|
Mat övrigt Almedalen 2010: Dyrare mat på Briggen Tre Kronor
Susanna Elfors (Asfaltblomman), Katharina Brunat (Ecobride) och Eleonora njuter av Almedalsveckans i särklass bästa gratismat På det solbadande Briggen Tre Kronor bjöd tankesmedjan ”Dyrare mat, NU!” in till en läcker buffé indelad i stationer med namn som ”Det spirar” och ”Höstskörd”, komponerad av kocken Maja Söderberg. Jordärtskockssoppa, rabarberkräm och somrig sill var några av de godsaker som serverades som exempel på den mat man med gott miljösamvete kan äta under respektive period. Sedan följde en diskussion om matprisets påverkan på ekosystem, djurskydd och arbetsvillkor. Behöver priset vi betalar för maten i affären höjas för att vi ska nå det hållbara samhället? Det var en av frågorna som diskuterades av Svante Axelsson (Naturskyddsföreningen), Dan-Patrik Ryman (Medveten konsumtion), Frans Brozén (ekologisk lantbrukare) med flera. Maja Söderberg, som Ecoprofile-läsaren känner igen från Majas matverkstad, hade satt ihop en välsmakande meny efter sitt koncept med Sveriges sju årstider. När sommaren är över behöver man inte deppa ihop. Istället kan man med gott miljösamvete ordna fest med en lammgryta och nyskördade morötter. Ur kulinarisk synvinkel är sensommaren och hösten svårslagna men även långt in i vintern kan mycket av skörden finnas kvar och man kan utan problem blanda ihop en god rotsakssallad i väntan på den första rabarbern. I den gassande solen kunde vi njuta av: Höstskörd
(september-oktober) Frosttåliga
(november-december) Vinterförrådet
(januari-mars) Det spirar (april-maj) Försommar
(juni) Högsommar
(juli) Sensommar
(augusti) Eftersom det kommit mer folk än beräknat hölls seminariet uppe på däck i det starka solskenet istället för på nedervåningen. Det inleddes med att Svante Axelsson, Dan-Patrik Ryman och Frans Brozén fick sju minuter var att berätta om sin syn på maten och hållbarheten. Svante Axelsson från Naturskyddsföreningen pratade om att de externa kostnaderna för matproduktion i form av t.ex. utarmade ekosystem och barnarbete måste inkluderas i priset som vi betalar i affären. Efter hans sju minuter frågade någon ur publiken om ekologisk produktion inte leder till att vi producerar mindre mat i en värld som behöver allt mer. På det svarade han att ekologisk produktion tvärtom leder till en ökning av produktionen i fattigare områden där man inte har råd med så mycket konstgödsel och fossila bränslen som vi. Dessutom menade han att vårt högavkastande jordbruk inte är något alternativ för framtiden eftersom det är allt för beroende av fossila resurser som snart kommer att sina och som för med sig allt för stor miljöpåverkan att använda. Framtidens hållbara jordbruk är varken dagens ekologiska eller dagens konventionella jordbruk utan något helt annat, men det ekologiska är närmare målet, enligt Svante Axelsson. Ekolantbrukaren Frans Brozén berättade om hur han efter att det hittats bekämpningsmedel i grundvattnet på Gotland bestämde sig för att rikta in sitt jordbruk på ekologisk produktion. Till de som påstår sig inte ha råd med ekologisk mat hade han en uppmaning: Släng mindre mat! Dan-Patrik Ryman från Medveten konsumtion var irriterad på att det pratades mer än vad det agerades. Han uppmanade oss att genast agera för en hållbar matproduktion. Kunskapen finns, nu måste vi handla. Seminariet avslutades med en politikerdebatt men den starka solen gjorde att Eleonora blev tvungen att söka skugga på biblioteket och Theodor svalka sig i havet. Tyvärr. Eleonora kom ändå hem med brännande armar och ansikte. Theodor Adolfsson
Rabarberkräm som lyxig efterrätt
Maja Söderberg blir intervjuad av Medveten konsumtions-gänget
Svante Axelsson, generalsekreterare i Naturskyddsföreningen
Frans Brozén, ekologisk lantbrukare Logga in för att svara |
Hemleverans av mat (1) Matlagningskurser (1) Växtskydd (1) Vegetarisk catering (2)
|