Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Energi övrigt   

Energisession: Stort intresse för smarta nät och småskalig energiproduktion

JOHAN ERLANDSSON 2010-02-06        #13733

Lina Bertling, Chalmers

Det var mycket folk på fredagens smarta nät-session på Energisession i Uddevalla, populäraste ämnet. Det var också ett intressant program man satt ihop. Lina Bertling, smarta nät-professor på Chalmers, var den som höll i trådarna.

Linas egen inledande presentation tyckte jag var lite visionslös, men det kompenserades av det mycket intressanta programmet i övrigt. Jag presenterar en talare per inlägg i den här tråden nedan.




ERIK SANDBLOM 2010-02-06        #13734
Ursäkta att jag avbryter men jag har hört att det är svårt att bygga ett elnät med många små elproducenter. Såhär blev jag bemött i tågforumet Postvagnen:
Elproducenterna ska inte bara mata in ennergi i nätet, de måste även tillsammans magnetisera nätet. Annars blir nätet instabilt och kan klappa hop mycket snabbt. Klassiskt brukar man kalla detta för att producenterna ska mata in både aktiv och reaktiv effekt i nätet. Det är inte så allvarligt om det matas in för lite aktiv effekt i nätet. Vad som händer är att frekvensen går ned och det är inte så bråttom att åtgärda. Den reaktiva effektmatningen måste däremot stämma varje ögonblick. Annars klappar nätet ihop och det kan gå på någon sekund. Den centrala driftledningen måste därför direkt kunna styra inmatningen av reaktiv effekt, det är generatorernas magnetisering. Och att göra det på ett stort antalsmågeneratorerär omöjligt. Vid pressade situationer är småproducenter snarast en störning i systemet. Vi har därför kunnat läsa, att man i Tyskland vid frlera tillfällen varit tvången att stänga av vindkraften vid högbelastning, för att inte riskera nätets stabilitet.

JOHAN ERLANDSSON 2010-02-06        #13735

Jan-Åke Jacobsson Foto: SERO

Jan-Åke Jacobsson från Svensk Vindkraftförening berättade lite om hur vindkraftens energiproduktion varierar. Det blåser lite mer mitt på dagen, och det blåser mer på vintern. Passar ju bra ihop med våra konsumtionsmönster, men det är klart också stora variationer i det kortare tidsperspektivet också.

Nya regler kommer att göra det billigare att bygga vindkraft i södra Sverige, där konsumtionen är större.

Det stora Markbygdsprojektet kommer om det blir fullt utbyggt leverera 8-12 TWh och är en investering på hisnande 60 miljarder. Betyder mycket för närliggande Piteå, men det kommer ta tid att få tillstånd att bygga ledningar till södra Sverige.

JOHAN ERLANDSSON 2010-02-06        #13737
Intressant inlägg i Postvagnen Erik. Jag tror att elkvalitet på nätet vid inkoppling av förnybar energi är ett rätt populärt forskningsämne på Chalmers.


JOHAN ERLANDSSON 2010-02-06        #13738

Sara-Linnéa Andersson, Vattenfall Power Consultants

Sara-Linnéa Andersson från Vattenfall Power Consultants berättade om sin fältstudie av småskalig energiproduktion med biogas. Hon har besökt de sex lantbruk i Sverige som har installerat energiproduktion från biogas och frågat efter deras erfarenheter.

Flera olika motortyper används för att driva generatorn, både diesel-, bensin och gasturbiner. Bensinmotorer krånglar mest.

Gårdarna har fått väldigt olika bemötande från nätägarna när de sagt att de vill installera småskalig elproduktion, allt från öppna armar och tårta till direkt motstånd. Även de årliga avgifterna är väldigt olika, från 0 till 15 000 kronor.

Ekonomin i de här satsningarna är tveksamma, och någon som satsat sa att de inte skulle ha gjort om det om de vetat hur krångligt det var.

Kanske återkommer Sara-Linnéa själv här och berättar mer om småskalig elproduktion från biogas!

JOHAN ERLANDSSON 2010-02-06        #13739

Henrik Stomberg, STRI

Henrik Stomberg från STRI berättade om sitt projekt där han sätter ihop ett litet smart nät med mikrovindkraft (2kW EnergyBall, solceller (3 kW), elektrolysör för att spjälka vatten till vätgas och bränslecell (3 kW) samt ett paket med batteri och superkondensator (tillsammans 1kW).

Allt placeras i en container och har väckt en del uppmärksamhet. Flera stycken har hört av sig och vill köpa Henriks containrar. Någon ville ha en offert på 50 containrar till Somalia t.ex.

Det var väldigt roligt att lyssna på Henrik som tydligt visar sitt intresse för tekniken. Han hyllade superkondensatorer och menade också att vätgas har stor potential för energilagring. Här kan man läsa mer om projektet:
http://www.stri.se/index.pl?id=11249&isa=Category&op=show

JOHAN ERLANDSSON 2010-02-06        #13741

Per-Anders Gustavsson, Göteborg Energi

Per-Anders Gustavsson från Göteborg Energi pratade om Göteborg Energis nya elmätare och vad man kan göra med dem. De olika nätägarna har valt ganska olika system för de nya fjärravlästa elmätarna, och Göteborg Energi har tydligen valt en av de mer avancerade lösningarna.

Timmätning kommer troligen och kommer att innebära att man kan minska sina kostnader när elpriserna är höga. Idag är det inte möjligt, utan om man har rörligt elpris så får man betala sin månadsförbrukning med ett snittpris.

Elmätarna kan leverera information om momentan förbrukning, och man kan få reda på sin momentana förbrukning om man ringer in till kundservice. Jag frågade när Göteborg Energi kommer börja erbjuda information om momentan förbrukning via webben eller mobiltelefon-appar, men det verkade tyvärr inte ligga överst på priolistan. Synd, för det hade ju varit smidigare och billigare än de tredjepartslösningar för att mäta momentan förbrukning som nu poppar upp som svampar ur marken.

JOHAN ERLANDSSON 2010-02-06        #13742
På en avslutande paneldiskussion frågade jag varför det ofta är elbilsbatterier som lyfts fram som lokala energilager i smarta elnät. De borde ju inte vara optimala som energilager av ett flertal anledningar. De är inte på plats hela tiden, ägarna vill ha fulladdade bilar och det lär vara dyra batterier att slita på jämfört med stationära batterier som inte har samma krav på låg vikt och volym.

Det blev ett långt svar, men de höll i princip med. Andra energilager än bilbatterier behövs i ett bra smart elnät, även om det också är dumt och inte utnyttja den enorma mängd batterier som kan dyka om det blir många elbilar på marknaden. Henrik Stomberg menade att även vätgaslösningar för energilager kunde bli aktuellt för hushåll.

En annan fråga som debatterades länge var huruvida höga fasta nätavgifter är så bra ur ett energisparperspektiv. Om huvuddelen av energikostnaden är fast blir inte incitamenten så stora att spara energi. Argumenten gick fram och tillbaks, men det är nog synd att säga att enighet nåddes... Och jag tyckte mig också märka en viss nervositet bland nätägarna och de stora energileverantörerna att utvecklingen med småskalig elproduktion går mot off-grid-lösningar. Väcker tankar hos mig, kan kanske bli en egen tråd om off-grid versus smart grid framöver!

JOHAN ERLANDSSON 2010-02-06        #13743

Jöran Fagerlund, v-politiker och flitig bloggare var på plats på smarta nät-sessionen också och stressade mig när han hade publicerat sina bilder och texter bara någon timme efter sessionens slut...

http://pamflett.wordpress.com/2010/02/05/dags-for-ett-nytt-elnat-%E2%80%93-ett-smartare-elnat/

Logga in för att svara


Produkter

Vindandelar (2)
El (3)
Solceller (2)
Energikonsulter (2)
Belysning (1)
Hybridsystem solceller/vindkraft (4)
Solfångarsystem (2)
Varmvattensparande produkter (4)
Småskalig vindkraft (33)
Värmeväxlare för varmvatten (2)
Standby-stoppare (1)
Energimätare (3)


Facebook



Bli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3212 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik