Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.
Gästartikel från Världens EkoGästartikel från Klimataktion

Egenodlat   

Äpplen, potatis och rabarber på balkongen - är det möjligt?

ELEONORA HORN 2009-06-24        #11256

Nja, rabarber är nog egentligen inte den idealiska balkongväxten eftersom den har en tendens att växa till sig och bli utrymmeskrävande. Ändå kunde jag inte låta bli att köpa en söt liten rabarberplanta i våras när jag besökte Rosendals trädgård. Rabarber är ju så fruktansvärt gott! Äpplen då? I allmänhet inte heller den idealisk, men förutsättningarna ser väldigt olika ut. Allt beror på hur stor balkongen, terassen eller uteplatsen är, vilket väderstreck den vetter mot och vilken sort man väljer. Det mesta är möjligt! Jag har satsat på både äppelträd och rabarber som frodas och mår prima. Äppelträdet har än så länge överlevt ett år i min vård och kommer att ge mig sex äpplen, vilket nog är en helt okej skörd i början av ett äppelträds liv. Rabarbern brer snabbt ut sig och jag frestas att strunta i Rabarberbokens råd om att inte skörda första året. Skulle det inte kunna gå att knipa åt sig några stjälkar till en liten, liten rabarberpaj i alla fall? Den växer ju så det knakar. Förutom äpplen och rabarber försöker jag mig på körsbär, hallon, potatis, jordgubbar, massor av goda kryddor och ätbara blommor. Mina föräldrar lyckade odla allt möjligt på balkongen under min uppväxt så jag vet att det är fullt möjligt. Vinbär, tomater, smultron - och till och med champinjoner minns jag att vi bland annat njöt av. Tomaterna växte som ogräs. Massor av vatten, näring och sol så försörjde de hela familjen med goda tomatsallader. Vad ska man tänka på för att lyckas? Valet av kruka är avgörande. Är det ett soligt söderläge och växten en storförbrukare av vatten måste storleken på krukan dimensioneras därefter. Självvattnande krukor är ingen dum idé. Se bara till att vattnet har någonstans att ta vägen om krukan står så att regn kan samlas i den. Valet av sort är också av betydelse. Särskilt om det rör sig om frukt- eller bärodlingar. Det bör vara en sort som inte är storväxande och som förstås också gillar just det läge som balkongen har. Vinbär går till exempel att köpa på stam vilket kan ge ett behändigare format. Testa och berätta vad som lyckas! Eller vad som inte funkar. Jag kör enligt trial and error - principen och har mycket kvar att lära. Är det någon som har testat att odla hallon i kruka till exempel?



KRISTER ANDERSSON 2009-06-24        #11259

Vindruvor går bra att odla i kruka på balkong.

ZSOFIA GANROT 2009-06-25        #11266
Ojoj, vad jag avundar er! Jag har balkongen mot nord och inte mycket ätbart att odla där inte, bara mina rododendronbuskar trivs. Och självfallet vi under några hetta sommarkvällar.

LINUS OLOFSSON 2009-07-01        #11336

Kryddor till vänster, sockerärtor klättandes, rabarber bakom.

Jag odlar också rabarber, fungerar utmärkt på balkongen. Har i år också, förutom tomater och kryddor också en paprika-planta samt sockerärtor. Sockerärtorna klättrar vackert mellan mig och grannen!

ELEONORA HORN 2009-07-07        #11375
Zsofia, misströsta inte! Jag bodde tidigare så att jag hade en liten innergård som låg i konstant skugga. Det kräver lite mera kunskap och kanske en del trial and error, men det går att få det fint och grönt även om man inte har flödande sol. Linus, du är den första jag hört som också har rabarber på balkongen. Kul! Det var den växt hemma hos mig som klarade förra veckans högsommarsol utan bevattning bäst. Jag glömde fixa vattna-blommorna-hjälp på en hel vecka, och trots ett läge med sol en stor del av dagen klarade sig växterna förvånansvärt bra. De som står ute mår bättre än krukväxterna inomhus. Det är bara några av de ätbara blommor som jag frösått i en balkonglåda som ser ut att ha gett upp andan. Vad har du för paprikaplanta? Frösådd eller köpt som planta? Sort? Det lär vara stor skillnad på de olika sorterna. Vad jag har förstått vill paprika ha lite vindstilla, stämmer det? Själv har jag bara odlat paprika i kruka inomhus.

ELEONORA HORN 2009-07-09        #11425
Är det någon annan som testat/testar att odla potatis i kruka eller hink? Jag inspirerades bland annat av en artikel på Corren.se som jag ska länka till så fort de byggt om sin sida färdigt. I affären hittade jag ett par hinkstora, svarta plastkrukor och eftersom potatis gillar sandjord fick jag för mig att köpa sandlådesand som fanns på liten säck att blanda ut planteringsjorden med. Om det ger någon extra bra effekt vet jag inte, det är bara mitt egna påhitt som jag testar just nu. Jag valde en av de sorter, Rocky, som i en tabell i affären verkade mest motståndskraftig mot sjukdomsangrepp. Sedan lät jag sättpotatisarna gro innan jag började planteringsproceduren. Tyvärr väntade jag för länge innan jag fick dem i jorden så jag har inte skördat än. Det man ska tänka på är att inte fylla hela krukan med jord från början. Potatis ska kupas - dvs lite då och då ska man lägga på ett lager jord så att potatisen hela tiden är under jord. Hade jag planterat dem tidigare på säsongen hade jag förmodligen kunnat ha nyskördad midsommarpotatis. I år fick jag nöja mig med egenodlad gräslök till matjesfiléerna.

ELEONORA HORN 2009-07-09        #11431

Självvattnande balkonglåda från Hammarplast

För att växter över huvud taget ska överleva i min vård behöver jag välja krukor som dels är väl tilltagna, dels självvattnande. Det bästa jag hittat i balkonglådeväg hittills är denna mörkgråa från Hammarplast. Den har dräneringshål så att överflödigt vatten (när det regnar mycket) rinner ut istället för att dränka växterna. Bevattningsröret har ett praktiskt lock som gör att inte skräp trillar ner och sätter igen röret och botten där vattnet ligger. Fastsättningen jag hittade och har i brist på bättre passar dock inte mitt räcke. En självvattnande balkonglåda bör helst inte luta som min gör.

ELEONORA HORN 2009-07-11        #11446
Krister, hurpass komplicerat är det att odla vindruvor? Vad har de för krav (sol, vind, vatten, näring)? Finns det någon särskild sort som du rekommenderar? Hur är det med insynsskydd? Vindruveblad borde kunna vara lika täckande som många andra klätterväxter, men på din bild ser det ut att vara ganska glest på bladfronten. Dina vindruveklasar ser så goda ut...

KRISTER ANDERSSON 2009-07-12        #11450

Eleonora, det är inte så svårt att odla vindruvor på balkong. För att få några klasar goda vindruvor så brukar det räcka med att vinrankan får stå i en stor kruka (ca 30-50 l) med näringsrik jord på ett ställe där den kan få mycket solljus. På sommaren behöver man vattna ofta och eventuellt tillföra mer näring. Vinrankan behöver beskäras och man beskär den ganska hårt sent på hösten men årsskotten kan beskäras på sommaren. Trots att det ibland kan blåsa ganska hårt så har det aldrig orsakat några skador. Låter man den klättra på en spaljé så har du rätt i att vinrankans blad ger ett bra insynsskydd. Att du inte kunde se några blad på min bild beror på att bilden var tagen på hösten då bladen hade börjat falla av. Det finns många sorter att välja mellan och det är svårt att rekommendera någon. Om den ska stå utomhus så får man nog börja med att välja utifrån vilken växtzon man bor i.

ELEONORA HORN 2009-08-10        #11642

Sju stycken mycket goda äpplen blev det första året med mitt kära äppelträd. Kanske hade det blivit ännu fler om det inte hade blåst så kraftigt när äppelblommorna slog ut att flera blommor blåste sönder? Sorten heter Pirja och den inhandlades på Brunnsvikens trädgård i Ulriksdal. Är du inte en van odlare som redan kan det mesta själv rekommenderar jag Brunnsvikens eftersom de har kunnig personal till skillnad från till exempel Plantagen där kompetensnivån kan variera. Övervintrade gjorde äppelträdet i sin stora frigolitkruka som är snyggare än det låter. Rabarbern har jag också nyligen skördat för första gången eftersom den växte så det knakade. Nu är den finskuren och lagd i brännvin för att bli rabarberlikör. Några rosmarinkvistar ska få ge smak till ett par flaskor olivolja. De ska också få bli till örtsalt tillsammans med några andra kryddor.

ZENITHA ADOLFSSON 2010-05-03        #14707

Vår första balkongsommar, 2009.

Vad jag njuter av att titta på er härliga balkonggrönska. Är överraskad att det går att odla så mycket som det ändå gör på en balkong.
Vi är nu inne på vår andra säsong med vår balkongodling. Förra året blev det till att testa lite vad som trivdes i vårt österläge. Lite blommor blev det och så en massa kryddväxter som skötte sig utmärkt. Störbönorna ger betydligt större skörd på friland konstaterade vi men både blommorna och senare även bönorna är ju vackra i sig. Vi hade både lila, gula och gröna bönor och det är så roligt att se dem utvecklas. Ampeltomaterna gick det skapligt med men vill nog ha lite mera sol. Månadssmultronen trivdes i de 75-åriga kängorna med näversula inuti.
Balkongtemat i år är 'ätbart'. Mer info. och bilder kommer snart.
Jag älskar när det jag odlar är både vackert, ätbart och doftar gott. En kopp kaffe med en surdegskanelbulle till allt detta...då ni, är livet inte så dumt!
Ha en bra vecka och njut av 'småglädjorna' så ofta ni kan.







ZENITHA ADOLFSSON 2010-05-11        #14761

Humlesurr 20100511

Humlesurr på en solig balkong med frukostbrickan bredvid, inte helt fel!
Tänk vad bra att vi köpte svarta vinbärsbusken på stam, humlorna älskar den. Vad jag förstår så har humlorna minskat betydligt de senaste årtiondena och det vi kan hjälpa dem med är ju att odla sådant som de gillar och hjälpa dem att hitta boplatser.
Vår balkong måste vara ett litet skafferi för humlorna. Har läst mig till att kryddväxter som te.x. timjan, rosmarin, salvia, oregano, lavendel, isop, citronmeliss och mynta är bra humleblommor. Likaså fruktträd, bärbuskar, blåbärs- och lingonblommor, ärtväxter och bönor m.m. Sälg och vide är tydligen viktigt på våren när drottningen vaknar och det inte finns så mycket annat som blommar. En fördel att ha sälg i utkanten av sin trädgård antar jag.
Så här gör ni den enklaste varianten av humlebo: Gräv ner en uppochnervänd lerkruka (ca15 cm) med hål i botten i en södersluttning så den kommer i jämnhöjd med marken. Hålet i krukan ska vara 12-15 mm. Fyll först med bomaterial t.ex. torrt gräs, halm, spån, mossa. Eftersom humlor gärna bygger sina bon i gamla sork- eller musbon så är det ett plus om bomaterialet luktar något ditåt, men det är ju inte så lätt att få tag på om man nu inte möjligtvis har en liten mus där hemma. Jag tänkte gräva ner mitt blomkrukebo i en gammal sockerlåda av trä där det växter diverse kryddväxter. Får se om jag får några hyresgäster. På Naturskyddföreningens hemsida finns lite bättre information om hur ni kan bygga både bibostäder och humlebon.
Ett litet, litet strå till den biologiska mångfalden...


ELEONORA HORN 2011-05-04        #17643

I sökstatistiken har jag sett att förvånansvärt många söker på ord som "rabarber på balkong" och "rabarber i kruka" eller liknande och hamnar här i denna tråd. Kul, tycker jag. Inte den växt som jag i första hand ser framför mig i kruka på en balkong. Så fördomsfull är jag. Ändå har jag en planta själv och så här ser den ut just nu.

Den har övervintrat och är inne på sitt tredje år. Lite klen för att vara så här års kan tyckas, men så höll ju vinterklimatet i ovanligt länge i år.

Här har jag skrivit om en bok om rabarber som jag kan rekommendera. Den är inte inriktad på balkongodling, men likafullt intressant för den som vill skaffa sig rabarberkunskap ur såväl historiskt som kulinariskt perspektiv och odling.

Logga in för att svara


Produkter

Växtskydd (1)
Vegetarisk catering (2)
Hemleverans av mat (1)
Matlagningskurser (1)


Facebook



Bli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3159 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik