Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Vatten   

Globala sötvattensresurser

FREDRIK BERGMAN 2010-03-22        #14166

"Vattenfattigdom". Bild från UNEP - Water poverty index, by country in 2002. 

Allt fler länder utarmar sina sötvattensresurser på olika sätt. Det är mycket oroande. Både på sikt för stora regioner och redan nu i områden eller länder där det sedan länge varit det kanske mest allvarliga problemet för antingen livsmedelsproduktion eller sanitet. Extra oroande är att antalet områden där den begränsade sötvattensresursen är på väg att bli en bristvara ökar. Vattenbrist är på väg att bli ett allvarligt problem i allt fler utsatta länder eller regioner.


Vatten är ju när allt kommer omkring det viktigaste av alla livsmedel och basen för all mänsklig verksamhet. Det är absolut nödvändigt som dryck, all vätska vi får i oss via dryck och mat är ju inget annat än uppblandat vatten. Det är också en förutsättning för både odling och djurhållning och är alltså både direkt och indirekt en absolut förutsättning för att människor ska kunna överleva i ett område. Sötvatten är ju dessutom nödvändigt för att kunna upprätthålla en god sanitet. Kort sagt: utan stabil och hållbar vattentillgång kan ett samhälle inte överleva. I det moderna samhället har vi dessutom allt mer börjat använda vatten i olika industriprocesser samt som transport- och utspädningsmedium för det alla hushåll producerar i form av avlopp från toaletter och diskhoar. Och om, eller när, detta blir modell för resten av världen som njuter av den ekonomiska tillväxtens frukter kommer trycket på de begränsade vattenresurserna att öka än mer. Samtidigt beräknas som bekant världens befolkning att öka med ytterligare 2-3 miljarder personer till år 2050. Ekvationen går inte ihop känns det som. I alla fall inte med användande av vatten enligt BAU.

Då det saknas en tråd enbart tillägnad denna fråga tänker jag mig att denna kan innehålla allehanda funderingar, rapporter m.m. kring den, med tiden, säkert allt mer aktuella frågan om världens sötvattensresurser och om vad de ska användas till. Det kan komma att bli tuffa prioriteringar i en del länder framöver...




FREDRIK BERGMAN 2010-03-22        #14167



Idag 22/3 är det World Water Day och det uppmärksammas på olika sätt i diverse media. Bl.a. tog Studio Ett i P1 upp den dramatiskt försämrade vattensituationen i Jemen.

"Idag uppmärksammas på många håll i världen världsvattendagen, särskilt i mellanöstern där vattenbristen är ett akut problem i hela regionen. I Jemen, som är allra värst drabbat i mellanöstern, beräknas huvudstaden Sana'a stå helt utan vatten om 5 år. Och trots det används en tredjedel av vattnet till att odla den narkotiska drogen khat."


(Jemen är ett av världens "vattenfattigaste" länder enligt kartan här ovan - längst ned på Arabiska halvön syns landet som ett mörkgult band. Jämför med vårt land som tillhör de länder som har det bäst förspänt - mörkblött och därmed "vattenrikt")

http://www.sr.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=3574292


FREDRIK BERGMAN 2010-03-22        #14168



Vår blogg-kollega Daniel på livetefteroljan skrev för en tid sedan mycket läsvärt och utförligt  om just Jemen med speciellt fokus på vattensituationen där. Inget för den med svaga nerver eller stor empati och inlevelseförmåga... Faktiskt ganska ruggig läsning.
:-/

http://efteroljan.blogspot.com/2010/02/jemens-olosliga-problem.html


FREDRIK BERGMAN 2010-03-22        #14169
DN skriver idag apropå världsvattendagen en artikel om den vattenrapport UNEP idag presenterat.

"Enligt rapporten medför bristen på rent vatten att 1,8 miljoner barn under fem år dör varje år. 2,2 miljoner människor dör varje år på grund av diarré och magsjukdomar orsakade av förorenat vatten, och ”i över hälften av världens sjukhusbäddar ligger människor som lider av sjukdomar med koppling till förorenat vatten”.

– Om vi ska överleva på en planet där sex miljarder människor är över nio miljarder till år 2050, måste vi bli smartare i vår hantering av avloppsvatten, sade UNEP:s Achim Steiner i Abidjan, Elfenbenskusten, på måndagen."

http://www.dn.se/nyheter/varlden/fororenat-vatten-dodar-miljontals-varje-ar-1.1065638



FREDRIK BERGMAN 2010-03-22        #14170

Idag presenterades dessutom årets Vattenpristagare. Priset delas ut i Stockholm till hösten.

”Amerikanskan Rita Colwell tilldelas 2010 års Stockholm Water Prize.

Rita Colwell, professor vid University of Maryland och Bloomberg School of Public Health vid John Hopkins University i USA, får priset för sin ”banbrytande forskning om förebyggandet av vattenburna infektionssjukdomar”. Forskningen uppmärksammas eftersom den har bidragit till att skydda miljoner människors liv och hälsa.”

http://www.dn.se/sthlm/colwell-far-vattenpriset-for-kamp-mot-kolera-1.1065362


FREDRIK BERGMAN 2010-03-22        #14171



Att Victoriasjön, vattentäkt för miljoner afrikaner, inte mår bra uppmärksammas idag av SVT.

Delar av Victoriasjön riskerar föroreningar så svåra att det snart kan vara omöjligt att förse Ugandas huvudstad med dricksvatten från sjön.

-Det är en verklig kris, säger Gerald Sawula, vid Ugandas statliga miljöskyddsbyrå.

Sawula uppger för Reuters att sjöns norra del, där Ugandas huvudstad Kampala ligger, har blivit en "död" zon.

-Vattnet har blivit tjockt av utsläpp som rinner rakt ut i sjön sedan våtmarker, som tidigare fungerade som ett filter, helt har förstörts av exploatering, säger Sawula.”

Våtmarker? Ekosystemtjänster? Externaliteter? Tydligare blir det inte…

http://svt.se/2.22584/1.1936481/smutsigt_vatten_dodar_miljoner


JOHAN ERLANDSSON 2010-03-23        #14178
Michael Minter på Ecoprofile Danmark uppmärksammar World Water Day och passar på att ge en känga till flaskvattnet:
http://www.ecoprofile.dk/3350_1876_Sluk-torsten-i-postevand.htm

Färskvattenanvändning är en av nio viktiga miljöområden i Rockströms med fleras "Planetary Boundaries". Halvakut får man väl säga att de kallar läget.

Vad säger du Fredrik, vad i vår livsstil här i Sverige är det som förstör mest färskvattenresurser i världen?

FREDRIK BERGMAN 2010-03-23        #14187

Eftersom jag varken heter Malin Falkenmark eller är hydrolog så skulle jag inte påstå att jag vet säkert, men en simpel limnolog kan väl få gissa...? Nå´n annan här vet säkert var de exakta siffrorna från pålitliga källor finns skulle jag tro.

I så fall antar jag att det väl i och för sig är bra att spara vatten även i de svenska hushållen, men om man tillåts bortse från energiaspekten (varmvattnet) är det ju inte så att det spelar någon större roll, extrema torrperioder sommartid undantaget, för svensk miljö/vatten om man sparar på vatten i vårt lyckligt lottade land.
De globala färskvattenresurser den svenska livsstilen ger upphov till torde snarare var kopplade till det vatten vi själva aldrig ens ser, eller tänker på: det s.k. virtuella vattnet.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Virtuellt_vatten

Och om man får tillåtas fortsätta gissa skulle jag tro att det finns klara kopplingar mellan vattenbrist i vissa ”vattenfattiga” länder eller regioner och vår konsumtion av kött, vissa andra livsmedel, samt konsumtion av textiler och ”gruvprodukter” (metaller till prylar).

Mer info om hur mycket vatten olika konsumtionsvaror och livsmedel kräver under sin totala produktionsprocess på http://www.waterfootprint.org/?page=files/home


PETRA DALIN 2010-03-25        #14208




Vattenbrist/brist på rent vatten får ju också många sociala och politiska konsekvenser och är inte helt sällan en (bortglömd? underskattad?) källa till konflikt. I ex Mellanöstern är ju kontroll över vattentillgångarna en aspekt att beakta.

MATTIAS CARLSSON 2010-03-30        #14324
Utmärkt artikel i Guardian om att bristen på rent sötvatten leder till ökade investeringar i avsaltning av havsvatten och återanvändning av renat avloppsvatten. De exempel som tas upp i artikeln är som väntat torra områden som Jordanien och Namibia samt Arizona och Nevada i USA. Men ett mer överraskande (avskräckande?) exempel är vattenrika London som för att "mätta" efterfrågan på vatten hos en växande befolkning och "nya" typer av vattenanvändning (t.ex. power showers) nu planerar att bygga en avsaltningsanläggning.

Bakom denna utveckling ligger också en del teknologiska framsteg som gjort det billigare att få fram rent sötvatten från okonventionella källor:

"Contacts have been signed to deliver desalinated water in Algeria and Israel for 55-56 cents (36p) per cubic metre (36.5-37p), and reuse plants can now turn sewage into drinking water for 40-45c (26.6-30p) per cubic metre, said Gasson. To compare, the average cost of UK drinking water is about 51p per cubic metre, thoughthat also includes piping the water to the tap."

En given fråga är hur mycket energi som går åt för att avsalta havsvatten, vilket inte nämns i artikeln (Någon av er som vet mer om detta?). Man kan också fundera på vad energi kostar i Algeriet, med tanke på att väldigt många utvecklingsländer och framförallt de som har egna olje-/gastillgångar subventionerar sina inhemska energipriser. Vad blir kostnaden för avsaltat vatten om man utgår från världsmarknadspriset på insatsenergin och dessutom inkluderar en kostnad för CO2-utsläpp?

Logga in för att svara


Produkter

Återanvändande/upcycling (1)
Böcker (2)
Miljökonsult (1)
Magasin (3)


Facebook



Bli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3162 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik