Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Fisk och skaldjur   

Fiskodlingar i Norge tömmer haven på fisk!

MATTIAS CARLBERG 2009-07-10        #11434




Jag hoppas att fler såg kanal 1 dokumentär om fiske sent igårkväll! Mycket upplysande men understryker dock alltför väl att vi borde sluta äta fisk helt och hållet under en längre tid. Ingen enkel fråga men jag tycker det känns oerhört girigt att ta upp 2,5 kg vild fisk för att föda upp 1 kg odlad norsk lax... 

Jag är väl medveten om att ekonomin och arbetstillfällen är en stor fråga inom fiskenäringen men ur ett rent fiskebeståndsperspektiv är detta ren katastrof. Vilket vi vetat ganska länge men inte kunnat/gjort något åt. Är det inte dags att hitta gångbara alternativa näringar för för de fiskare som sliter sitt hår. Jag hoppas verkligen att forskningen kring pelletsinnehållet snart får fram ett mer vegitabilisk alternativ. Jag läser gärna mer i ämnet och då gärna om någon har något om "vegitariskt" odlade matfiskar. Jag har halkat in på odling av karpfiskar men ska nu kolla upp mer exakt hur dessa odlas. Läskigt att man inte kan lite på någon längre utan måste dubbelkolla allt först!



ELEONORA HORN 2009-07-10        #11435
Musslor kan odlas med syfte att rena havet och sedan användas i fisk- eller hönsfoder. Det är inte vegetariskt, men musslorna har utfört en mycket viktig uppgift. Tyvärr finns det dock andra besvärliga problem med fiskodlingar också. Övergödning (maten släpps ut i vattnet i området), medicin släpps ut och sprids på samma sätt och förrymda fiskar minskar den genetiska mångfalden bland vilda artfränder. I KRAV-märkt fiskodling får bara fiskrens och fisk som inte kan användas som människoföda ges till fiskarna. Vad som egentligen klassas som att de inte kan användas till människoföda kan man undra. Hoppas KRAV har smarta regler som reglerar detta. Förebyggande medicinering får inte heller användas och på det viset minskar mängden i vattnet förmodligen rejält. När det gäller vegetariskt foder tycker jag mig ha läst någonstans att en beståndsdel från sesamfrön ger en olja som fiskar själva kan omvandla till Omega-3-fettsyror. Förmodligen är det SLU som bedriver den forskningen och också testar andra växtoljor. Återkommer när jag hittat källan.

http://www.ecoprofile.se/3400_748_At_musslor_och_agg_-_minska_overgodningen

ELEONORA HORN 2009-07-10        #11436
Om laxen själv får välja väljer den foder med fiskolja i. Tillväxten blir dock lika bra om fodret innehåller rapsolja. SLU forskar på vad fiskoljan i fodret kan ersättas med och testar flera olika möjligheter; mikroalger, bakterier, svampar och växtoljor. Se länken för en informativ, kort text från november 2006 som presenterar forskningen.

http://www.slu.se/?id=551&puff=91

ELEONORA HORN 2009-07-10        #11437
Eftersom omega 3-fettsyrorna DHA och EPA minskade i laxen och regnbågen när 75 procent av fettet i fodret ersattes med rapsolja forskade SLU vidare för att hitta ämnen från växtriket som kan öka mängden av DHA och EPA. Det var då de fann den positiva effekten av sesamfrön som jag skrev om i mitt första inlägg i denna tråd. "I ett försök har tillskott av alfa-liponsyra medfört att EPA ökade i fiskmuskeln och i ett annat har tillskott av sesamin resulterat i en ökning av DHA. Den senare effekten var så stor att man skrivit en patentansökan om sesamfrö i fodret för att förbättra den eftersträvade fettsyrasammansättningen i odlade rovfiskar." Presentationen av denna forskning publicerades i november 2007. Se länken.

http://www.slu.se/?id=551&puff=171

MATTIAS CARLBERG 2009-07-11        #11448
När de gäller musslor som vattenrenare! Är det någon som har en åsikt eller ett svar huruvida man kan ha sötvattenmusslor som vattenrenare till ett hushålls gråvatten. Jag har sett att man kan rena gråvatten med hjälp av vertikal odling och på så sett rena vatten och odla grönsaker samtidigt. Det vore ju klockrent om man kunde hålla musslorna vid liv på ett enkelt sätt samtidigt som de renar vatten för att senare hamna i soppan eller något liknande. Kanske bli ett tillskott till pellets för att kunna odla karp. Permakulturtänkande gör mig en aning ivrig och en smula naiv men det beror mest på min okunskap i ämnet.

MATTIAS CARLSSON 2009-07-13        #11455
Mattias: "Mycket upplysande men understryker dock alltför väl att vi borde sluta äta fisk helt och hållet under en längre tid." Lite väl drastiskt. Kolla istället in WWFs fiskguide om vilka fiskarter som kan konsumeras utan större miljöpåverkan. De rekommenderar bland annat sill, strömming, blåmusslor och flera insjöfiskar.

http://www.wwf.se/source.php/1245192/Fiskguide2009_mini.pdf

MATTIAS CARLBERG 2009-07-13        #11457
Tack för tipset! Jag ska titta närmare på detta. Hade nog inte för avsikt att vara så bokstavlig dock. Skrev texten i ett upprört tillstånd. Då gläder det mig att vara med i en sån här community. Jag har fått en hel drös med riktigt bra tips de senaste dagarna. :)

ERIK PIHL 2009-07-14        #11460
Bäst för miljön är väl alltid att bli närodlat-vegan... Men för den som vill variera sig lite mer går det ju också att direkt äta den fisk som idag blir fiskmjöl, dvs sill mm. Det går ju att fiska uthålligt, om fisken blev föda istället för att dumpas som fiskmjöl till laxodling och djuruppfödning så kunde fiskarena fiska mindre men ändå tjäna mer. För ett tiotal år sedan så gjordes experiment med sillfärs, sillpaté och annan förädling - det blev faktiskt väldigt gott men tyvärr saknades kommersiellt intresse. Kanske kunde bli intressant igen med mer medvetna konsumenter? Sill är ju dessutom bland det nyttigaste man kan äta, med hög andel omega-3 mm, och borde inte ha ackumulerat lika mycket fettlösliga miljögifter som laxar högre upp i näringskedjan. WWFs lista är bra men man får tänka till lite själv också. Bara för att Alaska Pollock inte ännu hunnit fiskas ut, bör man inte vräka i sig. Det går dessutom åt enorma mängder bränslen för att tråla efter fisk och skaldjur, så man bör vara sparsam av den anledningen. Ca 20 kg diesel för 1 kg havskräftor... Hoki fångas utanför Nya Zeeland, på andra sidan jordklotet, så det kan ju bli betydande transporter även efter fångsten. Sill åter bättre, brukar fångas nära kusten och inte bottentrålas. Så några KRAV-sillar tycker jag att man kan äta med ganska gott samvete. Musslor förstås ännu ett snäpp bättre. Nu funderar ju dessutom Vattenfall mm på att sätta ut en massa nya musselodlingar! (dvs vågkraftverk) ;)

MATTIAS CARLSSON 2013-10-04        #22829
I Sydafrika startas nästa år fabriker med omfattande insektsodlingar. Insekterna föds upp på bland annat slakthusavfall och ska sedan användas till att göra fiksfoder.

South Africa is building a massive insect-rearing factory where thousands of flies will be fattened on food industry leftovers – animal manure, blood and brains from abattoirs – to produce food for farmed fish that will ultimately be eaten by people. 

When the factory opens in spring 2014, thousands of common houseflies, black soldier flies and bluebottles will be kept in large cages and plumped up on sugar, yeast and milk powder. Each female will lay around 750 eggs or more, some of which will be kept there to breed the next generation. The remaining eggs will be moved on to a waste conversion centre, where they will hatch into larvae and gorge themselves, multiplying their body weight almost 400 times in as little as three days.


Logga in för att svara


Produkter

Vegetarisk catering (2)
Matlagningskurser (1)
Växtskydd (1)
Hemleverans av mat (1)


Facebook



Bli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3225 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik