Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Ekonomisk tillväxt    Jobb och arbetstid   

Rob Dietz: Så ser det goda livet utan tillväxt ut

JOHAN ERLANDSSON 2010-10-27        #16060

Vi har diskuterat tillväxt i många trådar här på Ecoprofile. Fler och fler börjar få upp ögonen för att evig tillväxt kanske inte direkt hjälper till i den gröna omställningen. Tekniska framsteg som i sig leder till minskad miljöpåverkan riskerar att ätas upp av en ständigt växande ekonomi, med en ständigt ökande konsumtion. Frågan är bara vad som är alternativet?

Det har folket på Center for the Advancement for the Steady State Economy (CASSE) funderat en del på. De har bland annat en topplista med deras 15 policy-favoriter för hur vi uppnår en stabil, hållbar ekonomi som inte kräver evig tillväxt.

Men hur ser ett liv ut i en ekonomi som inte ständigt växer? Den frågan får jag allt oftare. Om vi nu inte tror att en evigt växande ekonomi är en bra grej, hur säljer man in alternativet? Det är lätt bli ifrågasatt naturligtvis. Amerikaner lär bli anklagade för att vara kommunister som vill ha planekonomi. Svenskar som pratar om att vi behöver få stopp på tillväxten är självklart bakåtsträvare som vill tillbaks till 1800-talet med häst och vagn, eller varför inte en kanal på teven och potatis och linser på bordet varje dag.

Flera i miljörörelsen har därför börjat prata om behovet av visioner om ett bättre liv med mindre konsumtionshets, mindre arbete och mer fritid och gemenskap. Så även Rob Dietz på CASSE. I den här texten beskriver han hur en dag kan se ut i en mer rättvis, miljömässigt hållbar värld med en ekonomi som inte växer. Miljömässigt kan jag tycka att det saknas en del i hans historia, men här är några kärnpunkter som tar upp några vardagsfördelar med en ej växande ekonomi:

-Mer fritid ger ett mindre stressigt liv med bättre sömn och tid för långa frukostar, träning, att gå på restaurang med kompisarna och att kunna syssla med sina hobbies.

-Maten är godare för den är lokalt producerad, och du har en personlig relation till bonden och kan berömma henne

-Kriminaliteten sjunker så lågt att fängelser kan göras om till skolor eftersom samhället blivit mer rättvist

-Sjunkande arbetslöshet eftersom fler delar på jobben

-På arbetsplatsen kommer man tillsammans fram till att sätta en maxtak på löneskillnader på tre ggr. Max tre ggr högre lön för VD än för den lägst avlönade alltså.

-Du själv och dina bekanta har lämnat konsumtionshetsen bakom er och du bor nu i hem som är tillräckligt stora, med tillräckligt många grejer och som inte kräver en jättelön.


Vad tycker du, är detta en framtidsvision som går att sälja in? Funkar den att sälja in även till den som verkligen gillar sitt jobb och gärna jobbar mycket, helt självvalt? Många som förespråkar kortare arbetstid jobbar inte direkt sextimmarsdagar själva...

ERIK SANDBLOM 2010-11-18        #16244

Här står det att de bland arbetande nederländska kvinnor så är deltid vanligast, och de trivs med det. Samtidigt är det vanligast med heltid bland amerikanska arbetande kvinnor, och de trivs inte. 

Going Dutch. Women in the Netherlands work less, have lesser titles and a big gender pay gap, and they love it - Slate

When I talk to women who spend half the week doing what they want—playing sports, planting gardens, doing art projects, hanging out with their children, volunteering, and meeting their family friends—I think, yes, that sounds wonderful. I can look around at the busy midweek, midday markets and town squares and picture myself leisurely buying produce or having coffee with friends. In a book released several years ago called Dutch Women Don't Get Depressed—a parody of French Women Don't Get Fat—Dutch psychologist Ellen de Bruin explains that key to a Dutch woman's happiness is her sense of personal freedom and a good work-life balance. But it's hard to transplant that image to the United States, where our self-esteem is so closely tied to our work. I wonder what the equivalent title would be: American Women Don't Get Satisfaction?


Logga in för att svara


Produkter

Återanvändande/upcycling (1)
Böcker (2)
Magasin (3)
Miljökonsult (1)


FacebookBli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3336 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik