Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Kultur & media   

E-böcker och e-tidningar

JOHAN ERLANDSSON 2009-08-08        #11614

Urskog. Foto: Stefan Henriksson

E-boken väntar fortfarande på sitt genombrott, men jag skulle tro att det trots allt kommer inom några år när skärmarna blivit lika behagliga att läsa på som papper. På länken kan man läsa om nya billiga e-boksläsare från Sony. Frågan är om och när morgontidningen kommer att läsas elektroniskt till frukosten. Vad tror du? 97 % av den svenska skogen är odlad enligt Wikipedia, kanske kan lite mer skog få stå kvar orörd om inte lika mycket behöver gå till tidningar.

http://www.nyteknik.se/nyheter/it_telekom/internet/article613249.ece



JOHAN ERLANDSSON 2009-08-08        #11616
Inte kul för pappersbruken såklart om vi går över till elektroniskt papper. Jag gissar att de mer och mer kommer skifta över till att bli bioenergiproducenter, på länken kan man se tecken på ett sånt skifte.

http://miljoaktuellt.idg.se/2.1845/1.239786/fornyelsebar-energi-ska-radda-s

ZSOFIA GANROT 2009-08-08        #11622
Diskussionen om e-bokens och e-tidningens inmarsch i våra liv har pågått nu ett bra tag på Bokhora, fast inte ur miljöperspektiv. Se länken här nedan. http://www.bokhora.se/blog/salong/debatt/2009/07/all-books-ever-written/ Jag skickar små inlägg där själv (Bokhora är en favorit för mig som stor bokläsare sedan barnaår). Vidare, det har skrivits om just detta och om det stora Bokhora-diskussionen även nyligen bl.a. på kultursidan på SvD (länken nedan). Hur som helst, jag hoppas höra mer om detta (ur miljöperspektiv!) här på Ecoprofile. Tack Johan för att du tar upp denna fråga.

http://www.svd.se/kulturnoje/litteratur/artikel_3294109.svd

PETRA DALIN 2009-08-08        #11624
I samband med studier i Biblioteks- och informationsvetenskap har jag kommit i kontakt med många diskussioner som tangerat bokens framtid. Kanske är det så att boken (i fysisk codexvariant som vi har i bokhyllan) är mer "motståndskraftig" mot nya tekniska lösningar, som skulle kunna ersätta det fysiska exemplaret. Möjligtvis upplever många inte läsning från en skärm som bokläsning, vilket var just det man ville ägna sig åt. Det finns forskare som pekat på det bl.a. Boken är för läsaren något mer än bokstäverna och meningarna som finns i den. Även om det naturligtvis vore bättre ur miljösynpunkt (vad gäller konsumtion av papper iaf) att läsa böcker på skärm, så tror jag personligen inte detta är rimligt att vänta sig i någon större omfattning inom den allra närmsta tiden iaf. Själv har jag nästan slutat köpa böcker och lånar det mesta på biblioteket. Det är ju ett annat sätt att spara papper. Vad gäller tidningar i elektronisk form är jag också tveksam. I många sammanhang då tidningar läses, tror jag inte att skärmar mm passar in. De krockar kanske med en i övrigt avslappnande stund? Jag tror det är så för många. Varför betalar annars så många så mycket (ett par/några tusenlappar) för en årsprenumeration av SvD, DN etc? Alla har ju i princip möjlighet att läsa samma tidningar på nätet. Trots detta vill man alltså hämta tidningen i brevlådan på morgonen.

DANIEL PARGMAN 2009-08-08        #11625
Det är inte helt uppenbart att det är bättre för miljön att läsa på skärmen (e-boksläsare/webben) istället för på papper. Det kostar mijömässigt att tillverka elektroniska prylar och att använda dem. Nå, sådant är rent generellt inte helt enkelt att jämföra eftersom det finns så många parametrar att ta hänsyn till. Dock jobbar Åsa Moberg på KTH med livscykelanalyser och har jämfört att läsa dagstidning på papper, på e-boksläsare och på webben och skrivit rapporten "Screening environmental life cycle assessment of printed, web based and tablet e-paper newspaper"

http://www.csc.kth.se/sustain/publications/reportfiles/sus_2007_1_moberg_et

ZSOFIA GANROT 2009-08-09        #11626
Ja, Petra, har man pratat om E-bokens framtid en hel del, precis som om andra nya och rätt "olika" prylars genombrott (datorn skulle vi inte ha nytta av överhuvudtaget... världskonsumtionen kommer att bli några enstaka stycken per år, har vi också hört för ca 20 år sedan om jag minns rätt). Den första e-bokläsaren kom 2004 (Librié by Sony och sedan dess 10 nya, ständigt förbättrade varianter. Bara i år kommer totalt 7 stycken! Troligen pga att det INTE finns någon efterfråga alls...?), så jag tycker att det är lite tidigt att vara så kategorisk om deras och e-bokläsningens öde. Någonting brukar passera förbi många när de spår i e-böckernas och e-bokläsarnas (läsplattornas) framtid, nämligen följande (citerar ur min inlägg på Bokhora): "Jag tror att fler och fler kommer att ”smaka på” bokläsare, även använda dessa rätt ofta under de kommande 10-15 åren, men samtidigt kommer att fortsätta köpa även ”böcker gjorda på dödade träd” -som min man kallar vanliga böcker. Kanske bokläsarens allmänna acceptans och spridning är en generationsfråga som mycket annat kopplat till datoranvändning, internet, osv ? Den generation som läser i princip allt via nätet idag (även böcker finns det gott om att läsa så !) kommer kanske att föredra den elektroniska varianten av böcker senare i livet också? De har inte den starka kopplingen andra har till att hålla i en pappersbok på 0,5 kg balanserat på magen i sängen (de balanserar en minilaptop eller en bokläsare istället), har ingen längtan efter att fysiskt bläddra, höra sidornas prasslande och känna den välbekanta tryckeri-lukten eller ”gammal-bok-lukten”, mm. Kanske alla dessa känslomässiga kopplingar kommer att verka konstigt och ”gammalmodigt utdött” för den generation jag pratar om (och som redan finns idag!). Vad vet jag?….Men en sak är säkert, tekniken har inte bara knackat på bokläsarnas dörr, utan har klivit in och tagit plats i våra liv, troligen för gott." Alltså, helt enkelt en generationsfråga....... De dagstidningar vi har kvar idag (många har redan lagt av) kämpar riktigt hårt för överlevnad sedan de flesta blev tungna att hänga med utvecklingen och ge fri web-variant. Redan idag har många människor valt bort pappersvarianten för att göra annat för minst 6-8 tusen kronor (årsprenumeration) än att lägga på tidningsabonnemang. En generationsfråga här också? Jag misstänker det.

JOHAN ERLANDSSON 2009-08-09        #11627
Petra, din argumentation för att vi nog kommer ha kvar papperstidningar verkar bygga på att det är datorn som är alternativet till tidningen. Men jag tänkte snarare på "e-papper" som är på gång, som blir smidigare, mer lättläst, strömsnålare och mindre resursförbrukande än en dator. Och i den LCA som Daniel länkar till så läser jag i sammanfattningen: Dessutom drogs slutsatsen att e-pappersläsplattan har potential för att minska miljöbelastningen för en dagstidning.

PETRA DALIN 2009-08-09        #11629
Jag tänker mig att läsplattan, e-papper o.dyl också kommer att upplevas som "fel" av många vid läsning av tidning/bok, men visst osvuret är bäst. Beror ju på hur långt fram i tiden vi tänker oss också förstås. Jag har nog helt enkelt läst en optimistisk artikel för mycket om den revolution läsplattan och andra lösningar kommer att innebära för vårt framtida tidningsläsande och bokläsande. Men självklart är dessa tekniska lösningar något som successivt kommer locka allt fler. Jag har dessutom ingen övertro till människors önskan att använda energisnål teknik. Men, vi får se. Saker förändras snabbare än man tror ibland. Elpriser/lagstiftning också. Om man vill göra det lätt för sig kan man utgå från att inställningen till den fysiska boken är en fråga om generation. Jag tror det är förenklat. Lite för lättvindigt och klichéartat argument, om jag ska vara uppriktig.

ZSOFIA GANROT 2009-08-09        #11631
Petra, självfallet, att generationsfrågan är för enkel "klichéartat" argument! Jag har inte påstått att jag äger svaret(en) på denna fråga, överhuvudtaget. Men det finns faktiskt trender inte minst just på IT området (datorer, handdatorer, läsplattor, e-papper) som kräver inte doktorshatt att kunna förstå kopplingen till generationer. Bl.a i användning av "modern teknik" (IT och relaterat) det är mycket tydligt att denna skillnad är riktigt stor redan idag. Förresten grov generalisering, klichéartade argument, och "om att göra lätt för sig"-typ av svar var orsaken att jag överhuvudtaget kommenterade din inlägg... Har du använt en läsplatta någon gång? Det har jag i nästan 2 år nu, rätt flitigt(lånar mer och mer från biblan till den), trots min ålder (60-talist) och inte passande in i denna "kliché"...Självfallet köper/lånar rikligt med pappersböcker också, , speciellt sådana som är svåra att få tag på (andra språk, facklitteratur, konst), samt lyssnar på ljudböcker. Men jag vet också att få i min generation eller äldre använder läsplatta, däremot desto fler 80-90-talister har den, bara i min bekantskapskrets. Papperstidning (dagstidning) däremot (undantag kanske den kostnadsfria Metro?) ingen, utom svärföräldrar och föräldrar håller ut med (dyr, klumpig och enorma mängder papperssoppor=slöseri med resurser och energi, trots återvinningen som är max 5-6 ggr, efteråt papperet blir för spröd och stel för att åter användas som papper). Självfallet min omgivning är inte hela världen, och detta skriver jag ut direkt, innan jag får på mig fler epitet. Hur är det i din bekantskapskrets Petra?

PETRA DALIN 2009-08-09        #11632
Jag har inte provat läsplatta, kanske skulle det passa mig fint, men anledningen till att jag inte provat är att jag inte haft behov av det. Ofta är det ju det som lockar till att prova. (Känner inte heller någon som har det. Hade det funnits någon i min närhet hade jag nog varit för nyfiken för att låta bli att se hur det fungerade.) Mitt favoritsätt, ex då jag pendlar, är att lyssna på filer. Dessutom dignar bokhyllorna hemma av böcker (numera köpstopp:) som jag längtar att få slå mig ned med i soffan, sängen, stranden eller på något fik och då är det inte ett självändamål för mig att prova läsplatta. Jag har liksom redan den för mig ultimata lässtunden. Det är nästan en dödssynd kanske, men då strävar jag inte efter något annat. Den största utmaningen vad gäller allt för många ungdomar och deras läsning är nog att få dem att ta del av ex skönlitteratur alls, oavsett teknik. Självklart kan man leva ett utmärkt liv utan att läsa så värst många böcker, men risken finns att många kommer att tappa mycket vad gäller språkträning och språkfärdighet. Statistik visar ju tapp bland ungdomar vad gäller bokläsning. Som jag minns de senaste sifforna jag tog del av, gäller detta tapp numer inte enbart unga män, utan i tilltagande grad yngre kvinnor. Det finns en alldeles uppenbar risk att en alltför stor del av en yngre generetion knappt kommer att läsa alls. Jag tror personligen att det är tveksamt att "vinna" tillbaka denna uppväxande generation till läsning bara för att ny teknik uppenbarar sig. En del kommer att lockas, andra unga kommer såklart fortsätta läsa fysiska böcker, men att generellt vinna tillbaka ungdomar till mycket läsning genom ny teknik, är ungefär som att SVT skulle vinna tillbaka en massa unga tittare över tid bara för att man nu kan se programmen på webben. (Har ingen statistik dock.) Vad gäller tidningar är min uppfattning att de flesta av mina vänner har en eller två dagstidningar i fysisk form. Själva har vi, efter sommaruppehåll, två tidningar, en lokaltidning och en rikstidning. (Jag och mina föräldrar har då tillsammans 4 olika tidningar. Vi brukar byta lite sinsemellan.) Jag har ingen superkoll dock. Oftast är det väl läsning till/efter frukost som gäller och, ja, då är det ett fysiskt ex som är välkommet.

ZSOFIA GANROT 2009-08-10        #11643
Petra, jag förstår fullständigt dilemman kring unga människors ovilja att läsa skönlitteratur(klassiker, tror jag att du mest menar här) och konsekvenserna är rätt sorgliga: att tappa språkfärdighet och språkträning, som du skriver. Självfallet, läsplattor eller e-papper är inte lösningen, ingen har påstått det heller. Men tänk om bara EN bland hundra av dessa totalt ointresserade ungar KANSKE fångas just pga tekniken? Är det inte värt? Jag tycker att ALLA medel är viktiga för att fånga upp ungdomen (särskilt de skoltrötta, ointresserade, mm) och ge dem en första positiva kick in i skönlitterära världen på något sätt. Oavsett teknik. Det finns inte EN enda lösning, medel, metod eller teknik som ger svar på din fråga, men ju flera dessa är desto fler möjligheter, fler chanser finns att man som förälder, pedagog, bibliotekarie eller rentav kompis kan lyckas. Hur än vill man blunda, faktum kvarstår: även litteraturundvikande ungar dras till ny IT-teknik. Och hur vet man att efter surfande-chattande-twittrande-facebookande fasen (eller parallellt med den) KANSKE några fler fastnar vid en skönlitterär bok också? Man som vuxen är faktiskt tvungen att sätta sig in i "deras värld" och "komma åt" problemen på "deras mark"-som det heter. (Val av skönlitterär verk är självfallet himla viktigt. Det är inte säkert att den fina klassikern Mio min Mio är som lockar...kanske något mer "vampyrkatigt-coolt" just då....vad spelar det får roll??? Ofta det stora tröskeln är det som måste passeras och medlen får faktiskt vara extremt anpassningsbart för att nå målet.) Tänk, om en riktigt motsträvig unge leker en stund med en "cooool" e-papper eller läsplatta och om en månad eller två samma unge börjar bläddra i en bok på biblan? Det är inte skrivet i sten att de traditionella vägarna når alltid fram bäst. Som sagt, om 1% av ovilliga kan fångas med tekniken, så why not? Läsplatta: man skaffar en eller lånar/provar en eftersom den är ännu en väg, upplevelse och form att läsa och läsa mer(enorm bekvämlighet när du bär en 125g tunn skiva med dig på semestern istället för 2 kg böcker. Ja, en platta kan laddas med 300-400 böcker och ja, batteriet håller i ca 4 veckor vid flera timmars daglig läsning utan behov till uppladdning). Jag pendlar mellan Gtb och Ängelholm (4 timmar på tåg totalt t/r, 2ggr i veckan, och läsplattan är en välsignelse när min väska är redan tung och proppfull), men jag läste lika mycket innan läsplattan, bärande på tunga tegelsten i vind och väder. Läsplattan var inte ett behov, bara ett nytt skönt medel. Man köper/provar inte läsplatta för att uppfylla någon självändamål, eller för att annars kommer man inte åt skönlitteratur i detta land. De vuxna som provar är de som normalt läser mycket annars också. Vissa har med miljötänk, andra inte. Tidningar: kanske mina pensionärsläkt och övriga äldre bekanta hör till de som snabbt lärde sig surfa (60-70 åringar är kanske mer avoga till daglig datoranvändning?) och tar sina stunder med morgonkaffe med en laptop på bordet eller i knän... Man har olika uppfattningar om vad som är mysigt eller avkopplande...och man ändrar ibland livslånga uppfattningar rätt snabbt (här ligger ju alla miljö och klimatkämparnas hopp också, nämligen att människan kan ändra sina djupt rotade beteendemönster trots allt!). Det jag vet är att de har kvickt slutat med pappersdagstidningar av ekonomiska, miljömässiga (i den ordningen) skäl, och det tillkom en annan skäl nu med internet, nämligen "jag vill inte läsa om gårdagens nyhet idag, den är redan passé"- som någon sa. Allt annat, från kultursidor,insändare, sport, till korsord finns ju med på nätupplagor också. Utom kanske dödsannonser då. Dessa är deras resonemang, men vi är olika och har olika smak och vanor. E-papperet (som tidning eller tidskriftsformat och teknik) kommer de kanske inte att uppleva, men jag vill absolut göra det med, precis som med läsplattan. Allt för att främja och njuta av läsande i alla dess former. Att främja också ett miljömässigt TROLIGEN bättre sätt när jag "konsumerar" kultur och information än dagens sätt via skogsskövling. Jag betonar "troligen", eftersom i denna fråga har inget slutord sagts, tvärtom, de nya teknikerna och materialen har knappt kommit ut och är rätt tidigt att göra seriösa livscykelanalyser än, utom kanske mest framtidsstudier och mer eller mindre teoretiska beräkningar. Ingen har kunnat följa läsplattor eller e-papper hela vägen ut till soptippar eller återvinningsstationer idag (Åsa Mobergs arbete på KTH är inte riktigt traditionellt LCA, trots titeln...).

PETRA DALIN 2009-08-11        #11645
Du har säkert rätt i att ett antal unga kommer lockas till läsning med nya tekniska redskap, strålande i så fall! Hoppas få tillfälle att prova läsplatta vid tillfälle också. När det gäller att föredra att läsa tidningar i fysisk form kan jag, åtminstone vad gäller min egen närmsta omgivning, inte se någon koppling mellan vana/ovana att använda IT. Min generella bild är att de flesta jag känner blev vana internetanvändare hyfsat tidigt, men flera har alltså ändå valt att fortsätta läsa en fysisk tidning som komplement till att surfa runt. Jag antar att det också kan variera vad man prioriterar att lägga pengar på. Det är ju inte superbilligt med prenumerationer, vilket vi redan varit inne på.

ZSOFIA GANROT 2009-08-14        #11695
Hej igen Petra, jag kunde inte släppa tanken om hur kan man få ointresserade ungar att läsa......Kanske du redan känner till, men på Bokhora finns en diskussion med ett 50-tal inlägg från lärare, barnboksförfattare och bibliotekarier just om detta. Jag hittade den nu och läste ett par riktigt bra lösningar. Diskussionen (bloggen) heter: "Hur får vi våra elever att läsa?"

PETRA DALIN 2009-08-16        #11710
Tack för tipset Zsofia! Ska kika där inom kort. Viktig diskussion helt klart! Vad gäller e-boken, så har den nog definitivt en framtid inom högskole- och universitetsstudier. Jag tänker då på kurslitteratur. Då ligger det ju nära tillhands att dessa grupper även kommer att läsa skönlitteratur/övrig litteratur via e-böcker får man förmoda.

PETRA DALIN 2009-09-12        #12037
Fann följande artikel igår på svd.se om läsplattor. Spännande utveckling att följa!

http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/artikel_3504807.svd

Logga in för att svara


Produkter

Magasin (3)
Böcker (2)
Återanvändande/upcycling (1)
Miljökonsult (1)


Facebook



Bli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3207 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik