Gästartikel från |
Mat övrigt
Gamla tillverkningsmetoder att ha nytta av
Eftersom energi var något man hade ondare om förr så tänkte man ut en del ganska intelligenta lösningar som vi har glömt bort när energi blev billig. Det skulle vara intressant att återuppväcka några av dem.
Egenproducerat smör utan att kärna. Receptet har jag fått berättat av mig i andra hand, men det hittades för inte så länge sen bland gamla papper på en hembygdsgård i Värmland.
Att kärna grädde är jobbigt, men det finns enklare sätt. "Do so here" som min kompis brukar säga:
Skumma nymjölkad mjölk - det ska duga med industrigrädde också påpekade en bekant från England som har gjort på detta vis.
Lägg grädden i ett tygstycke som är tillräckligt tätt för att inte all grädden ska rinna ut genast.
Lägg knytet "en halv aln" (ca 30 cm) ner i jorden i en grop.
Täck över med jord.
Vänta 29 timmar - varken mer eller mindre (fast det behöver tydligen inte vara fullmåne eller så ;) )
Plocka upp smöret och njut.
|
|
Hemleverans av mat (1)
Matlagningskurser (1)
Vegetarisk catering (2)
Växtskydd (1)
|