Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Elektronik   

Vilken miljöpåverkan har årets julklapp, iPad?

JOHAN ERLANDSSON 2010-12-09        #16418

Julen närmar sig och julhandeln är i full gång. Att ge gåvor till de man tycker om eller till de som behöver är något som hör julen till. "Årets julklapp" har i år bestämts till iPad av Handelns utredningsinstitut. Vad innebär iPad-ruschen för miljön?

Jag frågade en kompis om han skulle ge sin fru en iPad i julklapp i år:

"-Nej, jag ligger ett år efter. Det blir en spikmatta."

Spikmattan är antagligen gjord på giftbomull, och den innehåller plast också, men jag har en känsla av att årets julklapp har betydligt större miljöpåverkan. På Apples hemsida kan man läsa om iPadens miljöprestanda:

iPad ger uttryck för Apples engagemang inom miljöarbetet. För att minska miljöpåverkan har den utformats med följande:

  • Arsenikfritt glas i skärmen
  • Fri från bromerade flamskyddsmedel
  • Kvicksilverfri LCD-skärm
  • PVC-fri
  • Återvinningsbart hölje i glas och aluminium
Jag googlade lite på iPad och miljöpåverkan, men de träffar jag hittade handlade mest om olika aspekter på energiförbrukning i jämförelse med papperstidningar. Läsplattan verkar än så länge ha svårt satt klå papperstidningen/boken

Men iPaden är en elektronikprodukt, och har som alla andra elektronikprodukter miljöpåverkan i tillverkningen och från de kemikalier och sällsynta ämnen som ingår i produktionen och produkten. Greenpeace rankar elektronikföretagen varje år, och i år fick Apple medelbetyg med den här motiveringen:

"Apple drops to 9th place from 5th, with the same score of 4.9.

Apple does best on the toxic chemicals criteria, where it scores most of its points. All Apple products are now free of PVC vinyl plastic and brominated flame retardants (BFRs), with the exception of PVC-free power cords in countries where their safety certification process is still ongoing. For this Apple continues to score full marks (doubled). Apple scores points for its chemicals policy informed by the precautionary principle and for lobbying the EU institutions for a ban on PVC, chlorinated flame retardants and BFRs during the current revision of the EU’s RoHS Directive (Restriction of Hazardous Substances in electronics), but for full marks it needs to provide a public position on its support for immediate restrictions in RoHS 2.0 on organo- chlorine and bromine compounds. It also needs to clarify its stance regarding the position of the trade federation TechAmerica on further immediate restrictions and in particular PVC and BFRs. Apple scores only one point on information about its management of chemicals and its supply chain communications; this criterion evaluates disclosure of information flow in the supply chain. Apple also continues to score poorly for the minimal information it provides about its future toxic chemical phase-out plans."


Någon som har koll på iPadens miljöpåverkan mer specifikt?JONAS HANSSON 2010-12-09        #16422
Tacka vet jag böcker på bibliotek! Där varje pappersbok blir läst... 50 ggr? Och varför inte lämpa av dina gamla böcker på biblioteket? Så kan ännu fler läsa dem. Eller ge bort din bok till en kompis när du har läst den. Och låt den gå runt...
 

JOHAN ERLANDSSON 2010-12-09        #16424
Väldigt påpassligt har det kommit en ny "Story of Stuff"-film, "Story of Electronics":


JONAS HANSSON 2010-12-09        #16425
Jag gillar konsumentinformation, miljömärkning och rankingar om vilka produkter och företag som förorenar minst, så man som konsument kan välja det minst förorenande. Men ärligt talat, det här kommer aldrig att funka om inte politiker hela tiden förbjuder det sämsta alternativen så konsumenter kan ta nästa trappsteg och ställa ännu hårdare krav och locka med företag på ännu bättre varor, som sedan politikerna kan göra golv-krav av. Men politikerna tar (nästan) aldrig över stafettpinnen från de gröna konsumenterna, utan är så nöjda att man slipper ta ansvaret och istället får de gröna kunderna istället stå där med lång näsa och känna sig som idioter som har blivit blåsta. Hur kan man koppla ihop den gröna konsumentmakten med politiska beslut?

JEPPE D 2010-12-09        #16429
Finns massor av spikmattor i ekologisk bomull :) och plast behöver inte vara dåligt om det är rätt använt


HENRIK RåDMARK 2010-12-10        #16430
Ipad:ens direkta miljöpåverkan är givetvis intressant, liksom miljöpåverkan från allt vi köper och använder. Men jag tror det är omöjligt att få fram en rättvis bild om man bara jämför Ipad med böcker. Ipad är ingen läsplatta. Det är en ny sorts apparat som ingen ännu riktigt vet hur den kommer att påverka vår konsumtion och egen spridning av information. Att den jämförs med läsplattor beror nog på att det är den befintliga typ av apparater som Ipad ligger närmast. (Anekdot: jag satt vid ett tillfälle i Hyde Park och spelade en bondpolska på nyckelharpa. En man kom fram, till synes fascinerad och konstaterade att det påminde väldigt mycket om skotsk säckpipemusik. Det var den referens som låg närmast för honom eftersom han aldrig hört nyckelharpa och svensk folkmusik tidigare.) 

Nå, jag vet att många IT-chefer/-strateger på företag och organisationer tänker sig att den ska ersätta bärbara datorer, exempelvis. Och en Ipad lär ha mindre påverkan på miljön än en bärbar dator. Dessutom innebär Ipad:en att information blir mer lättillgänglig, vilket skulle kunna leda till ökad medvetenhet kring miljöfrågor ... men det är nog ett väl långt skott kanske.

För övrigt missar många undersökningar kring datorprodukters miljöpåverkan en aspekt. Nämligen att Apples produkter i genomsnitt har en längre livslängd än andra tillverkares motsvarande produkter (nope, hittar inte undersökningen som styrker detta). Om detta kommer att gälla även Ipad vet jag förstås däremot inte.

Men överlag är det förstås besvärande med alla nya produkter som lanseras och marknadsförs hårt – inte bara ur miljösynpunkter. 
 

JONAS HANSSON 2010-12-10        #16432
På 1970-talet tänkte många att datorn skulle leda till det papperslösa samhället. Oj, va miljövänligt om vi kunde spara så mkt skog!! Iofs kan det fortfarande inträffa någon gång i framtiden, med superduperläsplattor tex och bra programvara, men mitt stalltips när någon pryl förutspås "ersätta" en annan är att det i själva verket blir att vi skaffar både ock...

LARS JONSSON 2010-12-12        #16434
Det finns en KTH-studie rörande läsplatta kontra hårdbunden bok och enligt den har man tjänat in miljökostnaden om man på läsplattan under två år läser 33 hårdbundna böcker: http://cesc.kth.se/bok/

BENGT HåKANSSON 2010-12-19        #16482
Det  verkar som iPad saknar anslutningar för kablar både till tangentbord och nätet. Ska man använda iPad blir man tvungen att öka den elektromagnetiska nedsmutsningen mer än nödvändigt. Underkänt på miljösidan alltså.

JOHAN ERLANDSSON 2011-01-24        #16700
Mer trist läsning om Apple:

Ericsson, Nokia och Sony hör också till de företag som får kritik. De anklagas för att inte reagera på rapporter om missförhållanden och inte vidta lämpliga åtgärder, men ingen sköter sig enligt Financial Times lika illa som Apple som beskrivs som undvikande och ovilliga att diskutera miljöorganisationernas kritik.

http://miljoaktuellt.idg.se/2.1845/1.364263/kinesiska-miljovanner-rasar-mot-apple-och-ericsson

JOHAN ERLANDSSON 2011-02-28        #17096
iPhone får 6,7 av 10 i miljöbetyg av Good Guide. Flera Nokiatelefoner får 9 i betyg:

http://www.goodguide.com/products/331712-apple-iphone-4-32gb

JONAS HANSSON 2011-02-28        #17099
Oj, va höga SAR-värden många nya telefoner har! TCO rekommenderar högst 0,8 watt uppvärmning av hjärnan från telefonen. Många telefoner värmer mkt mer.

http://www.tcodevelopment.se/pls/nvp/document.show?CID=4146&MID=501

http://www.mobilfakta.se/mobilstralning/sar.asp

http://www.bfs.de/en/elektro/oekolabel.html

http://www.stuk.fi/sateilytietoa/sateilevat_laitteet/laitteiden_valvonta/sv_FI/matkapuhelimet/


JOHAN ERLANDSSON 2011-12-21        #19646
I miljökategorin växthusgasutsläpp har iPaden svårt att slå papper, räknar Computer Sweden ut:

Det innebär att man, för att göra en miljömässig vinst på bytet från papper till Ipad, behöver spara in 49 pappersark per dag. Varje dag i tre års tid. Inklusive helger.

http://computersweden.idg.se/2.2683/1.423056/ipad-inte-sa-miljovanlig--om-du-inte-skriver-ut-en-liten-bok-om-dagen


JOHAN ERLANDSSON 2012-04-03        #20362
Fick en länk till infographics om iPhonen. Det jag direkt undrar är hur det ser ut för iPhonens konkurrenter?

http://www.mbaonline.com/cost-of-iphone/

JOHAN ERLANDSSON 2012-05-09        #20658
Glädjande nog så gör en Mac-tidning ett rejält reportage om avigsidorna med produktionen av Apple-produkter (liksom i princip all elektronik):
http://www.idg.se/2.1085/1.446159/misaren-bakom-dina-apple-prylar

JONAS HANSSON 2012-05-10        #20688

Angående Computer Swedens beräkning så tar Stora säkerligen inte hänsyn till att skogsmark efter ett kalhygge kan släppa ut kol till atmosfären under ca 15 år och att det kan ta nya plantor ca 30 år av tillväxt innan detta har kompenserats tillbaka till noll. I en schweizisk beräkning blev det skogsbruk som gav störst klimatnytta på 40-50 års sikt att kraftigt minska avverkningen och låta så mycket som möjligt av skogen stå kvar, inte att göra förnybart biobränsle och inte att tillverka förnybart material.

www.wwf.se/source.php?id=1368699


ERIK SANDBLOM 2012-05-10        #20689
Jag pratade med en twitterkompis om det (Julia Klingvall) och hon tyckte inte det är så enkelt eftersom it-prylar gör att man kan telekonferera och göra saker via epost och twitter. Det tycker jag är tänkvärt för det är först med iPhone och liknande som telekonferenser har kommit i var mans hand. Det verkar inte så vanligt men det kanske kommer. Ungdomar i både Amerika och Sverige kör mindre bil och lever sina liv på internet istället. Digitalfoto har ju blivit en jättegrej på sociala medier. Jag trodde aldrig kameramobiler skulle slå...

JOHAN ERLANDSSON 2012-09-12        #21232
Kunde inte låta bli att följa släppet av iPhone 5. Tyvärr inte ett knyst om arbetsförhållanden eller miljöprestanda.

Logga in för att svara


Produkter

Barnkläder (4)
Byggmaterial (1)
Klädbutiker (1)
Övrigt (11)
Leksaker (23)


FacebookBli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3663 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik