Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Egenodlat   

Ekocafé nr. 5 i Ekologisk Stadsdel Majorna: Man behöver inte köpa allt man äter

JOHAN ERLANDSSON 2009-04-27        #10461

Tidigare ekocaféer har handlat om persontransport och energi. Nu är det dags för den tredje konsumtionsgruppen med stor miljöpåverkan: Maten. På onsdag 29 april klockan 18, på Zenith Café kommer vi att prata om egenodling. Vad finns det för möjligheter till det i Majorna? Hur går man tillväga om man vill börja odla till sig själv? Vi pratar kort om "Transition Towns" och diskuterar hur majborna skulle kunna få ökade möjligheter till egenodling.JOHANNA STåL 2009-04-28        #10479
Tänkte att jag skulle komma denna gång. Man måste engagera sig i sitt hood. Kul att praa Transition Towns - behövs en Göteborgsfilial...

JOHAN ERLANDSSON 2009-04-30        #10499Jag var väldigt laddad inför detta lustfyllda ämne, odling, men det blev lite av ett antiklimax när vi inte blev så många som deltog. En kvalificerad gissning var att folk valde att vara utomhus i värmeböljan... Men det blev det trots allt bra diskussioner och bra förslag som kom fram! Vi började med att fundera över vad det är för vits med att odla i Majorna egentligen. Det här kom deltagarna fram till:
-Ökad naturkontakt och förståelse för hur naturen fungerar. Inte oviktigt för stadsbarn!
-Det är socialt att odla på gården eller på odlingslotter, och ger ett trivsammare närområde. Det är kul för både odlare och de som får se hur det växer.
-För odlaren innebär det stärkt hälsa och tillfälle till rekreation, samt att odlaren vet vad hon/han äter. Möjlighet till minskade matkostnader finns också.
 -Det kan öka grönytorna i stan.
-Egenodling är ett sätt för medborgarna att återta makten över stadens ytor. -Bättre luftkvalitet

Sen gick jag igenom argumenten för stadsodling jag hittat bland förespråkarna. Där finns ett stort argument som cafédeltagarna inte tog upp: att oljan och andra fossila bränslen är på väg att ta slut. Det kommer att göra vårt konventionella jordbruk, som är beroende av fossila bränslen, mycket dyrt eller omöjligt att driva. Egenodling blir då ett sätt för samhället att öka resiliensen, att minska sårbarheten vid kriser. Gunnar Lindstedt, författare till "Olja" och "Svart jord", menar att en miljon svenskar kommer behöva ägna sig åt jordbruk helt eller delvis om tio år för att undvika svält. Det finns också ett par argument till för grönområden generellt:
-Sänkt temperatur i staden (viktigt vid framtidens värmeböljor) -Ekosystemtjänster förbättras (t.ex. pollinering, dränering)

Efter det gick jag igenom hur mycket mat som stadsodling egentligen kan ge. SLU-professor Per G Berg säger 10-15 % för storstäder, vilket han tycker är tillräckligt för att ge en extra buffert vid kriser. Stockholm kan bli helt självförsörjande på mat, men då krävs att man inkluderar Mälardalen i försörjningsområdet. Vi diskuterade en kort stund om ökad stadsodling kan ge upphov till mer omfattande transporter eftersom staden inte kan byggas lika tätt. Flera ville se den större bilden, med att om fler odlar så kan behovet av shopping och utlandsresor för att fylla fritiden minska. Några tyckte att om vi får möjlighet att arbeta och handla i våra egna kvarter så minskar transportbehovet (kan vara minst lika viktigt att jobba med förtätning som ett mål i sig självt, min kommentar). På taken finns mycket yta som skulle kunna odlas upp utan att staden glesas ut. Slutligen fick deltagarna fundera över hur man kan bära sig åt för att börja odla i Majorna. Det här kom fram:
 -Balkongodling
-Odla inne i hinkar
 -Odla på gården (fråga hyresvärden)
 -Odlingslotter (om det är kö är det bra att ställa sig i -den för att visa på behovet av fler odlingsmöjligheter)
-Odla på "oanvänd" mark, antingen genom att fråga först eller köra "guerilla gardening".
-Kolla möjligheterna att odla på tak
-Ordna smala växthus utmed husväggarna
-"Community gardening" -man hjälps åt med odlingen och delar på skörden
 -Det går också att hitta mat i Majorna utan att odla, en hel del växer vilt
-Ett sätt att undvika att gårdsodlingar förfaller och ser skräpiga ut är att t.ex. långtidsarbetslösa får i uppdrag att hålla ordning som ett led i att komma ut i arbetslivet igen. Tack för denna gång! Nästa tillfälle är 13 maj på Café Marmelad, då handlar det mer generellt om mat och miljö, och tillgången på mat med liten miljöpåverkan i Majorna. Idag ska jag sätta potatis. I Majorna... :-)

JOHANNA STåL 2009-04-30        #10504
Det var trevligt (o god mat ju). Vi måste arbeta för att göra denna grupp större - för jag tror definitivt att det finns potential. Till hösten kan jag säkert hålla i ett café, ska fundera ut något bra tema. Du är en grym eldsjäl Johan, vi behöver fler som du.

MORGAN WINDLE 2009-05-09        #10628
Nu har jag fått tummen ur och skrivit om kvällen. Den här gången satt det lite inne...

http://www.miljoutmaningen.se/?p=397

Logga in för att svara


Produkter

Växtskydd (1)
Vegetarisk catering (2)
Hemleverans av mat (1)
Matlagningskurser (1)


FacebookBli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3052 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik