|
Konsumtion och livsstil Växthusgasutsläpp från konsumtion
![]() Förhållande mellan konsumtionsnivå (i BNP per capita) och utsläpp av växthusgasutsläpp från olika sektorer. Notera att matrelaterade utsläpp är relativt störst vid låga inkomster, men att de ökar långsamt vid stigande konsumtion. Motsatsen gäller för utsläpp från mobilitet/transporter som är väldigt låga vid låga inkomster men som sedan stiger relativt snabbt med ökande inkomst. Vid tiotusen dollar per capita är transporter den enskilt största utsläppskällan. (Källa: http://www.carbonfootprintofnations.com/content/wealth_and_responsibility/80/) En forskargrupp vid Norwegian University of Science and Technology (NTNU) har publicerat en artikel om nationella utsläpp av växthusgaser ur konsumtionsperspektiv. Man har alltså räknat på vad som konsumeras inom ett land och vilka utsläpp det leder till. Till skillnad från de flesta andra beräkningar av utsläpp - däribland de officiella sammanställningar som skickas in till sekretariatet för FNs klimatkonvention - som utgår från vad som produceras inom ett land. Skillnaden ligger alltså i hur man räknar på utsläppen från importerade och exporterade varor.
Resultatet av att räkna utifrån konsumtionsperspektivet är att stora exportländer (ex. Kina) får lägre utsläpp än vad som visas i den officiella statistiken och att stora importörer (i stort sett hela västvärlden) får högre utsläpp.
Det roliga i sammanhanget är att man även lagt ut resultaten på en hemsida där datan är lättillgänglig. Här kan man se resultaten för mer än 60 länder. Bland annat har de kommit fram till att Sveriges utsläpp är 10,5 ton/capita, vilket är i linje med vad Naturvårdsverket kom fram till i den studie som presenterades på Klimatforum förra året. De flesta EU-länder har enligt studien utsläpp på 10-20 ton/capita och år, medan USA ligger närmare 30. Lägst resultat har Malawi med 0,7.
Jämför detta med de nivåer för hållbara utsläpp som Johan räknat - 248-2500 kg/capita - så förstår ni att vi har en lång väg kvar innan vi når dit. http://www.carbonfootprintofnations.com/index.php
Vad bra att de räknat på detta! Har de också räknat på utvecklingen över tiden, alltså kan man se om Sverige har minskat sina växthusgasutsläpp samtidigt som BNP har ökat, med hänsyn taget till handel?
Nu är jag lat och frågar istället för att läsa själv, men vad innebär "Trade" och "Service" i grafen ovan?
Manufactured Products ligger högre än mat i diagrammet, det stämmer inte så bra överens med Naturvårdsverkets studie, eller?
De har endast räknat på ett år och alltså inte tittat på förändringar över tid.
Angående "Trade" och "Services" (se länk s.4) så förstår jag det som att "Trade" inkluderar energiförbrukning i grossist- och detaljhandel samt varutransporter medan "Services" inkluderar övriga privata och offentliga tjänster (försvar, sjukvård, skola etc).
Resultatet för Sverige (s.3 på länken) visar att 16% av utsläppen kommer från mat och 12% från tillverkning av produkter (dvs industri). http://pubs.acs.org/doi/pdf/10.1021/es803496a?cookieSet=1
Fantastisk artikel!
Var hittade du lin-log grafen ovan? Jag ser bara en log-log graf i artikel och på hemsida.
hade varit intressant att se hur det ser ut för rika och fattiga personer relativt medeltal för rika och fattiga länder.
Länk till grafen ovan http://www.carbonfootprintofnations.com/content/wealth_and_responsibility/8 Logga in för att svara |
Böcker (2) Miljökonsult (1) Magasin (3) Återanvändande/upcycling (1)
|