Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Energi övrigt    Vindkraft   

Alla gillar smarta nät i Almedalen -och de borde redan vara igång

JOHAN ERLANDSSON 2010-07-07        #15178

Statssekreterare Ola Alterå. I bakgrunden Yvonne Fredriksson, generaldirektör Energimarknadsinspektionen

I ett seminarium idag under Almedalsveckan diskuterades vad som krävs för att få till smarta elnät. Det var Energimarknadsinspektionen som bjöd in till seminariet, dagen efter att två smarta nät-seminarier arrangerats av Fortum och Vattenfall. Alla var överens om att smarta elnät är bra grejer, både politiker, elproducenter, nätägare och representanter för konsumenter. Statssekreterare Ola Alterå tyckte att de viktigaste delarna av smarta elnät redan borde ha varit på plats, men skyllde på åldersstrukturen (läs gubbväldet) i kraftbolagen för att det inte hänt mer... Ola sa att smarta nät nu blir huvudprioriteringen i Alliansens energipolitik, efter att de denna mandatperiod jobbat med energiproduktionen.

Energimarknadsinspektionen angav följande syfte med smarta elnät:

-Att kunna ansluta mycket förnybar energi till elnäten
-Bidra till aktivare kunder
-Ge högre kvalitet och trygghet i nätet

I en utredning som just påbörjats har de följande frågeställningar:
-Behövs timmätning?
-Behövs effekttariffer?
-Bör mätarmonopolet avskaffas?JOHAN ERLANDSSON 2010-07-07        #15179
Mikael Odenberg från Svenska Kraftnät menar att smarta nät är bra för att vi då får en priselasticitet på efterfrågan. Om ett smart elnät hade varit på plats i vintras när det var som kallast, så skulle han ha kunnat sova bättre om nätterna för eftersom efterfrågan skulle minska när elpriset steg och då hade risken för överbelastningsproblem i näten minskats.

Mikael sa också att smarta nät är inte så värst mycket teknik i näten, utan mer avtalsformer, nya vitvaror m.m. Smarta nät stärker konsumentens maktställning eftersom den får större möjligeter att påverka sin elkostnad.

JOHAN ERLANDSSON 2010-07-07        #15180

Foto: Johan Erlandsson

Vattenfalls VD Öystein Löseth talade sig varm för smarta elnät och menade att passiva elnät inte kommer att fungera i framtiden, men datnka på utbyggnaden av förnybar energi i glesbefolkade områden. Vattenfall samarbetar med ABB och bygger nu ett smart elnät i ett område i Visby.

JOHAN ERLANDSSON 2010-07-07        #15181
Fortums Bengt Johansson pratade en hel del om att väga kostnader mot nyttan med de smarta elnäten. De håller just nu på med realtidsmätning i 10 "smarta hus". 

JOHAN ERLANDSSON 2010-07-07        #15182

Anders Olsson, E.ON. Foto: Johan Erlandsson

Jag ställde en fråga om vad kraftbolagen trodde om att utvecklingen av småskalig energiproduktion, t.ex. med bränsleceller, skulle leda till att fler väljer att koppla loss sig från elnätet.

Öystein menade att ja, det kommer komma mycket lokal energiproduktion men den kommer vara kopplad till nätet. 

Representanten från Fortum (ej med i programmet och jag uppfattade inte hans namn) sa att det kommer att komma off-gridapplikationer, till exempel i fritidshus.

Michael Odenberg sa att då kan han sova ännu bättre om nätterna...

Moderator Per Lagerström kommenterade med att "Nästa år kanske vi kan arrangera ett no grid-seminarium".


JOHAN ERLANDSSON 2010-07-07        #15183
Per Bolund (mp) tycker att smarta nät är mycket lovande, och att det finns exportpotential för svensk smarta elnät-teknik. Tyckte liksom Ola Alterå att timmätning redan borde vara igång, eftersom 80 % av de nya fjärravläsningsbara elmätarna klarar timmätning.

JOHAN ERLANDSSON 2010-07-07        #15184

Joacim Olsson från Villaägarna pratade om fördelarna med realtidsmätare (sänker elförbrukningen med 5-15 %) och trodde att variabla elpriser kommer göra ännu mer. Han ville ha en avreglering på elmätarmarknaden.

JOHAN ERLANDSSON 2010-07-07        #15185

Anders Kjellström berättade att han just hade startat en smarta nät-förening och bjöd in alla att gå med. Jag har bett Anders att presentera föreningen här på Ecoprofile.

JOHAN ERLANDSSON 2010-07-07        #15186
Professor Math Bollen var på plats och svarade på frågor om smarta elnät. Jag frågade honom vad den största skillnaden mellan konventionella och smarta elnät är. 

"Det är att det nu är kisel istället för koppar", och med det menade han all datakraft och informationsöverföring som krävs för att få till ett smart nät.

JOHAN ERLANDSSON 2010-07-07        #15187Tomas Kåberger på Energimyndigheten lyfte fram det positiva och sa bland annat att det borde vara väldigt kul för ingenjörer att ta fram de lösningar som behövs för att t.ex. vitvaror ska kunna kommunicera med elmätaren och därefter agera.

JOHAN ERLANDSSON 2010-07-07        #15188Sammantaget: Det verkar som att första steget mot smarta elnät kommer att bli timmätning och variabla elpriser, så att man som kund kan vidta åtgärder när elpriset skjuter i höjden, eller välja att köra tvättmaskinen på natten när eltaxan är låg. De flesta har redan elmätare som klarar sådan debitering, så det är egentligen bara en administrativ sak att få det på plats.

Efter det kommer realtidsmätare, smartare vitvaror och enklare sätt att koppla in egen elproduktion på nätet. Det var när jag tänker efter ganska lite snack om att koppla in sin egen elproduktion på nätet, ingen diskussion om nettomätare till exempel... Kanske berodde på att det var många representanter från kraftbolagen där. Per Bolund (mp) nämnde iaf något om detta i förbifarten, ska sägas.

MATTIAS CARLSSON 2010-07-07        #15189
Intressant. Sades det något mer om hur marknaden för intermittent el (i Sverige främst vindel) på verkas av smarta nät? Det här kopplar ju till diskussionen som bland annat Kungliga vetenskapsakademin fört om att vi inte bör bygga mer än 10 TWh vindkraftsproduktion i Sverige på grund av elnätsstruktur och lagringsmöjligheter med mera. Med smarta nät bör behoven av reservkraftverk och lagring minska något eftersom kunderna i viss mån kan välja att konsumera el när det finns ett tillfälligt överskott tillgängligt.

JOHAN ERLANDSSON 2010-07-08        #15205
Ja, Energimarknadsinspektionen sa att ett av syftena med smarta nät är att kunna ansluta mycket förnybar energi till elnäten. Och det var mest vindkraft som nämndes under hela seminariet. Hur mycket de tänker sig vet jag inte, men om man utrycker sig så kanske man kan gissa att de menar mer än av KVA pratar om?

JOHAN ERLANDSSON 2010-07-15        #15270
Här är lite stöd för att smarta nät gör att mer vindkraft kan användas i näten:

JOHAN ERLANDSSON 2010-11-01        #16077
Det smarta elnät som jag uppfattade som vara på gång att byggas i Visby verkar hänga på att Vattenfall och ABB får skattepengar.

JOHAN ERLANDSSON 2010-11-29        #16347
Nu har fyra miljoner skattekronor beviljats och Gotlands smarta elnät kan börja byggas. Lagring av vindkraft i batterier är en del i projektet.

JOHAN ERLANDSSON 2011-09-02        #18880
Per Bolund har just blivit utsedd till ekonomisk-politisk talesman för MP, så nu kanske det blir mer snurr på smarta nät-utvecklingen?

MATTIAS CARLSSON 2012-06-07        #20819
Intressant intervju med Sture Larsson, tidigare teknisk direktör på Svenska Kraftnät, om bland annat smarta nät och utmaningarna kopplade till utbyggnad av förnybar elproduktion och eventuell kärnkraftsavveckling

Logga in för att svara


Produkter

Småskalig vindkraft (33)
Vindandelar (2)
Värmeväxlare för varmvatten (2)
Varmvattensparande produkter (4)
Solfångarsystem (2)
Solceller (2)
Standby-stoppare (1)
Hybridsystem solceller/vindkraft (4)
Energikonsulter (2)
Energimätare (3)
El (3)
Belysning (1)


FacebookBli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3289 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik