Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.
Gästartikel från MiljöBloggAktuellt

Konsumtion och livsstil   

Helsingborgs Dagblad utmanar familj på klimatresa

ANN-CHRISTIN GRAMMING 2009-06-09        #11066

— Vi har pratat mycket om hur vi skulle kunna leva på ett mer miljövänligt sätt och gjort en del förändringar men har säkert rätt långt kvar Den skånska familjen Eliason har fått ett halvår på sig att minska familjens koldioxidutsläpp så mycket de kan. Familjen planerar bland annat att sälja en av sina bilar men tror att det kan bli svårt med vardagslogistiken. Andra områden de skall se över är maten och konsumtionen. Att dra ner på konsumtionen tror Anna Eliasson blir den största utmaningen för egen del. Det skall bli intressant att följa deras klimatresa i Helsingborgs dagblad framöver. En av Sveriges mest kända klimatbantare är trubaduren Staffan Lindberg. Han kämpade med att minska sin klimatpåverkan 2007 och gjorde en show om detta. Behöver du själv inspiration inför en lågkoldioxiddiet (den nya trenden efter GI :-D) kan du läsa boken the Climate diet eller besöka Klimatpiloternas webbplats.

http://hd.se/skane/2009/05/23/klimatresa-med-kluriga-vardagsval/JOHAN ERLANDSSON 2009-06-09        #11082
Roligt med dessa projekt! Den här familjen har kommit långt med maten eftersom de är vegetarianer. Persontransporterna har de lite att jobba med, två bilar. Flygresor nämns inte i artikeln, undrar om det ingår i projektet. Även uppvärmningen av huset är lite lurig, direktverkande miljö-el, hmm.... Hoppas de slänger på lite tilläggsisolering och installerar ett FTX-system!

ELEONORA HORN 2009-06-09        #11085
Vad är ett FTX-system?

JOHAN ERLANDSSON 2009-06-09        #11086
Ett ventilationssystem med värmeåtervinning, istället för att som brukligt ta in kall luft utifrån rätt in i rummen och skickar ut den uppvärmda luften till kråkorna.

ELEONORA HORN 2009-06-09        #11091
Aha, ett sånt system! Då förstår även jag. Tack. Ja, det borde alla hus ha. Hur är det med förekomsten i flerbostadshus? Jag läste härom dagen en artikel i Byggvärlden om att Svenska Bostäder satsar 3,2 miljarder fram till 2016 för att få ner energiförbrukningen i de 38000 lägenheter de har. Tilläggsisolering, nya fönster och injustering av värmesystemet ska enligt deras beräkningar ge en energibesparing motsvarande 20%. I Bredäng ska de se vad det kostar att halvera energiförbrukningen i ett bostadsområde. Exakt vad som inkluderas i "injustering av värmesystemet" har jag inte något fullständigt begrepp om, förutom att jag kan tänka mig att man försöker uppnå en lagom låg innetemperatur beroende på utrymme.

http://www.byggvarlden.se/energi_miljo/article587179.ece

JOHAN ERLANDSSON 2009-06-09        #11093
Ja, det är inte FTX man pratar om när det är injustering av värmesystemet, det är bara att man skruvar lite och anpassar temperaturer och flöden för att optimera om jag har förstått rätt. FTX är ett större ingrepp där man måste dra nya ventilationskanaler samt installera själva FTX-aggregatet. Men jag tror att besparingen ligger i storleksordningen som alla åtgärder du nämner ovan ger.

ELEONORA HORN 2009-06-09        #11094
Är det något som brukar/kan finnas i nybyggen (flerbostadshus alltså)? Ursäkta om jag inte håller mig till ämnet men jag blev plötsligt nyfiken.

JOHAN ERLANDSSON 2009-06-09        #11095
Nej, jag tror det är rätt sällsynt tyvärr. Men här är jag inte helt säker. Man kan se de på de små ventilerna som ofta sitter bakom elementen på nybyggen. De syns på utsidan av huset. Där tas kall luft in direkt utifrån utan att värmas av utgående luft.

Logga in för att svara


Produkter

Miljökonsult (1)
Magasin (3)
Böcker (2)
Återanvändande/upcycling (1)


FacebookBli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3533 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik