Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.
Gästartikel från Right Livelihood Award Stiftelsen

Olja, kol & gas    Grundsyn på hållbarhet    Klimatfrågan   

Hedra miljökämpen Ken Saro-Wiwa i dag!

OLE VON UEXKULL 2010-11-10        #16141

Illustration: Lapsed Pacifist. Publicerad under GNU-licens.

I dag, den 10 november, har det gått exakt 15 år sedan miljöaktivisten Ken Saro-Wiwa avrättades, men ännu fortsätter oljebolagen att förstöra för miljö och människor. Vi måste intensifiera kampen mot miljöbrottslingarna!

Den nigerianske författaren och aktivisten Ken Saro-Wiwa var ledare för "The Movement for the Survival of the Ogoni People" som skapade en fredlig massrörelse för miljörättvisa, social rättvisa och minoriteters rättigheter i Nigeria. I flera decennier protesterade han mot de multinationella oljebolag som orsakade miljömässig och mänsklig misär i Nigerdeltat.
1994 fick han Right Livelihood-priset och ett år senare avrättades han av militärregimen i Nigeria.

Nu skriver vi 2010 men oljeföretagen som är verksamma i Nigerdeltat fortsätter att gå fria från ansvar. I dag är utsläppen större än tidigare och gasen som medvetet bränns upp för att underlätta hanteringen av oljan för bolagen fortsätter att spy ut koldioxid och gift i oförminskad styrka. Detta förstör människors uppehälle och bidrar till att den förväntade livslängden i Niger-deltat endast är 41 år.

Företagens makt har blivit så stor att regeringar börjar motarbeta sina egna medborgare p g a ekonomiska intressen. Nyligen påmindes Sveriges folk om hur aktuell denna fråga är – hur ett oljeföretag med stora ekonomiska resurser kan påverka demokratins grundpelare när det visade sig att riksdagsledamoten Sofia Arkelsten bjudits till Frankrike av Shell och därefter bloggat om att energi lyfter människor ur fattigdom. Ett besök i Nigerdeltat hade i stället visat hur Shells oljeutvinning störtar människor i fattigdom och desperation.

I vår del av världen ifrågasätts denna typ av lobbyism och dess effekter endast flyktigt då en speciell historia grävs fram, men sedan händer inte särskilt mycket. Det är ju, trots allt, inte hos oss som människor får lida för vad oljebolagen ägnar sig åt på andra håll i världen.

Öppna ögonen för vad som händer i Nigeria! Kom ihåg Ken Saro-Wiwa, och fortsätt att arbeta för ett ansvarsfullt internationellt system där också företag är ansvarsskyldiga.

 
Ole von Uexkull, Executive Director på Right Livelihood Award Stiftelsen, StockholmJOHAN ERLANDSSON 2010-11-10        #16142
Ole, har du något förslag om vad jag konkret kan göra för att hedra Ken?

OLE VON UEXKULL 2010-11-10        #16143
Just i kväll kan man för att hedra Ken Saro-Wiwa gå på följande debatt:
17:30 – 18:30 DEBATT

Jonas Ebbesson, Professor i miljörätt på Stockholms universitet, samtalar med Tell Hermanson, generalsekreterare på Svenska International Chamber of Commerce och Bodil Ceballos, riksdagsledamot, Miljöpartiet de Gröna och en representant från Fair Trade Center

19:00 – 21:00 FILMVISNING

I samarbete med Amnesty Business Group och Cinema Politica bjuder Fair Trade Center in till visning av ”Poison Fire”, en film om olje- och gasutsläppen i Nigerdeltat.

Efter filmen får du möjlighet att ställa frågor till filmens regissör Lars Johansson. Kajsa Overgaard från Right Livelihood Award Foundation kommer att berätta varför årets pris gick till Nnimmo Bassey från Nigeria, ordförande för Friends of the Earth.

Det bjuds också på fika!

JOHAN ERLANDSSON 2010-11-10        #16144
Låter definitivt intressant. Men om jag verkligen vill göra något konkret, mer än att lära mig mer om vilket elände oljebolagen ställer till med?

JOHAN ERLANDSSON 2010-11-11        #16181
Inte snyggt om Shell...

Nu har brittiska The Guardian kommit över hemliga interna dokument från oljejätten Shell som visar på den direkta handlingsplanen efter avrättningen av den Nigerianska människorättsaktivisten Ken Saro-Wiva. Det är ingen smickrande läsning för Shell.

Dokumenten visar bland annat hur Shell satte som mål att "mjuka upp" nyckelredaktörer på BBC och välja ut enskilda NGO:er som man hoppades skulle kunna påverkas. Man försökte också ändra på Shells begreppsvärld hos kunderna och man planerade att börja arbeta med begreppet "The New Shell". Enligt The Guardian ger dokumenten en tidigare svåråtkomlig insikt om hur Shell försökte skydda sig mot den PR-storm som följde avrättningen i Nigeria.

Logga in för att svara


Produkter

Hybridsystem solceller/vindkraft (4)
El (3)
Energimätare (3)
Vindandelar (2)
Varmvattensparande produkter (4)
Belysning (1)
Värmeväxlare för varmvatten (2)
Energikonsulter (2)
Solfångarsystem (2)
Småskalig vindkraft (33)
Solceller (2)
Standby-stoppare (1)


FacebookBli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3341 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik