Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Ekonomisk tillväxt   

Äntligen!

FREDRIK BERGMAN 2009-10-12        #12487

Credit: J. Lokrantz/Azote

Så brukar Gert Fylking utropa årligen när Nobelpriset i litteratur utannonseras av Den ständige sekreteraren. Och samma sak är det nog många miljöoroade och samhällsintresserade personer över hela världen som gör idag när Elinor Ostrom tilldelats det s.k. Nobelpriset i ekonomi (Riksbankens pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne). (Det delas med en annan ekonom.) Att hon är den första kvinna som får detta pris tycks enligt medias vanliga logik vara den stora nyheten. Det är fel. Den stora nyheten är att det är en ekonom som är lååångt bort från den (nyliberala) neoklassiska skolan som fått det. Elinor Ostrom är nämligen bl.a. styrelseledamot i Stockholm Resilience Centre och har i sin forskning fokuserat mycket på hur samhällen över hela världen kan utnyttja ekosystem på ett ekologisk långsiktigt hållbart sätt. Vilket trendbrott! Visserligen har ett antal "gammal-ekonomer" de senaste åren "kommit ut ur garderoben" och visat sig vara medvetna om den "vanliga ekonomins" brister för att komma till rätta med globala miljöproblem, t.ex. Stern i Storbritannien och Eklund här hemma, men att en helt annan slags ekonom i och med detta får den mediala uppmärksamhet och den intellektuella tyngd just ett Nobelpris för med sig är oerhört glädjande. Jag säger wow. Är glad. Och skriker igen "Äntligen!"FREDRIK BERGMAN 2009-10-12        #12488
DN

http://www.dn.se/ekonomi/ostrom-och-williamson-far-ekonomipriset-1.972432

FREDRIK BERGMAN 2009-10-12        #12489
Wikipedia

http://en.wikipedia.org/wiki/Elinor_Ostrom

FREDRIK BERGMAN 2009-10-12        #12490
På Albaecos hemsida går det att se ett White board seminar med Ostrom. (Längst ned på sidan.)

http://www.albaeco.se/sv/index.php?option=com_content&task=view&id=28

DANIEL PARGMAN 2009-10-12        #12491
Mycket glädjande. Hennes mest kända arbete, Governing the Commons handlar om egenskaper hos lokalsamhällen som har lyckats hushålla med gemensamma resurser (fiskevatten, betesmark, vatten till bevattning, skog) i hundratals år. Den är lite akademiskt träigt skriven men har mycket intresanta implikationer.

http://www.amazon.com/Governing-Commons-Evolution-Institutions-Collective/d

FREDRIK BERGMAN 2009-10-12        #12498
Sverker Sörlin skriver, som vanligt, snyggt och lärorikt om Ostrom i DN-krönika från aug 2006. Avslutningen lyder som följer: "... Samhällsvetenskapens tungviktare är fortfarande först och främst äldre herrar, men i visa damer som Jacobs och Ostrom anar man konturerna av en ny tid, som förmodligen kommer att se ganska annorlunda ut. Den är här förr än vi anar." Det var nästintill synskt. Och ger lite hopp inför framtidens syn på hur "resurser" i vid bemärkelse bör utnyttjas...? Läs!

http://www.dn.se/kultur-noje/samarbete-raddar-varlden-1.668305

FREDRIK BERGMAN 2009-10-12        #12499
Och Sverker Sörlin sjöng idag i Studio Ett Ostroms lov. Och en lovsång till mänsklighetens lösning på (lokala) miljöproblem: lokal förvaltning och tro på att människor är mer komplexa än ständigt egoistiskt nyttomaximeringstänkande konsumenter. Ännu en känga till nyliberala tankegångar och privatiseringar som lösningar på allehanda problem. http://www.sr.se/webbradio/webbradio.asp?type=db&Id=1996676&BroadcastDate=&IsBlock=

http://www.sr.se/sida/default.aspx?programid=1637

FREDRIK BERGMAN 2009-10-13        #12503
GP skriver idag en artikel om Ostrom: "Forskning inom ekonomi har på senare år mer och mer intresserats sig för det mänskliga beteendets påverkan. Ett nytt forskningsområde har skapats där ekonomer, statsvetare och psykologer samsas. En av frontfigurerna inom detta område är Elinor Ostrom, som i grunden är statsvetare. Hon är idag en av de mest citerade statsvetare som finns och hennes bok Governing the Commons har blivit mer eller mindre klassisk inom forskningen. ... Håkan Eggert är docent i nationalekonomi på Handelshögskolan i Göteborg. Hans forskning har haft mycket anknytning till det som Elinor Ostrom ägnat sig åt. – Jag tycker det var väldigt roligt att hon fick priset. Jag har länge tyckt att hon varit en bra kandidat till ekonomipriset även det alltid sticker i ögonen på vissa när inte en ekonom får det. Dessutom var det på tiden att en kvinna fick det. Att det tagit en sådan tid är fruktansvärt dåligt. Håkan Eggert menar att Elinor Ostroms forskning ingjuter hopp och optimism. – Hennes största bidrag till forskningen är att hon visar att människor visst kan samarbeta och inte alls behöver vara egoistiska och kortsiktiga. Det är inte så vanligt med en forskare som erbjuder framtidstro. Elinor Ostrom kombinerar det med en gedigen vetenskaplig skicklighet."

http://www.gp.se/ekonomi/1.223146-elinor-ostrom-har-breddat-ekonomiforsknin

FREDRIK BERGMAN 2009-10-14        #12517
SRC uppmärksammar stolt att en av deras egna styrelseladmöter visst fick ett slags pris i måndags: "Ostrom is considered one of the leading scholars in the study of common pool resources. Her work emphasizes how humans and ecosystems interact to provide for long run sustainable resource yields. Forests, fisheries, oil fields, grazing lands, and irrigation systems, among others, all exhibit the characteristics of common pool resources and Ostroms work has highlighted how humans have created diverse institutional arrangements over natural resources for thousands of years that have prevented ecosystem collapse. Carl Folke, Science Director at the Resilience Centre, praises Ostroms work. - Elinor Ostrom has long recognized the importance of collaborations across many disciplines for improved stewardship of the commons and our life-supporting environment. Her work on governing the commons illustrates the significance of collective action and trust and provides hope for the environmental challenges facing humanity, he says."

http://www.stockholmresilience.org/newsandvideos/generalnews/elinorostromaw

FREDRIK BERGMAN 2009-10-15        #12532
Sörlin skriver i DN efter att priset offentliggjorts: "Det riktigt intressanta uppkommer när Ostroms idéer börjar tillämpas i global skala. Då inser man att resursproblemen knappast kommer att lösas om inte de som har intresse i resurserna också får delta i förvaltningen av dem. Vad regeringarna nu måste göra med allas vår atmosfär i Köpenhamn påminner om vad bönderna i Valencia och Alicante under medeltiden insåg att de måste göra med det dyrbara vattnet: fördela det rättvist. ... För ekonomerna är det en stor seger och ännu ett tecken på att de vill tillbaka till den seriösa diskussionen." Låt oss hoppas han får rätt i det sista. Det finns ju som sagt just en del tecken på det...!

http://www.dn.se/kultur-noje/kronikor/prickfri-ekonomi-elinor-ostrom-bevisa

FREDRIK BERGMAN 2009-12-03        #13172
I går visade SVT en kort dokumentär om årets pristagare i ekonomi och fred. Givetvis med störst fokus på Obama, men även Ostrom porträtteras fint. En kul tant helt klart. Och under ytan därtill en skarpsinnig akademisk nytänkare. Kan inte bli bättre...!

http://svt.se/2.117239/nobel_2009?lid=20091202&lpos=SVT1_0000_sitelink&from

FREDRIK BERGMAN 2009-12-08        #13231
Ostroms klassiker "Allmänningen som samhällsinstitution" (Governing the commons) recenseras i Göteborgsposten av Cecilia Verdinelli. "Ostroms kanske viktigaste stridsfackla är inomvetenskaplig: den handlar om vikten av empiri och av tvärvetenskap. Hennes kritik mot de hypotetiska modeller som är så vanliga inom samhällsforskningen är inte nådig. Alla dessa tänkta fåraherdar och stackars fångar-i-dilemma är modeller där bara extremutfall är möjliga och där modifieringar av spelregler är uteslutna. Därmed misslyckas de kapitalt med att beskriva de flesta reella situationer. De är förföriska för att de renodlar handlingsalternativ, men av samma skäl leder de oss också fel. Gå nu ut och snacka med alla de här fåraherdarna och torskfiskarna i stället för att anta en massa saker om dem, uppmanar hon och menar att sociala praktiker, lokala vanor och historiska sammanhang formar spelreglerna på avgörande sätt och därmed att ingen samhälls­vetare har råd att ignorera dem. Så hur kommer det sig att allmänningar ofta funkar hyggligt i praktiken? Om ­Ostrom tvangs formulera sig superkort skulle svaren bli lokal demokrati, hög grad av självstyre och övervakning. Helt avgörande för att uppnå välfungerande allmänningar är att nyttjarna själva är med och utformar reglerna, men också att de är med och utdömer sanktioner för eventuella fripassagerare. Medan det första kravet utmärkt väl går att realisera i demokratiska samhällen, till exempel genom brukarinflytande, är det andra kravet betydligt mer utmanande – att bestraffningar utdöms av en extern aktör (staten, domstolarna) är en central demokratisk princip och motsatsen leder tankarna mot miliser och medborgargarden. ... Verkliga fåraherdar är betydligt bökigare att hantera och förutsäga än de neoklassiska ekonomernas praktiskt hopvikbara pappersdockor till herdar. Tough shit."

JOHAN ERLANDSSON 2009-12-14        #13311
Maria Wetterstrand hyllar Ostrom.

http://blog.mp.se/mariawetterstrand/archive/2009/12/13/not-that-it-s-anythi

FREDRIK BERGMAN 2012-06-13        #20851
I går kom den mycket tråkiga nyheten att Elinor Ostrom avlidit - 78 år gammal.

Stockholm Resilience Centre sörjer

"Centre mourns passing of Elinor Ostrom

Stockholm Resilience Centre mourns the passing of one of the most inspirational and important individuals for the development of social-ecological research. Ostrom, 78, died of cancer 12 June at IU Health Bloomington Hospital surrounded by friends.

At Indiana University, she was senior research director of the Vincent and Elinor Ostrom Workshop in Political Theory and Policy Analysis, Distinguished Professor and Arthur F. Bentley Professor of Political Science in the College of Arts and Sciences, and professor in the School of Public and Environmental Affairs.

Ostrom was also a member of the Stockholm Resilience Centre board."


Logga in för att svara


Produkter

Magasin (3)
Återanvändande/upcycling (1)
Miljökonsult (1)
Böcker (2)


FacebookBli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3289 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik