Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Klimatfrågan    Hushållsel   

Släck för en ljusare framtid!

VICTORIA OLAUSSON 2010-03-24        #14193

I år är det rekordmånga länder som släcker för Earth Hour. Det visar tydligt att folk är engagerade i klimatfrågan. I år uppmanar inte bara WWF Sverige människor att släcka, utan de utlyser även Earth Hour Challenge för Sveriges städer. 

Nu på Lördag är det dags att för andra året i rad släcka lamporna en timme för klimatet. Sverige var med och deltog för första gången förra året och det blev en stor succé. Enligt en Sifo-undersökning som gjordes efter förra årets nedsläckning så kände hela 99 % av befolkningen till att de skulle släcka och  64 % av  dem uppgav att de gjorde det. Med bara tre dagar kvar till nedsläckning har svenskarna redan slagit rekord. Förra året ver det 164 kommuner anmälda men nu är det hela 191 kommuner som visar sitt stöd genom att både släcka ner och anordna aktiviteter för sina invånare.

Men Earth Hour handlar inte bara om att släcka och ta ställning. I år har WWF även satsat på att belysa de lösningar som redan finns på klimatproblemet. Tisdagen 23 mars hölls Earth Hour Conference då WWF lanserade en rapport som tagits fram i samarbete med Booz Allen. Rapporten visar att vi under de närmaste 30 åren kommer att investera 350 biljoner dollar (vilket är 7 gånger världens globala BNP) i urban infrastruktur. Det är viktigt att dessa investeringar optimeras för en hållbar utveckling. I samband med rapporten utlyser WWF Earth Hour Challenge - en tävling till Sveriges alla städer. Den stad som visar den bästa holistiska plan för hur de ska minska sina koldioxidutsläpp kommer koras till Earth Hour Capital 2011.

Det finns med andra ord lösningar och många goda exempel, som vi med hjälp av Earth Hour kan lyfta fram. Släck ljuset för klimatet och visa med denna kraftfulla signal världens ledare att det är dags att agera i klimatfrågan. 

Earth Hour is showtime as in show what can be done.

Släck ljuset på Lördag 20.30-21.30!
JOHAN ERLANDSSON 2010-03-25        #14195
Så här skrivs det på liberala bloggen Neo:

Earth hour är ett jippoprojekt som på ett pedagogiskt sätt klargör att ransoneringsvänsterns lösning på miljöproblem är mörker och försakelse, gärna som politiskt påbud från ovan. Folk uppmanas att råda bot på upplysningen genom att släcka lamporna. Detta ska ”sätta press på världens ledare”.

JOHAN ERLANDSSON 2013-03-24        #22129

Igår var det Earth Hour igen, och det är verkligen kul att det har fått en sådan spridning, att klimatfrågan uppmärksammas. Jag tycker också att utmaningarna som WWF har lagt till är mycket bra. Men varje år kommer synpunkter på själva handlingen, att släcka ljuset. Och jag håller med, av alla de saker vi gör som förstör förutsättningarna både för oss själva och framtida generationer, så har belysning valts som den stora frågan. Visst, belysning drar energi, men är det den stora ödesfrågan för oss att lösa? Så länge WWF håller fast vid det kommer de att få räkna med att bli ifrågasatta och utsatta för nidbilder som den här från dagens DN. Men kanske kan man ha kvar nedsläckningen, men uppmuntra med att komplettera med något som verkligen gör skillnad? Här är några förslag:
  • Äta en vegetarisk måltid
  • Låta bilen stå en timme och istället ge sig ut och uppleva ett levande och trivsamt samhälle, till fots eller på cykel
  • Planera en semesteraktivitet utan flyg
  • Göra en genomgång av hushållets hela energiförbrukning för föregående år och en plan för hur det ska bli mindre innevarande år
 

Logga in för att svara
FacebookBli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3271 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik