godare, men det beror förstås på vad man gillar spenatsmaken. Nässlor är för övrigt en extrem nyttighet som slår spenat flera gånger om på alla områden. Kirskål har jag inte hittat näringsvärden för.
http://www.100gram.se/product.aspx?p=13324&t=Kalorier+%26+n%C3%A4ring+N%C3%A4sslor
http://sv.wikipedia.org/wiki/Kirsk%C3%A5l
Ramslök, Allium ursinum, är en flerårig ört som blir 15-40 cm hög och blommar i maj-juni. Den hittas på fuktig-frisk, skuggig, näringsrik mulljord. Den är visserligen allmänt sett ganska sällsynt, men växer å andra sidan alltid i stora bestånd där den växer. Man brukar kunna känna en stark löklukt, och eftersom ramslöken är den enda av de vilda svenska arterna i släktet lökar (Allium) som har vita blommor och breda platta blad, är det relativt lätt att identifiera den.
Se även beskrivningen och bilderna på Naturhistoriska riksmuseets virtuella flora (länken).
På Gotland kallas ramslöken kajp och växer lite varstans. Bland gotlänningarnas familjerecept finns ofta ett på kajpsoppa. Här är ett att njuta av:
1 msk smör
1,5 msk vetemjöl
1 l. grönsaksbuljong
ev. lite salt
2 medelstora (mjöliga) potatisar i små bitar
1 dl. grädde
2 dl. kajpar smått skurna
Smält smöret, vispa i mjölet och sedan buljongen lite i taget. Lägg i potatisbitarna och koka tills de är mjuka. Vispa sönder potatisbitarna och häll i grädden och kajphacket. Koka upp soppan igen. Soppan blir ännu godaren om den får stå ett tag efteråt.
http://linnaeus.nrm.se/flora/mono/allia/alliu/alliurs.html
I senaste numret av Mersmak, COOPs medlemstidning, lagar kocken Carina Brydling till flera olika rätter med vildväxande växter. Maskrospesto, nässelscones och kirskålsfritatta låter spännande, eller hur? Se sidan 8-13. Tipstack till Zenitha Adolfsson.
Man ur huse! Ogräset väntar på er utanför husknuten. Ta bara vilket spenatrecept som helst och byt ut spenaten mot ogräset. Soppa, stuvning, torkade nässlor till bröd, vårpesto m.m. Sist hos oss blev det kirskålssoppa med ägghalvor och ett gott surdegsbröd till. Nässelsoppa: 2 liter späda nässlor vatten + salt 1/2 gul lök 2 msk smör 2 msk mjöl 9 dl grönskasbuljong 1 dl vispgrädde (eller gräddmjölk) salt, peppar, ca 1/2 dl gräslök Här är ett av många enkla nässelsopprecept. Förväll nässlorna ca 5 minuter. Häll av vattnet och hacka nässlorna. Fräs hacket och löken tillsammans och strö sen över mjölet. Späd med buljongen och småkoka 5 minuter till. Tillsätt grädden och smaka av med salt och peppar. Strö över gräslökhacket vid serveringen. Vårpesto: 2 dl späda gröna blad t.ex. nässlor, kirskål, maskrosblad ½ dl rostade pumpakärnor ½ dl riven ost ½ vitlöksklyfta lite peppar o salt olja Mixa pumpakärnorna till ett fint pulver. Mixa de gröna bladen. Blanda allt och tillsätt olja tills det blir en bra pestokonsistens. Smaka av med salt och peppar. Klimatsmart, billigt, nyttigt och gott ... vad kan man mer önska! Edit: Vill bara tillägga att det inte är egna recept.
Effekt tipsar om Skogsskafferiet -ätliga växter i naturen. Logga in för att svara |
Växtskydd (1) Hemleverans av mat (1) Matlagningskurser (1) Vegetarisk catering (2)
|