|
Energi övrigt Bil Samhällsplanering David Owen: Vill du bo hållbart, bo som i New York
I våras släppte David Owen, journalist på New Yorker, sin bok Green Metropolis. Där argumenterar han för att livsstilen i New York är ett föredöme ur hållbarhetssynpunkt. I New York bor man mindre vilket leder till både mindre energiförbrukning och att man inte har plats för så många saker. Det är få som äger bil i New York, att gå är vanligare. I den här videon säger att trafikstockningar i stan för det goda med sig att trafiken går sakta och därmed är vänligare mot cyklister och fotgängare. Plus att det avskräcker från att köra bil. Något att tänka på när man funderar på trängselavgifter.
Stadsodling verkar Owen inte vara inne på. Jag tror inte heller på att stadsodling är nyckeln till matförsörjning av stora städer, det måste i första hand vara en regional fråga eftersom ytan i staden inte på långt när räcker till om man ska bygga tätt. Men jag tror att stadsodling behövs av andra skäl, även om det bara bidrar till en liten del av matförsörjningen. Jag har inte läst boken, men att döma av mini-intervjun och recensionen på TreeHugger så verkar inte avlopps-/kretsloppslösningar tas upp, en kritisk fråga att lösa för stora städer. När jag gick till kontoret idag lyssnade jag på ett Klotet-inslag från i somras om hållbara städer. I Malmös BO01-område verkar det finnas några intressanta saker att lära av, med tätt byggande, hög biologisk mångfald i bostadsområde och en infrastruktur som premierar fotgängare och kollektivtrafik framför bilar.
Intressant att höra att livsstilen i New York skulle vara ett föredöme ur hållbarhetssynpunkt, dagen efter att jag varit på ett föredrag där de visat staplar på hur New York med "bara 8 miljoner" invånare gör av med lika mycket energi som halva afrika. Och då är ju USA´s energi känd för att vara ganska smutsig. Nu har jag inte exakta siffrorna, men kolla gärna upp det.
Jo, den amerikanska livsstilen är ju inte direkt resurssnål från början. Owens poäng är väl kanske att 8 miljoner New York-bor är resurssnålare än 8 miljoner medelamerikaner. Jag kan nog köpa argumenten att det går åt mindre energi till boende och transport i New York. Men sen tjänar säkert en New York-bo mer i snitt, vilket troligtvis leder till annan miljöpåverkan, t.ex. från semesterresor med flyg. Vad hette föreläsaren du lyssnade på och vad hade hon/han för referenser?
Tyvärr minns jag inte vem av föredragarna som tog upp detta exempel. Men det var ett seriöst lunchseminarie anordnat av Forum Syd, Diakonia m fl. Moderator var Niclas Hällström, tidigare ett av Naturskyddsföreningens ansikten utåt. Övriga föredragare: Alberto Barandiaran, Citizens Movement for Climate Change, Peru Rev Siyabulela Gidi, South African Council of Churches Fiona Lambe, forskare, Stockholm Environment Institute Marie Bouvié, energispecialist, Sida
30 % lägre växthusgasutsläpp ska New York-bon ha jämfört med medelamerikanen, skriver Miljöaktuellt. De går igenom olika studier och har pratat med forskare om vad som är mest miljövänligt, att bo i staden eller på landet. Detta hittar de i New Scientist: ...ett antal nya studier som visar att stadsbor lämnar ett avsevärt mycket mindre miljö- och klimatavtryck än de som bor på landet. Logga in för att svara |
Belysning (1) Värmeväxlare för varmvatten (2) Småskalig vindkraft (33) Hybridsystem solceller/vindkraft (4) Solceller (2) El (3) Energikonsulter (2) Varmvattensparande produkter (4) Solfångarsystem (2) Vindandelar (2) Standby-stoppare (1) Energimätare (3)
|