Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Klimatfrågan    Olja, kol & gas   

Kolbrytarnas dilemma

PATRIK THäRNå 2010-05-03        #14684

Kolbrytarnas dilemma. Foto Marcus Johnson.


På det här forumet är de allra flesta välinformerade och pålästa i klimatfrågan. Samtidigt finns det väldigt få absoluta sanningar – klimatfrågan är komplex och svår att överblicka.

Det finns mycket kunskap i ämnet men om man inte är riktigt intresserad så är chansen stor att man slipper ta ställning. Ofta är informationen ordentligt gömd i en svårtillgänglig forskningsrapport eller så har den tolkats av en företrädare för någon lobbyorganisation vilket gör att man inte riktigt orkar lyssna.


Ändå är forskarna skrämmande överens om de stora dragen. Jorden kommer få en bestående temperaturhöjning på minst en grad. Lyckas vi halvera våra utsläpp av växthusgaser till 2050 är det möjligt att vi lyckas bromsa temperaturökningen till två grader. Fortsätter vi däremot att släppa ut ”som vanligt” är risken överhängande att jorden blir så pass varm att den kommer att fortsätta bli varmare av sig själv. Det här kan vara svårt att ta till sig när sakkunniga debattörer träter om detaljer och när informationen inte presenteras i ett sammanhang.

Det är bakgrunden till att jag började skriva. Kolbrytarnas dilemma är titeln på min nya bok, men det är också en passande beskrivning på den rävsax vi människor har satt oss själva i. Hur ska vi försörja jordens väx ande befolkning och tillgodose dess energibehov utan att försätta planeten i en negativ klimatspiral? Och vems ansvar är det att lösa problemet när det inte finns någon kortsiktig drivkraft för världens länder att bidra till en hållbar klimatutveckling?

Boken beskriver i stora drag sambandet mellan mänskliga aktiviteter, naturresurser och klimat, de bakomliggande ekonomiska faktorerna samt vad den senaste klimatforsknin gen egentligen betyder. På mindre än 80 sidor A5 presenteras på vanlig svenska fakta i ett sammanhang som gör att även den som inte har några förkunskaper kommer lägga ifrån sig boken med en känsla av att något måste göras. Nu.

Klimatdiskussionen måste lyfta sig från forskarkretsar och forum för intresserade. Annars kommer vi inte hinna agera i tid. Det krävs en informerad politisk diskussion och en folklig förankring för få till stånd de nödvändiga politiska besluten. Jag hoppas att Kolbrytarnas dilemma ska kunna bidra till en sådan diskussion.
Logga in för att svara
FacebookBli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3343 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik