Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.
Gästartikel från Världens EkoGästartikel från Klimataktion

Till fots   

Kvar i stan på semestern? Upptäck naturen!

ELEONORA HORN 2009-06-20        #11198

Är du stockholmare som stannar kvar i stan på semestern? Eller planerar du att turista i storstaden i sommar? Stockholm med omnejd bjuder på så mycket mer än bara bilar, shoppinggator och stressade människor! Passa på att upptäcka den fina naturen som finns på kollektivtrafiksavstånd. Med boken Naturen i Stockholms län blir det lätt att hitta till de fina utflyktsställena. Boken innehåller kartor och beskrivningar av inte mindre än 100 naturområden. Till samtliga beskrivna utflyktsmål hör en vägbeskrivning över hur man tar sig dit med allmänna kommunikationsmedel. Själv har jag under årens lopp besökt många av utflyksmålen som presenteras och det finns verkligen fina ställen både för naturnördiga som aktivt vill upptäcka växt- och djurliv och för den som bara vill njuta av fågelkvitter och frisk luft. Boken inleds med en introduktion till varför landskapet ser ut som det gör, vilka olika naturtyper man kan finna och vad som karaktäriserar dem. Det är lättläst och skrivet för en bred allmänhet, precis som de korta beskrivningarna för varje utflyktsmål. Boken är från 1994 vilket betyder att busslinjesträckningar och liknande kan ha ändrats sedan dess. Planera enkelt resan på www.sl.se. Den som vill hitta till utflyktsmålen per cykel kan ha nytta av en cykelkarta. Ha en skön storstadsommar! Naturen i Stockholms län - en utflyktsguide Författare: Per Collinder, Anders Haglund och Jens-Henrik Kloth. Ekologigruppen AB Stockholm 1994. ISBN 91-630-2309-1

http://www.svd.se/resor/nyheter/artikel_3094493.svdELEONORA HORN 2009-06-20        #11199
Den som i första hand är sugen på cykelutflykter, kan hitta inspiration i boken Alla dessa cykelpromenader som jag tipsat om tidigare här på Ecoprofile. Den boken är inte specifikt inriktad på bara naturupplevelser även om turerna som beskrivs går längs med fina sträckningar som bjuder på fina vyer. Om intresse finns bland Ecoprofile-medlemmar, skulle vi kunna samla ihop oss och göra en utflykt i grupp. Vad sägs?

ELEONORA HORN 2009-06-20        #11200
På Naturskyddsföreningens sajt www.utinaturen.nu finns utflyktstipsen från boken Naturen i Stockholms län, fast i en uppdaterad version. Det är Naturskyddsföreningens lokala kretsar som har byggt på beskrivningarna av utflyktsmålen. På samma sajt hittar man dessutom Storstockholms naturguiders kalendarium. De arrangerar guidade naturvandringar för allmänheten i och omkring Stockholm varje helg året om. I deras arbete ingår en ambitiös målsättning om att förmedla kunskap om ekologiska samband som kan leda till en hållbar livsstil: "Naturguidningar har stor potential för att sprida kunskap om ekosystemens betydelse för människor, både nära och långt bort. Guider som berättar om naturen, i naturen kan förmedla upplevelser som leder till en mer hållbar livsstil. Många deltagare berättar om hur guidningen ger ökad kunskap om ekologiska samband och värdet av skyddade grönområden i urban miljö. Vårt behov av mat, rent vatten och luft formuleras i guidningarna ofta med hjälp av tänkandet kring ekosystemtjänster. Förståelse för det mänskliga samhällets behov av friska ekosystem förmedlas genom exempel som hur stadens grönområden renar luft och vatten, eller hur pollinering i fjärran länder är en förutsättning för att vi ska få mat på bordet."

http://www2.snf.se/snf/naturguider/stockholm/index.cfm

THEODOR ADOLFSSON 2009-06-21        #11203
"Om intresse finns bland Ecoprofile-medlemmar, skulle vi kunna samla ihop oss och göra en utflykt i grupp. Vad sägs?" Jodå, jag kan hänga på.

ELEONORA HORN 2009-06-21        #11208
Kul, Theodor! SvD skriver om hemester - semester på hemmaplan. Saxat ur artikeln: "Lena Eskilsson, docent i idéhistoria vid Umeå universitet, har forskat mycket kring fritid och semester och menar att vi ofta missar upplevelser i vår omedelbara närhet i vår ständiga längtan någon annanstans. – Att resa långt bort är hög status, en status som underblåses av en reseindustri som lockar med exotiska resmål i fjärran länder, säger Lena Eskilsson. Den egna hembygden, som inte marknadsförs lika hårt, känns trist och ospännande – med resultatet att man inte ger den en chans, och ofta känner till den ganska dåligt." Ja, visst är det alldeles för ofta så! Må finanskrisen föra med sig att vi blir fler och fler som upptäcker smultronställena som finns alldeles runt knuten.

http://www.svd.se/resor/nyheter/artikel_3094493.svd

ELEONORA HORN 2009-06-23        #11228
En fin egenskap Stockholm har är allt vatten. Här är en lista på bad med beskrivningar över hur man tar sig dit med kollektivtrafik. Observera dock att det "bad" som beskrivs på Reimersholme såvitt jag vet inte är något riktigt bad. Reimersholme är en ö, så visst kan man slänga sig i vattnet, men det kan man göra lite varstans i så fall i stan. Annars är det en lista som inkluderar flera bad som är avsedda för just bad med allt vad det innebär. Sandstrand, klippor, glasskiosker/caféer, toaletter, vattenkvalitetskontroller... Cykelkarta på nätet

http://www.pastan.nu/sport/bada-har-stockholms-basta-bad-listade-1.895930

ELEONORA HORN 2009-08-03        #11570

Utflyktsguide till 33 skyddade naturområden i Stockholms län, utgiven av länsstyrelsen.

Länsstyrelsen i Stockholms län har gett ut en utflyktsguide som är helt gratis. Upplägget liknar boken jag tipsade om i början av denna tråd - ett uppslag med beskrivning av området, karta och vägbeskrivning - men är i denna skrift enbart inriktad på naturreservat och nationalparker. Beställ hela skriften som trycksak och få den hem i brevlådan eller skriv själv ut valfritt uppslag. Väntar du utländskt besök finns det fiffigt nog en engelsk version också.

http://www.ab.lst.se/templates/InformationPage____9920.asp

ELEONORA HORN 2009-08-15        #11705
DN På stan tipsar om naturvandringar i Stockholm.

http://www.pastan.nu/merpastan/listat-naturvandringar-i-stockholm-1.929584

Logga in för att svara


Produkter

Cykelleasing (2)
Elmopeder (5)
Elcyklar (49)
Trikar (16)
Elmotorcyklar (1)
Lastcyklar (4)
Cyklar (6)
Konverteringskit elcykel (3)
Konferenstjänster (2)


FacebookBli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3096 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik