Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Bil    Företagande   

Årets Gröna Kapitalist 2010: Sunfleet Carsharing

DANIEL HäGERBY 2010-12-02        #16363

Jesper Sundblad, Sunfleet Carsharing

Årets Veckans Affärer-Miljöseminarium gick igår kväll av stapeln på Berns salonger i Stockholm. Efter tre paneldebatter delades priset Årets Gröna kapitalist ut till Sunfleet Carsharing. Visst är det bra tajming, efter Klotets rapportering om bilsamhället, Trafikverkets rapport att bilismens utsläpp ökar trots den kraftiga ökningen av "miljöbilar", och Johan Cejies uppmärksammade artikel om hur familjen gjorde sig av med bilen?DANIEL HäGERBY 2010-12-01        #16365

Fr vänster: Pontus, Jesper, Emma och Björn.

Först ut var en paneldebatt mellan de tre finalisterna:

Björn Wittmark, Giertz Vinimport
Emma Eneborg, Myrorna
Jesper Sundblad, Sunfleet Carsharing

Björn nämnde svenskens bag-inbox-drickande i kombination med ökande produktionsvolymer hos ekologiska vinproducenter som nyckelfaktorer för Giertz framgång. Framöver ville han se mera av kunskapsöverförande från länder som Sverige till utvecklingsländer - för att de skulle kunna reducera CO2 i alla produktionsled.

Emma nämnde att kläder står för 75% av deras omsättning, att de börjat ett samarbete med Åhléns där Myrorna säljer partnerns "avfall". Hon ville mera satsning på utveckling av textilåtervinning eftersom vår köp-och-släng konsumtion av kläder är så stor.

Jesper talade om biluthyrning per timma och hur främst företag och kommuner ser möjligheterna att slippa en massa strul, kostnader och administration genom att hyra istället för att köpa. Han ville se mera makt åt kommunerna att få sätta upp bil-pool-p-platser.


DANIEL HäGERBY 2010-12-01        #16366

Efter dem intog miljöminister Andreas och språkrör Maria scenen.

Det mest intressanta, tyckte jag, var att de båda uttryckte att företagare de möter i Sverige ofta vill mycket och är miljö- och klimatambitiösa, men att deras samarbetsorganisation är orepresentabelt konservativistisk. Båda gav alltså en känga åt Svenskt Näringsliv!

Vidare utryckte de också att det finns en fara i att vi i Sverige och Europa sitter lite nöjda med att vi historiskt varit framstående vad gäller miljöprestanda och att vi nu håller på att bli kraftigt omkörda av USA och Kina.

På frågan hur de ska hjälpa till blev svaret teknikneutrala styrmedel, Maria nämnde att miljöskatter är den tekniskt bästa metoden ur detta perspektiv. Andreas sa att han skulle jobba mycket nära Anders Borg för att få fart på omställningen, eller kapplöpningen till en grön ekonomi, som han uttryckte det.

Efter mer snack som vi hört förr om svårigheter i Cancún, Sveriges och EUs mål fick de kommentera finalisternas önskemål. Där var båda överens om att parkeringsreglerna bör ses över (kanske då t.ex. obligatoriet att bygga parkering vid bostadsbygge). Andreas kläckte även ur sig att det vore bra med producent-ansvar för textil, medan Maria såg att vägen dit var lång och var mer intresserad av forskning på återvinning.


DANIEL HäGERBY 2010-12-01        #16367

Nästa panel bestod av (från vänster till höger):

Cecilia Fasth, Skanska
Catherine Karagianni, Teliasonera
Sara Kraft Westrell, Hexagon
Inge Horkeby, Volvo Lastvagnar

Starkast intryck här gjorde Cecilia och Inge. Cecilia uppmanade alla företagare (och privatpersoner) att sätta press på sina hyresvärdar att bli mera energieffektiva och sa att svenska investerare och banker ligger långt efter vad gäller att riskbedömma ohållbart företagande - med avseende på miljöpåverkan eller resursförbrukning.

Inge var dock den som tydligast uttalade sig i resursfrågan. Jag talade med honom en lång stund efteråt också och det stod klart att Volvo ligger långt före sin konkurrent på ostkusten vad gäller synen på ändliga resurser samt samarbetet med forskningen på detta område (jag har arbetat för konkurrenten, jag vet). Han gick så långt att ha sa att akut resursbrist (ädelmetaller, (fossil) energi, vatten m.m.) är vårt första och största problem.


DANIEL HäGERBY 2010-12-01        #16368

Den avslutande paneldiskussionen handlade om finansiering och bestod av (från vänster till höger):

Lars Nilsson-Dag, Solarus
Linda Magnusson, O2 Vindel (förra årets Gröna Kapitalist)

Harald Överholm, riskkapitalist Sustainable Technologies
Karin Ruiz, Peepoople

Lars nämnde att hans företag har sitt ursprung i ett solenergi-labb som Vatenfall lade ner för 20 år sedan och att svenska investerare sover, men att de kommer att vakna när kineserna kommer i allt större skaror och köper upp våra idéer. Lars trodde att vattenrening skulle komma stort, eftersom FN påtalat att det är så akut och vi har bra teknik i Sverige.

Linda berättade om en tillbakadragen börsintroduktion p.g.a. bristande intresse från svenska investerare, att en de-centraliserad energiproduktion talar för att man även kan attrahera privatpersoner som investerare i större utsträckning och att el-certifikaten trots sina brister var bra eftersom de hade en blocköverskridande politiskt stöd.

Harald talade om att sk Venture Capital-investerare är vana att utvärdera Biotec- och IT-bolag och har lite svårt att anpassa sig till att titta på clean-tec, men att de lär sig. Han nämnde också att energi- och vatten/sanitet är så viktiga och centrala frågor för människor och politiker att beslutsprocesserna går långsamt pga osäkerhet. Vidare sa han att många investerare kände sig tveksamma inför clean-tec eftersom de upplevde att det var intimt kopplat till politiska beslut och att man kände sig osäker inför de risker det innebär. Han trodde sig dock se en kraftig ökning i clean-tec som investeringsområde på gång. Harald tror på leasning av småskalig energi-produktion, t.ex. vindkraftverk, som något som kommer.

Karin påminnde om att hennes företag t.ex. rör sig på marknader som många svenska investerare är ovana att bedömma, vilket utgjorde en extra utmaning för henne att finna finansiering.


JOHAN ERLANDSSON 2010-12-02        #16373
Mycket trevligt med en bilpoolsaktör som vinnare tycker jag -betydligt större verklig omställningspotential än ökningen av så kallade "miljöbilar" och "supermiljöbilar".

Ser att du intresserar dig för resursfrågan Daniel, bilpooler gör också mycket för minskad resursförbrukning. 

JOHAN ERLANDSSON 2010-12-02        #16374
Asfaltblomman var på plats också, och rapporterar att Sunfleet sa så här:

I framtiden ska vi ha transportnoder där det finns bilar, kollektivtrafik och andra transportmedel

ANNA WIKSTRöM 2010-12-02        #16376

Tack för en mycket bra sammanfattning för oss som inte kunde vara där!

Jag funderar på vilket sätt Sunfleet skiljer sig från andra bilpooler och biluthyrningsföretag som också erbjuder tjänsten att hyra bil per timma. Vilken är Sunfleets fördel jämfört med andra aktörer från ett miljömässigt perspektiv?


JOHAN ERLANDSSON 2010-12-02        #16378
Anna, skillnaden från att hyra bil är väl främst att det är smidigare att boka och hämta bilen när den behövs.

Skillnaden mot andra bilpooler är nog att många av dem inte är kommersiella, och därmed kvalificerar de sig inte som "kapitalister". Jag känner faktiskt inte till någon mer kommersiell bilpoolsaktör på rak arm, vet du någon?

ANNA WIKSTRöM 2010-12-02        #16379
Det finns en kommersiell bilpool: CityCarClub  (timpris 26-35 kr, fast månadsavgift 0-99). Det finns många lokala pooler, men ingen slår Sunfleet med bilar i 25 städer runt om i Sverige. Hoppas vi får se en ytterligare expansion av Sunfleet till fler städer!

MARIE-LOUISE KRISTOLA 2010-12-02        #16381

Intressant! Och tack för omnämnande. Jag har lagt ut artikeln på vår facebooksida.

www.facebook.com/klotet

 

/ Marie-Louise Kristola


DAG LUNDéN 2010-12-06        #16396


Hej

Det finns faktiskt fler komersiella aktörer, tex Bilpoolen.nu.

Kika gärna på www.bilpool.nu för en kartbild över de som existerar - både komersiella som kooperativa. Sen kanske man också bör vara medveten om att bara för att man finns på många orter så innebär inte detta att poolen är publik och tillgänglig för allmänheten.

På den kooperativa sidan finns ju också www.bil.coop där ett 10-tal pooler i norden gått samman under en gemensam plattform som gör det möjligt för mig i Stockholm att för en billlig peng få tillgång till bilar på andra orter som tex Göteborg, Lund och Sala genom de lokala bilpoolerna där. Idag är vi drygt 1000 medlemmar runt om i landet som disponerar totalt ett 100 tal bilar och det är inte dumt alls.

Men för att återknyta till Sunfleet och implementering. Det största problemet vi ser idag inom bilpoolssverige är att våra kära politiker och tjänstemän talar med kluven tunga. Man pratar varmt för kollektiva lösningar och befrämjande av bilpooler och motsvarande lösningar. Samtidigt vill man inte släppa in andra aktörer att hantera den komunala bilparken och man vill inte tillåta gatuparkering på reserverade platser i en del stora kommuner med hänvisning till komunallagen - något  som i andra komuner på västkusten verkar gå hur smidigt som helst.

För att återgå till det ursprungliga ämnet:

Ett stort grattis till Sunfleet som väl förtjänar utmärkelsen.    

Vänligen//Dag Lundén


Logga in för att svara


Produkter

Miljökonsult (1)
Konverteringskit elcykel (3)
Elcyklar (49)
Lastcyklar (4)
Konferenstjänster (2)
Elmotorcyklar (1)
Cykelleasing (2)
Cyklar (6)
Trikar (16)
Elmopeder (5)


FacebookBli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3336 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik