Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Vindkraft    Energi övrigt    Solenergi   

General Electric satsar 1,6 miljarder på andras smarta nät-idéer

JOHAN ERLANDSSON 2010-07-15        #15263
På ett event på sitt internationella forskningscenter i München berättade General Electric idag om sin satsning på att skynda på utvecklingen av smarta nät: Ecomagination Challenge: Powering the grid. Alla bjuds in att lämna sina idéer om hur vi kan få ett smartare nät, och GE går tillsammans med partners in med 160 miljoner Euro för att förverkliga idéerna. 

Vill du vara med så ska du ladda upp ditt bidrag senast 30 september 2010!

På plats på eventet fanns både press, EU-representanter, branschfolk och bloggare. Jag blev bjuden av GE på tågresa och en hotellnatt för att kunna delta, vilket nu ger utdelning i det här inlägget... Det märks att GE försöker hänga med i medialandskapet och har byggt upp en sajt som andas mycket sociala medier med en rad olika sätt att interagera (förutom att kommentera på deras blogginlägg). På själva eventet visades också twitterflöden om satsningen live. Möjligheten att ladda upp idéer är internationell och det har redan trillat in en hel del idéer. Jag hoppas att den här satsningen sporrar "vårt" ABB att också de bli lite duktigare på att nå ut med alla bra saker de gör!
JOHAN ERLANDSSON 2010-07-15        #15264

Efter de inledande presentationerna hölls en paneldebatt där en del intressant diskuterades. Viktor Radlow från EU-kommissionens DG Research vill se ett fullständigt integrerat europeiskt elnät så vi kan använda solkraft från Portugal när det inte blåser i Danmark.

Han nämnde också att det finns integritetsfrågor med smarta elmätare, det är större mängder personlig/hushålls-data som ska hanteras.

JOHAN ERLANDSSON 2010-07-15        #15265

Ramon Wyss från KTH menade att solkraft och energilagring är områden som kommer utvecklas enormt, men ville ändå se kärnkraft som en del av lösningen.

JOHAN ERLANDSSON 2010-07-15        #15266
Jag ställde en fråga om de trodde att smarta nät kan vara det som möjliggör 100 % förnybar energi Europa, och när i så fall det kan vara ett faktum.

Rebecca Collyer från European Climate Foundation refererade till rapporter som de har sponsrat som visar att det är ganska lätt att nå 80 % förnybart i Europa till 2050. Hon trodde även att 100 % inte är omöjligt, men då kommer det att kosta mer. Menade att det är viktigare att vi hittar en bra "pathway" för att få mer förnybart än att stressa fram utvecklingen.

Carlos Haertel från GE Global Research sa det är inga tekniska eller vetenskapliga problem att nå 100 % förnybart. Det kommer däremot att finnas förlorare såväl som vinnare liksom i alla industriella omvandlingar, och utmaningen är att få med förlorarna på omställningen.

JOHAN ERLANDSSON 2010-07-15        #15267
Efter seminariet fick jag en pratstund med Léon Sijbers, Business Manager för smarta nät i Europa. Han argumenterade att Europa står inför enorma kostnader för att förnya sitt elnät, oavsett om man gör smarta nät eller inte.

Integritetsfrågan med smarta mätare kom upp igen när Léon berättade att det nu finns lagar i Holland som gör att elkunder kan neka att installera smarta mätare, och också ge möjlighet för konsumenten att stänga av kommunikationen. Han menade att det behövs politiskt ledarskap för att inte den här typen av problem ska stoppa utvecklingen av smarta elnät.

GE jobbar med energilagring av många olika slag, både i hemmen och ute i elnäten. Jag frågade om en rejäl satsning på energilagring kan vara ett alternativ till ett perfekt integrerat europeiskt elnät (så att varje region blir mer självförsörjande istället för att köpa in el producerad långt bort när det behövs). Han menade att det är för tidigt att säga, just nu testar vi alla möjliga inriktningar.

JOHAN ERLANDSSON 2010-07-15        #15268
Om jag ska summera dagen så är det första jag konstaterar att smarta nät är hett. Jag känner också mer och mer att energifrågan är den av "de tre stora" som nog är lättast att lösa. Vi skulle kunna bli kvitt kol, olja, naturgas och kärnkraft i Europa till 2050 om vi bara vill!

Reflektioner av det lite mindre slaget är att jag verkade vara den ende som åkte tåg till eventet. Jag fick ta en taxi från tågstationen ut till ett flygplatshotell där de andra bodde... Och när eventet var slut ordnades det enbart med bussar till flygplatsen. Och då är ändå München och Tyskland försedd med goda tågkommunikationer... Det var lite nedslående. När jag sa att jag åkte tåg när någon påminde mig om bussen till flyget fick jag höra: "Oh yes, you're the Eco guy." Säger kanske en del om hur GE och deltagarna ser på fördelningen mellan tekniklösningar och beteendeförändringar...

THEO GERKEN 2010-08-13        #15447

Vilken rolig, demokratiread idé. Jag gillar stilen, verkligen! Det är några bra spenderade 1.6 miljarder kronor!


/T


HANS ENOCSON 2010-09-03        #15639Nu har ”Ecomagination Challenge: Powering the grid” varit öppen i sex veckor och 18 svenska innovationer har hittills kommit in till tävlingen. Det är många bidrag i europeisk jämförelse. Sverige är faktiskt på andra plats i efter Storbritannien, men före länder som Tyskland och Frankrike i antal bidrag. Tittar man globalt är Sverige på plats sju.

Vi på GE tycker att det är väldigt roligt att Sverige håller sig väl framme i världens just nu största miljötekniktävling, men hoppas på ännu fler svenska bidrag.

Ecomagination Challenge är öppen till och med den 30:e september.

Här är en länk till en karta där man kan se de svenska bidragen:

http://challenge.ecomagination.com/ct/ct_list.bix?c=ideas

Hans Enocson
Nordenchef GEJOHAN ERLANDSSON 2011-02-23        #17050
Tävlingen går nu in i steg 2, "Powering your Home":
http://challenge.ecomagination.com/home?randomtokenforcache=1298486195745zzAhw

S
enaste 15 mars ska de nya bidragen vara inne.

Logga in för att svara


Produkter

Småskalig vindkraft (34)
Vindandelar (2)
Solfångarsystem (2)
Solceller (2)
Hybridsystem solceller/vindkraft (4)
Energikonsulter (2)
El (3)
Varmvattensparande produkter (4)
Belysning (1)
Energimätare (3)
Standby-stoppare (1)
Värmeväxlare för varmvatten (2)


FacebookBli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3461 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik