Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Energi övrigt   

Metanhydrater -möjlighet eller hot?

JOHAN ERLANDSSON 2005-08-17        #687

Metanhydrater är metan fångad i is och finns i enorma mängder på havsbotten. Det finns dubbelt så mycket energi i fyndigheterna som i all olja, naturgas och kol tillsammans. Troligen kommer världens energibolag börja gå på de här fyndigheterna ordentligt snart. Men vad händer om utvinningprocesserna är dåliga och metanet läcker ut i luften? För att inte tala om de gamla vanliga koldioxidutsläppen vid förbränning av metan.

http://www.nyteknik.se/art/33807



JONAS INGRE 2005-08-18        #697
Jag tycker det verkar smart om man nu kan ta upp den. Jag hörde för ett år sen uppgifter som sa att en 2-gradig höjning av havens temperatur riskerar att frigöra den ändå. Effekterna skulle bli en 15-gradig höjning av temperaturen på jorden om jag hörde rätt (källa Discovery). Även ett jordskred skulle kunna frigöra den så även utan växthuseffekt skulle den vara ett damoklessvärd. Om vi kan förbränna den och få ut energi och koldioxid så påverkar vi atmosfären mindre samtidigt som vi får 100 nya år utan energikris. Problemet är fortfarande att vi undviker problemet med att binda kol till marken igen. Om vi kunde vara säkra på att den ligger kvar så vore det bättre med solkraft..

JOHAN ERLANDSSON 2005-08-20        #730
Ja, det är frågan om man ska anta att det redan är kört med klimatet... I så fall är det ju bättre att ta upp den och bränna den för att mildra hävstångseffekten. Men jag tror att även det alternativet är ganska omöjligt eftersom det finns så enorma mängder över så stora områden. Man skulle få dammsuga alla havens bottnar vilket verkar orimligt.

JONAS INGRE 2005-08-21        #741
Nejdå. Men metanhydrater är en tickande bomb, växthuseffekt eller ej. Då och då frigörs stora mängder metan genom jordskred och annat. Därför tycker jag att om man kan ta upp den så är det bättre. Jag har även hört om tekniker för att utvinna vätgas från kolväten. I sånt fall kan vi bränna den utan koldioxidutsläpp. Problemet med att göra vätgas av vatten är att du måste tillföra mer energi än du får ut vilket kräver annan energi (solenerig), men med kolväten så får du ut vätgasen utan stötte förluster. Då skulle vi ju ha en stor mängd vätgas gratis så att säga och kan utveckla solenergin i lagom takt.

MAGNUS BILLBERGER 2005-08-31        #811
Om man utvinner väte ur kolväten så kommer man inte ifrån att det också frigörs koldioxid.

GUSTAF LöFGREN 2005-08-31        #815
Jag ska börja med mitt projektarbete som handlar om Metanhydrater och undrar om det finns någon som vet mer om det eller har tipps om sidor som är värda att besöka

JONAS INGRE 2005-08-31        #817
Magnus: Jag har hört att man inte oxiderar metanen utan binder kolet med något annat ämne. Det kanske kan vara något för Gustaf att ta reda på ;)

JOHAN ERLANDSSON 2005-09-09        #868
Gustaf, jag känner inte till några fler källor, och jag gissar att du redan Googlat? Det heter methane hydrates på engelska tror jag. I vilket fall räknar vi med att du delar med oss av dina viktigaste rön när du är klar! :-)

EJ LäNGRE MEDLEM 2005-09-10        #881
Jag kommer att dela med mig med det jag får reda på. Länken ifall man har glömt lösenord eller inloggnings namn fungerar inte. (var tvungen att skapa en ny användare)

JOHAN ERLANDSSON 2005-09-11        #885
Tack för att du uppmärksammade mig på det Gustaf, nu är det fixat. Lycka till med projektet!

JOHAN ERLANDSSON 2005-11-29        #1272
Idag skriver Ny Teknik om EU-forskning om metanhydrat. Ibland sker ras precis som Jonas skriver ovan: "I slutet av senaste istiden, för 8.000 år sedan, skedde ett stort ras utanför Storegga vid norska kusten. 3.400 km3 material gav sig iväg nedför branten, vilket gav upphov till en femton meter hög tsunami. Flodvågen drog in över Skottland, och spolade upp havsorganismer i sjöarna långt uppe i skotska höglandet. Skredet blottade metanhydratlagret, metanet bubblade upp och avgick till atmosfären. Forskarna beräknar att jordens medeltemperatur steg 15 grader under en tioårsperiod. "

http://nyteknik.se/art/43545

MAGNUS BILLBERGER 2005-12-09        #1310
Om att tillverka vätgas av kolväten (Jonas Ingre ovan): Verkar ganska orimligt att man inte skulle ta till vara på den energi som kan frigöras vid oxidering av kolet. Finns det något ämne som är tillnärmelsevis lika lämpligt för detta än syre? Dvs ur tillgänglighets och praktiskt synpunkt?

JOHAN ERLANDSSON 2014-07-28        #23363
Alltid roligt att fortsätta på en tråd 8,5 år senare... :)

Första tecknen på smältande metanhydrater i Norra ishavet:

http://www.su.se/english/research/leading-research-areas/science/swerus-c3-first-observations-of-methane-release-from-arctic-ocean-hydrates-1.198540

CONNY AXELSSON 2014-08-12        #23383
Det finns nog bara en väg att gå. Samla in så mycket som möjligt och omvandla till metanol. Då finns den i en form som är stabil upp till +65*C.
Metanolfabrikerna bör anläggas nära metanhydrat-källorna.
Kanske skall de vara flytande och därmed flyttbara.
Detta är både angeläget och bråttom. Man får innerligt hoppas att världens styrande tillför riskkapital.
Det blir också intressant att få reda på vad som orsakat det som förefaller vara underjordisk gasexpansion, i sibirien. De jättekratrar som uppstått utan att göra större väsen, kan också vara metanhydrater som tinat på lite djup, på land.
Området är gammal havsbotten.
För några år sedan läste jag om att ryssarna har förlorat flera fyrar efter ishavskusten. Marken har rämnat och de har glidit ut i havet.
Samtidigt rapporterade forskare även om gas som sipprade ut under vattenlinjen.

Logga in för att svara


Produkter

Hybridsystem solceller/vindkraft (4)
El (3)
Vindandelar (2)
Standby-stoppare (1)
Solfångarsystem (2)
Värmeväxlare för varmvatten (2)
Energikonsulter (2)
Småskalig vindkraft (33)
Energimätare (3)
Solceller (2)
Belysning (1)
Varmvattensparande produkter (4)


Facebook



Bli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3480 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik