Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Klimatfrågan    Klimatfrågan   

När det blir tid att kliva över politikens gränser

LIZA-MARIA NORLIN 2010-09-17        #15764
Kristdemokraterna har i diskussionen om politikens gränser kunnat tillföra ett värdefullt bidrag till den framtida Berättelsen om Sverige där socialdemokraternas långa maktsvit är bruten. Ett samhälle där Alliansens partier ger möjlighet för människor att utvecklas och bygga ett samhälle tillsammans utan att en stor allomfattande politik står vid rodret.

En överordnad gemenskap – exempelvis staten – måste alltid kunna motivera varför den ska handha en viss uppgift. ”Bevisbördan” för hur samhället ska organiseras hamnar på den nivå som vill ta över en uppgift från en lägre. När bevisbördan är svag finns det istället alla anledning för andra krafter än politiken att ta ledartröjan.

Samtidigt med alla goda idéer finns det nyanser att ta med. Inom några områden behövs politiken verkligen trots att den har misslyckats eller inte gett tillfredsställande resultat. Ofta handlar det om politikområden som geografiskt inte håller sig inom ett lands eller en regions gränser, utan är globala. Speciellt om politiken ägnar sig åt problem som andra bättre skulle kunna lösa, kommer det inte finnas tillräckligt med tid och energi att ägna åt de problemen som vi måste lösa tillsammans.

I takt med att världen internationaliseras och globaliseras har det blivit allt svårare att säga vems ansvar en viss företeelse på den globala arenan är. Därför behöver vi återerövra den politiska handlingskraften som till stora delar gått förlorad när de nationella institutionerna inte längre räcker. Inte minst Köpenhamnsmötet om klimatutmaningen visar hur svårt det är för dagens internationella institutioner att hantera allvarliga globala utmaningar.

Hur världen trots allt lyckades koordinera sig när effekterna av finanskrisen slog till var ett hoppfullt exempel på hur nya strukturer av samarbete kan visa sig vara effektivt. Samtidigt var finanskrisen i sig ett exempel på ett skeende som kunnat dämpas eller förhindras med starkare internationella strukturer och kontroll. Med ett tydligare fokus på politikens sant angelägna uppgifter kan vi lyckas med föresatser som efter Köpenhamnsmötet tycktes långt borta.

Logga in för att svara
FacebookBli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3343 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik