|
Energi övrigt Kina storsatsar på kärnkraft
För att understödja den enorma tillväxttakten satsar Kina på 40 nya kärnkraftsanläggningar:
"Last September, Chinese officials announced that they would build 27 new nuclear plants by 2020. (Earlier post.) Now officials have upped that number to 40. " http://www.greencarcongress.com/2005/04/china_gets_even.html
![]() Och USA vill bygga 30 nya kärnkraftsverk:
"30 nya kärnkraftverk. Det är president George Bushs nya förslag för att minska USA:s oljeberoende.
...
Frankrike har byggt 58 och Kina planerar att bygga 40 kärnkraftverk, framhöll presidenten." http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=645381
Bara de har samma koll på kärnkraftverken som de svenska kärkraftveken har. Var på studiebesök på ringhals förra tisdagen och de verkar ha koll på nästan allt.
Det enda som är lite osäker är 1: varför de måste släppa ut 2/3 av energin som värme rakta ut i havet.
2. Hur ska de förhindra att nån idot vill köra in ett flygplan där de förvarar det utkärnta bränslet innan det körs vidare till mellanlagring i Oskarshamn?
Det där med värmen som pumpas rätt ut i havet har jag också undrat över. I och för sig får vi ett intressant djurliv precis vid utsläppen, men det känns ändå inte riktigt rätt.
Om verkningsgraden på ett kärnkraftverk bara är 33 % så finns det onekligen en del att teknikutveckla. Har du någon källa till den informationen Ros-marie?
![]() Här har vi bevis på den dåliga verkningsgraden i kärnkraftverken.
Läste i vintras i DN om att forskning bedrivs inom atomenergin för att höja verkningsgraden i kärnkraftverken. Tydligen ska de ha kommit på något fiffigt så att förlusterna blir minimala. Tyvärr hittar jag inte artikeln/ledaren nu.
Fortsätt leta! :-)
Källan till den inforamtionen jag skrev ovan var informatören på Ringhals.Frågan är om det går att få ut den värmen på nåt sätt...kanse så här http://www.nyteknik.se/pub/ipsart.asp?art_id=41339
Jag har också förvånats av att de inte kan pumpa tillbaka det halvvarma vattnet i värmeväxlarna. Det borde givetvis spara energi.
En av orsakerna kan vara kraven på stabilitet i styrprocessen. Varje förändring i processen måste utvärderas och godkännas. Finns det minsta risk analyserad blir det nej. Jag tycker dock detta borde kunna lösas.
Vi skall också komma ihåg att råvaran är mycket billig i denna process. Ekonomiska termer styr.
Varför man inte använder det varma vattnet till uppvärmning av bostäder beror på kärnkraftverkens placering. Det är för långa avstånd.
Tror att jag kanske blandade ihop kärnklyvning med fusion. Vi får väl hoppas att projektet i Frankrike ger den utdelning som man hoppas på:) http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=597&a=433158
Ja, om detta funkar kan man göra om de flesta framtidsscenarier om energin!
"Frankrike får världens första effektiva fusionsreaktor. Reaktorn ska skapa energi på samma sätt som solen. Anläggningen banar väg för industriell fusionskraft inom fyrtio år." Logga in för att svara |
Energimätare (3) Vindandelar (2) Värmeväxlare för varmvatten (2) Standby-stoppare (1) Belysning (1) Solfångarsystem (2) El (3) Energikonsulter (2) Varmvattensparande produkter (4) Solceller (2) Hybridsystem solceller/vindkraft (4) Småskalig vindkraft (33)
|