Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.
Gästartikel från Världens EkoGästartikel från Klimataktion

Kultur & media   

No More Lullabies

ELEONORA HORN 2010-08-19        #15511

Vitabergsparkens utomhusscen 18 augusti 2010. Det var fullsatt, flera diggade från ståplats och ännu fler därtill satt på filtar bredvid och passade på att picknicka.


I dagarna två ges konserter under namnet "No More Lullabies" i Vitabergsparken i Stockholm med syftet att  inspirera till samtal och tankar om jordens kritiska tillstånd och den roll vi som människor spelar.

För det behövs, enligt arrangörerna, ett nytt slags samtal – bortom politisk retorik, försvarsreaktioner och ekonomiska egenintressen. De slår fast att det är sent, men inte för sent.
"Historien visar att människan är en otroligt handlingskraftig varelse då omedelbara hot är uppenbara – om hoten tas på allvar. Vi behöver inga flera vaggvisor."

Lyssna på kvällens konsert som är den andra och sista på nätet om du vill men inte kan vara där på plats. Den börjar nu klockan 19.

                              ----------------------------------------------
"Ett nytt slags samtal" - vilket fantastiskt syfte! Tänk om en konsert som denna verkligen kunde starta "ett nytt slags samtal – bortom politisk retorik, försvarsreaktioner och ekonomiska egenintressen".  Film, teater, musik och andra konstformer har möjligheter att nå ut till människor på ett annat sätt, och just starta samtal. Det är jag övertygad om. Lika övertygad är jag om att kulturen har en nyckelroll i hur vi ska uppnå de beteendeförändringar som är nödvändiga. Men vad är det som når ut och in i människors medvetande? Vilket samtal leder det till och hur mycket verklig förändring leder det i sin tur till?

Gårdagens konsert i Vitabergsparken innehöll ett större inslag av artisternas tankar kring klimatfrågan än förra årets No More Lullabies-konsert gjorde. Emil Jensen var enligt mitt tycke höjdpunkten i det avseendet när han konstaterade att det inte är ett steg bakåt när 1. cykling hade fått honom att må bra, 2. han hade aldrig ätit så gott som när han åt enbart vegetarisk mat i 7 veckor, och 3. han mötte kärlek från människor under samma 7-veckors cyklande turné. I övrigt är jag skeptisk till att de andra artisternas tal engagerade i någon större utsträckning. Samtidigt behöver inte det betyda att de inte bidragit till att starta ett samtal. Kanske räcker det med det faktum att en sådan här konsert anordnas?

Mysigt var det hur som helst på en filt med varm choklad och te i termos. Flera Ecoprofilemedlemmar syntes bland publiken. Glädjande nog verkade en stor del av publiken liksom vi ha kommit dit per cykel, för det vimlade av cyklar.THEODOR ADOLFSSON 2010-08-19        #15512Jag var där tillsammans med Eleonora och Mattias (Carlsson) och fick ungefär samma intryck. Det nya samtalet lyste med sin frånvaro och i musikväg bjöds sådant som man kan uppleva på de flesta gratiskonserter. Emil Jensens slutkläm gav dock tillställningen lite mer miljöprägel och lyfte i mitt tycke musikkvaliteten en bra bit.

Det är orättvist att kalla tillställningen en vaggvisa. Snarare var det i stil med de flesta gratis utomhuskonserter en trevlig sängfösare.

LINA ISACS 2010-08-20        #15518
Nej nu tycker jag ni är lite orättvisa: nytt samtal var det kanske inte, inte för er (eller mig) som är relativt insatta, men var det verkligen meningen här och då? Och visst finns en möjlighet att bara initiativet och önskan om samtalet, från musiker och andra konstnärer, på Parkteatern, två kvällar i rad, var nytt för många (det är det för mig!)?

Jag tycker själva idén om att locka människor bara i kraft av sitt namn som stor artist (hon är numera så stor att hon stått på världsarenor tillsammans med Peter Gabriel, hörde ni det?) till en tillställning med det här budskapet är genial, även om hon så bara hinner nämna några ord om vad hon känner och önskar i inledningen och i slutet av allt. Alla kan inte skriva brandtal - musiker är människor precis som vi (...) - och jag tror meningen i Vita Bergen var att visa att just dessa artister inte behöver skriva politiska sånger för att vara engagerade i klimatfrågan, man kan skriva kärleksvisor och delta i arrangemang där någon annan, kanske någon som kommit längre i sina politiska (eller vetenskapsrelaterade...) formuleringar, säljer budskapet åt en. Och så många man kan nå på det viset, plantera ett frö i det omedvetna på tusentals människor på bara några timmar!

Musiken var för övrigt fantastisk, tycker jag, som eftersom ni började också måste recensera själva den - även om många av artisterna kan höras på annat håll (det är väl förresten en styrka - om ändå Jöback kunde tala om saken, han som hörs överallt!).

Och, Theodor, som namnet No More Lullabies antyder kallar de sig just heller inte för leverantörer av vaggvisor, utan tvärtom? Det, om något, i och för sig, kan jag hålla med om fick en viss ironi över sig, eftersom få av artisterna den här gången sjöng ösiga låtar och dynamiken lös lite med sin frånvaro. Men förutom att det delvis kan beskyllas ljudteknikerns ovilja att skruva upp ljudnivån (i alla fall under onsdagskvällen), ska väl namnet läsas som att de syftar på vaggvisors överslätande och lugnande allt-är-okej-effekt. Musik behöver som bekant inte vara provocerande för att inte ha den egenskapen - det kan räcka med att den rör eller berör (säger jag, lite av båda).

Logga in för att svara


Produkter

Magasin (3)
Böcker (2)
Miljökonsult (1)
Återanvändande/upcycling (1)


FacebookBli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3360 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik