|
Avfall och återvinning Strategier för att minska avfallet (i Majorna)
Sanna Due, Naturvårdsverket I ett seminarium på Upptakt Majorna igår diskuterades våra ökande avfallsmängder och vad vi kan göra åt det, med ett fokus på stadsdelen Majorna i Göteborg. Vi fick lära oss att medelsvensken gav upphov till 25 kg sopor per år på femtiotalet, över 500 kg per år idag och 2,5 ton år 2050 om utvecklingen tillåts fortsätta. Sanna Due från Naturvårdsverket presenterade en sjupunktslista om hur man förebygger avfall från forskningsprogrammet Hållbar avfallshantering som jag tyckte var bra, även om ordningen är bakvänd: -Materialeffektivitet -Materialsnåla produkter -Produkter som håller länge och som kan underhållas och repareras -Återanvändning genom bland annat andrahandsmarknader -Hyr eller låna istället för att köpa -Ändra konsumtionens inriktning -Hålla nere konsumtionens omfattning Inte illa att konsumtionens omfattning tas upp av Naturvårdsverket, eller hur? Sanna sa också att endast 20 % av vår konsumtion räcker för att täcka våra basbehov, resten är identitetsbyggande. Eller "onödig konsumtion" som en äldre seminariedeltagare uttryckte det. Onödiga förpackningar finns det en hel del, och förpackningar är en betydande del av avfallet. Dock står förpackningarna "bara" för 10 % av miljöpåverkan från avfallet, så vi ska inte stirra oss blinda på förpackningarna, en bra förpackning bidrar dessutom till att minska svinnet av t.ex. mat. Vi avslutade seminariet med lista några möjligheter och utmaningar för att minska avfallsmängderna i Majorna: Möjligheter -Loppmarknader -Lokala kretsloppsrum (grovsoprum 2.0) -Återvinningscentral i något bergrum i Majorna (finns exempel i Stockholm) -Bygga till kretsloppspark till återvinningscentralen i Högsbo -Öka stadsodling (minskar avfall från mat) -Upplys de fastighetsägare som inte sorterar biologiskt avfall att det är ekonomiskt fördelaktigt att göra det -Ordna lokal kompostering när stadsodlingen ökar. -Och avslutningsvis en politisk möjlighet: Ecodesigndirektivet kan göra att produkter blir mer hållbara och reparerbara Utmaningar -Nyss ställdes containrar ut där de boende kunde göra sig av med sina grejer. Men det är olagligt för andra att ta saker från dem! Samma i grovsoprum. -Förtätning är bra men minskar möjligheterna för stadsodling -Gårdarna i Majorna är delvis skuggiga och svåra att odla på -Majornataken lämpar sig inte för takodling -Stora investeringar är gjorda i sopförbränning vilket gör att incitamenten i samhället för återvinning minskar -Demoraliserande när man får reda på att den insamlade mjukplasten går till förbränning
Lena Richard från WWF berättade engarerat om att svenskars ekologiska fotavtryck är tre gånger större än vad som är hållbart.
Vi fick rita vårt eget fotavtryck...
Och skriva upp vad vårt ekologiska fotavtryck består av och vad vi kan göra åt det.
Maria Ivarsson från Kretsloppskontoret i Göteborg gav oss råden: -Släng mindre mat – ett säkert råd -Förvara och hantera maten så att den håller länge -Köp större förpackningar (ja, torrvaror) -Välj papper framför plast, glas och metall -Köp refill?
Halloj! Tycker det är fantastiskt bra att den här typen av dialog uppmärksammas. Har hittills fått alldeles för lite utrymme i media (och kanske i forskning också - utan att vara direkt insatt). Det är ju säkert vad folk känner naturligt. Jag vill passa på och tipsa om en facebookapplikation som jag gjort för att hålla konsumtionen på en rimlig nivå. Den går ut på att göra det enklare för vänner att låna av varandra i stället för att köpa nytt. Feedback mottages tacksamt. Hittas på http://apps.facebook.com/delaprylar . /Micke Geijer Logga in för att svara |
Återanvändande/upcycling (1) Böcker (2) Miljökonsult (1) Magasin (3)
|