Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.
Gästartikel från Världens EkoGästartikel från Klimataktion

Båt   

På äventyr med hyrkajak - kan ett fritidsnöje bli mera miljösmart än så?

ELEONORA HORN 2009-08-31        #11842

Brunnsviken - bara 10 minuter med cykel från city. Här hittade vi en egen liten badklippa och passade på att picknicka under en liten spontan eftermiddagstur.

Än är det inte för sent på säsongen att njuta av skön, solig förhöstpaddling. Glida fram alldeles ljudlöst på vattnet och njuta av omgivningarna i ett behagfullt tempo. I Stockholm med omnejd finns ett flertal kajakuthyrare såväl inne i stan som ute i vacker skärgårdsmiljö. Det finns passande uthyrningar för alla oavsett om man är ute efter en liten kvällstur eller veckolånga turer med tält eller på vandrarhem. För en nybörjare kan en liten tur på Brunnsvikens lugna vatten vara en utmärkt start i all enkelhet. Uthyrningen ligger inte längre från Stockholms city än ca 10 minuter per cykel. Kommer man inte på cykel finns det bussar som stannar alldeles i närheten. Det är egentligen en kanotklubb som har uthyrningen som del av verksamheten, vilket förmodligen förklarar varför vi fick så utmärkt service och bra paddlingstips när vi hyrde kajak där för några veckor sedan. Kostar mindre än en biobiljett för 2 timmars hyra. Brunnsvikens kanotklubbs kajakuthyrning Strategiskt placerade inne i Stockholm ligger också Point 65 som förutom uthyrning i Stockholm även finns i Göteborg, Varberg, Norrköping och vid Siljan. Läget i Pampas marina på Karlbergs strand gör det utmärkt för stadspaddling. En vän till mig rekommenderade uthyrningen, men efter att ha hyrt där konstaterar jag att servicen var vänlig men lite sisådär på flera små punkter. Trots det tycker jag att läget är oslagbart. Se bara till att själv hålla noga koll på gjorda bokningar och annat i samband med uthyrningen. I skärgården kan jag rekommendera till exempel Norra Stavsudda kajakdepå. Där finns det relativt lugna vatten i omgivningarna, det är nära till naturreservat och Skärgårdsstiftelsens allmänna bastu. Just bastun var en riktigt skön upplevelse att komma fram till under en kajaktur när det regnat nästan non-stop i ett par dagar och vi bott i tält. En mera paddlingserfaren vän till mig säger att man ska ta sig ut till Gillöga och Svenska högarna 4 mil längre ut om man vill uppleva Stockholm från sin bästa sida. Den turen lär dock inte vara något för nybörjare. Det är några tips jag har av dem jag testat, men det finns som sagt uthyrningar lite här och var på skärgårdsöarna. Ut och njut! Och dela gärna med dig av dina erfarenheter här.ROBERT VESTIN 2009-08-31        #11846
Härligt inlägg Elenora! Jag läste en artikel i Båtnytt med ett likartat tema för ett tag sen, den handlar om campingsegling med en Hobie-Cat, en liten katamaran. Att paddla eller segla framstår väl dessutom också i en härlig kontrast till de fritidsskeppare som med dubbla motorer och med ett vinande från bränslepumparna försöker pressa upp sina tre-tons båtar i planing?

http://www.batnytt.se/Med_sma_medel_A-1697279_DXNI-693_.aspx

ELEONORA HORN 2009-08-31        #11847
Javisst är det skillnad - även i upplevelsen. På en kajaktur i helgen småpratade Erik (Sandblom) och jag om möjligheterna att ta med cykel i en kajak. Erik har som alltid lösningen på alla sådana här problem och berättade om en fiffig isärtagbar modell som är lätt att montera och som han trodde skulle kunna stuvas ner i de små packutrymmena. Sedan gled samtalet in på semesterreseupplevelser och Erik tyckte att charterresebolagen borde satsa på att chartra segelbåt med skeppare till. Visst vore det alldeles förträffligt! Möjligheten att chartra finns idag (fast inte i charterbolagens utbud), men frågan är hur mycket det kostar? I större skala skulle det kanske kunna bli billigare.

ELEONORA HORN 2009-08-31        #11848
Det var en riktigt inspirerande artikel med flera användbara tips du hittat, Robert! ”Tänk på klippan som matsalsbord, liggunderlaget och sovsäcken som en skön koj, tältet som en lyxhytt, spritköket som ett pentry och hela havet som en vattenreservoar och därtill diskho, så har man komfort som slår den värsta 45-fotare. Rymligheten är definitivt bättre. --- Det är ett billigt, spännande och utvecklande sätt att semestra."

ADAM FORSLUND 2009-09-03        #11866

Det var som i en saga - något trollskt!

Är surfare som i somras, på ålderns höst, (jag har passerat 30) blivit frälst i kanotsemestern. Tillsammans med 2 vänner begav jag mig till Nittälven strax norr om Örebro. Vi hade 1st kanot och 1 kajak. Kanoten blev helt oväntat den givna favoriten. Den sväljer hur mycket last som helst och det är roligare att samarbeta än att sitta själv fast i ett litet hål i en kajak. Att paddla älv var dessutom mycket tacksamt då det var medströms hela tiden. Normalt sett brukar vi vara lite hurtigare på våra vildmarkssemestrar men denna gång fokuserade vi på njutning och mängder med mat. Varför förstöra upplevelsen med frystorkat tänkte vi och tog i ordentligt. Fiskekortet gav oss ingen karma när spöt åkte fram vilket var lite då vi hoppades ny grillad firre till middag. 1 timma före målgång så sprang kanoten läck. Den 40-åriga plasten hade givit vika. Nästa år kommer vi tillbaks med tåligare variant.

www.adisgladis.se

ELEONORA HORN 2009-09-04        #11899

Ecoprofilare på kajakäventyr i Stockholm. Kanalen fram till stadshuset (Kungsholmen på höger sida) är en trevlig stadspaddlingssträcka och att se stadshustornet nerifrån en kajak är rätt maffigt. Kanalen mellan Långholmen och Reimersholme med hög mysfaktor kan också rekommenderas.

ELEONORA HORN 2009-09-04        #11901

Kajaktursgänget på land (på reimersholmsbron, Långholmen i bakgrunden). Från vänster: Eleonora, Daniel, Anton, Mattias, Johan och Erik.

ERIK SANDBLOM 2009-09-05        #11934
Fina bilder, Eleonora och Adam. Beträffande cykel i kajaken så blev det nog lite optimistiskt där... det funkar nog i en kanot, men i en kajak blir det svårt. Möjligen en A-bike i så fall.

ELEONORA HORN 2009-09-05        #11935
Oj den cykeln var riktigt spejsad, den! Hur långt orkar man cykla med en sådan?

ERIK SANDBLOM 2009-09-06        #11955
Den här killen har testat en a-bike och anser att man kan cykla max några kilometer på den. Jag cyklade några meter på a-bike en gång men blev inte så förtjust. Det är ofta individuellt vilka cyklar man tycker om.

http://www.liggister.org/swedishfoldables/recensionerViebke.htm

ERIK SANDBLOM 2010-04-12        #14412På Utsidan diskuteras om man kan ta en vikcykel i kajak. En kille har haft med sig rullskridskor. Kanske en liten kickbike/skoter?

Utsidan:"tungt packad" på sjönLogga in för att svara


Produkter

Lastcyklar (4)
Elmotorcyklar (1)
Cyklar (6)
Konverteringskit elcykel (3)
Elmopeder (5)
Cykelleasing (2)
Elcyklar (49)
Konferenstjänster (2)
Trikar (16)


FacebookBli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 2771 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik