Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Solenergi   

Billiga solugnar kräver inget bränsle

ERIK SANDBLOM 2009-09-09        #11990

På sydliga breddgrader kan man koka vatten i en papplåda med reflekterande folie och genomskinligt lock.

När jag var liten så roade jag mig med att bränna saker med hjälp av förstoringsglas och solljus. Jag lärde mig att solljus kan vara väldigt kraftfullt.

Idag använder en tredjedel av världens befolkning ved för att laga mat. Det är arbetsamt att samla in veden, och förbränningen sker inte alltid rent eller effektivt. En miljon människor dör varje år av rök från matlagning. Vedeldningen är också klimatpåverkande.

Ett sätt att minska vedåtgången och förbättra hälsan är att använda billiga solugnar.

Solugnar och solspisar finns i två huvudvarianter. Den enklare varianten består av en låda med reflekterande folie och genomskinligt lock. Lådan kan åstadkomma en temperatur över 100 grader och klarar att koka vatten. Den andra varianten består av en reflekterande parabol, som en parabolantenn. Den kan åstadkomma mycket höga temperaturer, men till priset av risk för bränn- och synskador.

Den enklaste solugnen uppges kosta fem dollar. Subventioner i någon form skulle kunna sänka priset ytterligare för konsumenterna eller rent av göra ugnarna gratis. Ett av solugnprojekten heter "Kyoto-lådan" och går ut på att solugnar distribueras gratis via klimatkompensering.

I Indien har det länge funnits subventioner på bensin och andra bränslen. Man diskuterar nu att avskaffa dessa subventioner och istället tillse att alla hushåll får tillgång till en solugn. En del länder lägger mer skattepengar på bensinsubventioner än hälsa och utbildning sammanlagt, enligt en FN-studie.  

Solar Stoves Ekot: Bruna sotmoln bidrar till klimatkris CNet: A $5 solar stove for rural poor, paid for by polluters

The Hindu Business Line: Decontrol petrol, diesel prices: Survey

Treehugger: Solar Revolution in...Kenya? According to an article on Yahoo! News, more than 10,000 Kenyans have now been trained to whip up meals with SCIs low-cost solar cooker, which uses parabolic mirrors.  

Ecoprofile: Utvecklingsländer minskar bränslesubventioner

Kyoto Energy Tillverkar soldrivna prylar som tillhandahåller värme, rent vatten, ljus och el.
ERIK SANDBLOM 2009-09-09        #11991
Den här filmen förklarar varför en vedeldande förälder har nytta av en solugn.

PETRA DALIN 2009-09-11        #12022
En omfördelning av subventioner från bensin mm till solugnar skulle ju, som filmsnutten också visar, inte bara gynna miljön utan också underlätta livet för många kvinnor och barn. Det är ju inte helt sällan kvinnors uppgift att samla ved. Vid besök i Indien för ett antal år sedan slogs jag av det som inte kan undgå någon: trafiken är hysterisk. Jag är direkt förvånad över att jag inte själv kom att bevittna någon allavarlig olycka. Indien är ett fantastiskt land på många sätt, men trafiksituationen är inte bra. Väl hemma hörde jag en inslag på radion som berörde just detta och där gjordes jämförelsen att dödstalet i trafiken i Indien (Sydafrika nämndes också) är jämförbar med flera allvarliga sjukdomar. Därtill skadas ju många och får svåra men för livet, för att sedan mer eller mindre vara hänvisade till att tigga resten av livet. Att styra om offentliga medel från bensin och andra bränslen och därmed rimligtvis få en minskning av trafiken, skulle kunna få en hel del positiva konsekvenser på många sätt!

ERIK SANDBLOM 2009-11-15        #12934
En billig vattenreningsteknik har framgångsrikt testats i Kenya, rapporterar Klotet. Tekniken gör att vedåtgången (och arbetsinsatsen) för att koka vattnet kan minska.
Klotet: Svensk vattenrening testas i Kenya Solvattendunken ser ut som en vanlig platt bensindunk i svart plast, som man fyller med vatten och sedan viker upp som en bok i två delar och lägger ut i solen. De uppvikta dunksidorna är täckta med transparant plast som släpper igenom solens ultravioletta strålar. Metoden att använda konstgjord uv-strålning för att slå sönder DNA:t i mikroorganismer som kan finnas i vatten, används tex i reningsverk. Men Solvatten kombinerar alltså solens egen uv-strålning med värmen som alstras i den svarta dunken och ett filter som renar bort den största smutsen och på det här enkla sättet kan man få rent vatten på 2-6 timmar. Detta visas sen genom en indikator, en liten gubbe, som är röd så länge vattnet är smutsigt, men slår om till grönt när reningsprocessen är färdig.

ERIK SANDBLOM 2009-11-15        #12935
Petra, "En omfördelning av subventioner från bensin mm till solugnar skulle ju, som filmsnutten också visar, inte bara gynna miljön utan också underlätta livet för många kvinnor och barn." Jag håller verkligen med! Precis som alla andra vill jag att fattiga ska få det bättre. Men bättre behöver inte alltid betyda "mer som i Sverige"! Billig bensin är inte enda vägen till lycka...

ERIK SANDBLOM 2009-12-10        #13292
Treehugger: Copenhagens Gargantuan Carbon Footprint? Its Up in Smoke Klimatkompensation för Köpenhamnsmötet gör att 20 tegelugnar i Bangladesh byts ut för att minska bränsleåtgången. Att tillverka tegelstenar sysselsätter en miljon personer i Bangladesh.

ERIK SANDBLOM 2010-03-08        #14036Treehugger: Haiti's Rebuild May Be Biochar's Big Breakthough

What makes the Lucia stove so magic is that a Haitian woman or man could cook for a five-person family using just about 300 grams of twigs, groundnut shells, rice husk or dung.


ERIK SANDBLOM 2010-06-01        #14927

Foto The Guardian/Abir Abdullah/EPA


The Guardian: Two-wheel triumph
Armed with a netbook, medical supplies and a bicycle, Bangladesh's InfoLadies are giving millions of poor people access to crucial information on their doorsteps that will improve their chances in life

In the impoverished hinterlands of Gaibandha district in northern Bangladesh, a frail young woman on her bike is having a dramatic effect. And Luich Akhter seems to perpetuate her spell with perfection. In the sweltering post-monsoon heat that transforms the flooded nation into an open-air sauna, the 24-year-old looks immaculate as she negotiates her way through paddy fields, cows and mosquito-breeding ponds on a weekly visit into Panchpeer village.

Info Lady: A rural troubleshooter - Bangladesh Economic News


Min kommentar: Ännu ett exempel på att fattiga människor är behjälpta av annat än bensinsubventioner!


Logga in för att svara


Produkter

Solfångarsystem (2)
Solceller (2)
Hybridsystem solceller/vindkraft (4)
Småskalig vindkraft (33)
Energikonsulter (2)
Varmvattensparande produkter (4)
Belysning (1)
Standby-stoppare (1)
Energimätare (3)
El (3)
Värmeväxlare för varmvatten (2)
Vindandelar (2)


FacebookBli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3866 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik