Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Värmesystem & ventilation    Klimatskal    Klimatfrågan   

Blogg om passivhusprojektet Blå Jungfrun

JOHANNA NORDSTRöM 2010-03-04        #14007

Byggskylt Blå Jungfrun


Skanska bygger just nu passivhus i Hökarängen åt Svenska Bostäder. Sedan årsskiftet har projektet en egen blogg, där du kan följa utvecklingen och ta del av provresultat med mera.

Passivhusprojektet heter Blå Jungfrun och består av fyra lamellhus med totalt 97 lägenheter. Bygget påbörjades i oktober 2008, och inflyttning sker mellan maj och december 2010. Det första huset börjar nu bli klart, och vi tar emot studiebesök ungefär en gång i veckan från bland annat kommuner och kommunala bostadsbolag. Bloggen handlar om studiebesök, täthetsprovningar, visningar för bostadskön och annat som hör byggets vardag till.

Jag som skriver heter Johanna Nordström och är miljöingenjör på Skanska. Jag har varit involverad i projeketet sedan vi började, och har gjort alla energiberäkningar. Jag kommer också följa upp energibehovet i fem år efter inflytt. Jag är jättestolt över projektet, och är också nöjd att i bloggen ha hittat en plats där jag kan prata av mig om projektet. Följ med, och ställ gärna frågor!
THEODOR ADOLFSSON 2010-03-05        #14025Trevligt att passivhusstandarden nu letar sig in i lägenheter också. Hittills har jag nästan bara hört om villor och radhus som byggs enligt konceptet, trots att det borde vara enklare att hålla värmen när bostäderna sitter ihop.

Tyvärr gör inte passivhusstandard att man kan luta sig tillbaka på miljöområdet. Projektet (eller något närliggande projekt) verkar vara kritiserat av Miljöpartiet i Stockholms kommun för att det bygger bort delar av ett viktigt naturområde. Byggnaderna är också typiskt förortsmässigt glesa och funktionsseparerade. Om vi ska bygga hållbara städer håller det inte att bygga glesa öar med antingen bostäder, handel eller kontor. Det är just sådant som leder till att naturområden försvinner och allt fler resor görs med bil. För att minska transportbehovet och därmed öka stadens hållbarhet måste vi istället bygga funktionsblandat och tätt.

Jag hittar ingen information om parkeringsantal men jag skulle bli förvånad om det ligger lägre än betydligt över en parkering per lägenhet. Det är inte "Minimal miljöpåverkan".

Naturskyddsföreningen om stadsutglesning (pdf)

JOHANNA NORDSTRöM 2010-03-15        #14102

Hej Theodor!

Du har helt rätt i att det är lättare att bygga energieffektiva flerbostadshus än småhus. Anledningen till att villorna hittills varit dominerande är att de flesta energieffektiva hus i Sverige byggts av privatpersoner med eget intresse för energifrågan. För att flerbostadshus ska bli energieffektiva krävs att beställaren, antingen bostadsbolaget eller bostadsrättsföreningen, tänker långsiktigt och ser att den något ökade investeringskostnaden betalar tillbaka sig på sikt i form av lägre driftkostnader. Det är det som så sakteliga börjar hända nu, till min stora glädje.

Jag håller med dig till viss del om din kritik av funktionsseparationen. De fyra nya lamellhusen som utgör projekt Blå Jungfrun består endast av bostäder. Det är en fråga för stadsplanerarna att tillåta och kräva blandad bebyggelse. Vi som entreprenörer kan göra väldigt lite för att påverka den delen av stadsplaneringen, även om vi så klart kan ge våra synpunkter på de krav som ställs i respektive område. Projektet är dock långt från isolerat. Det är gångavstånd till både Hökarängen och Farsta centrum, och nära till tunnelbana på båda ställena. Det går också buss precis utanför, och precis bakom projektet, på andra sidan tunnelbanespåren, ligger gott om bebyggelse. Dessutom kan jag glädja dig med att vårt p-tal bara är 0,7. Det finns med andra ord goda förutsättningar för att inte projektet ökar bilburenheten, och jag hoppas så klart att de som bor i området kommer bli aktiva boende i Hökarängen och/eller Farsta. Tack för dina kloka synpunkter!


Logga in för att svara


Produkter

Energikonsulter (2)
Värmeväxlare för varmvatten (2)
Belysning (1)
Vindandelar (2)
Solfångarsystem (2)
Småskalig vindkraft (33)
Varmvattensparande produkter (4)
Energimätare (3)
Hybridsystem solceller/vindkraft (4)
Solceller (2)
El (3)
Standby-stoppare (1)


FacebookBli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3343 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik