Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.
Gästartikel från Egen El

Energi övrigt    Hushållsel   

Egen El eller kampen om din elmätare

JOHAN EHRENBERG 2011-02-08        #16860

I ORD säger alla att man är för egna initiativ och egen produktion. Men motståndet är segt. Regeringen hindrar den explosion av egen el som ett förenklat system skulle innebära och regeringen vägrar införa kvittning som regel för småproducenter. Klimatfrågan är alldeles för stor för att överlåtas åt utredare och direktörer i energibolagens styrelserum.

Det pågår en intensiv kamp om din elmätare idag. Det är kanske inget du märkt men i konferensrum, i styrelsemöten och i regeringskanslierna diskuteras just nu vad man ska göra åt det faktum att allt fler svenskar börjat göra sin egen el. Det är en märklig diskussion som pågått i flera år och vars resultat hittills bara varit att man kommit fram till att frågan måste utredas. Igen.

Det är svårt för svenska energimyndigheter och företag att hantera det här. Trots att egen el finns i Danmark, Tyskland, Spanien, Holland… Ja runtom världen uppmuntrar stater sina medborgare att producera lite el själva och därmed minska sin klimatbelastning. Men inte i Sverige.

Ja, i ORD säger alla att man är för det. Frågar du en miljöminister eller en informationsansvarig på Eon eller Vattenfall så säger de sig vara väldigt mycket för att människor tar egna initiativ och gör sin egen el. Men i praktiken?

Nej. Sverige är  sämst i Europa.

När man jobbat med det här i några år inser man att det nog inte är en tillfällighet. Svensk energipolitik styrs av några få jättebolag som helt enkelt brukar få igenom det de vill. Och de vill inte ha alternativ småskalig energiproduktion. 

Vad är egen el?
Jag började 2007 sätta upp solceller och små snurror på tomten för at göra egen el. Men en växelriktare kopplar jag in den producerade elen i mitt proppskåp. Klart! När solen är uppe producerar jag egen el som konsumeras av kylskåp, tvättmaskin och element. När vinden blåser på kvällen får TV:n ström. Och när det varken blåser eller skiner så köper jag el som vanligt från elnätet.  Egen El är alltså att vara del i det stora elnätet och vara en liten, liten producent.

Det handlar inte om att ”klippa sladden” dvs jobba med separata batterier och ha sitt alldeles eget nät, det handlar om att hjälpa till och lösa klimatkrisen genom att göra lite el själv. Den stora poängen med att vara kopplad till nätet är nämligen att man när solen skiner som mest gör för mycket el. Alltså mer än vad man konsumerar en solig dag.

Då skickas den elen automatiskt ut på nätet, allt överskott går till elnätet, och våra vattenkraftverk kan då lagra lite mer vatten i bassängerna. Ju fler som gör såhär, desto bättre balans, desto mer ren energi och desto mer samarbete får vi. Al Gore brukar kalla det här att bygga ett ”energynet”. Precis som internet förser världen med information genom miljoner servrar istället för några få, så kan vi producera en del av vår el med miljoner solceller och småsnurror. Eller propellrar i bäckar. Eller sterlingmotorer på våra vedkaminer. Eller… ja möjligheterna är enorma.

Motståndet är segt
Att göra sin egen el är alltså som att odla sin egen potatis. Det finns ingen skatt på den egna potatisen du äter upp och självklart ingen skatt på den egna elen du gör. Däremot får man ju betala skatt om man säljer lite potatis. På samma sätt ska man betala skatt om man säljer lite el. Men om man inte säljer så finns det ingen skatt.

Idag finns ca tusen personer som gör lite egen el. Några har satsat på att göra 10 000 kWh per år, alltså nästan hela sin konsumtion. De flesta gör 1000 eller 2000. Det är alltså ett komplement, lite grön energi från det egna huset.

I början motarbetade de stora bolagen det här med okunniga argument. Man berättade för de som ville göra egen el att det inte ”var lönsamt”. (Man måste tala med sin nätägare om man gör egen el, vilket ju är bra, då vet de att man finns och vad man gör). Men folk fortsatte göra det ändå. Kanske för att man tänker mer långsiktigt än elbolagen. Egen el på taket ger dig el i 40 år framåt. Det är mycket svårt för något elbolag att hävda att det inte är lönsamt inom den tidsperioden. Inget vet elpriserna om ens fem år. Bara att de stiger.

Nästa agerande handlade om krångliga blanketter för enskilda när de ville koppla in sig på nätet. En del fortsätter fortfarande med det, fra Eon. Men det mesta ofoget har försvunnit. (Flera små nätägare och elbolag är faktiskt för egen el och hjälper till).

Det senaste problemet är att regeringen vägrar införa kvittning som regel för småproducenter. Man har haft två utredningar som i princip bara kommit fram till att frågan borde utredas igen.

Kvittning är att den som gör lite för mycket el en solig dag får kvitta det mot el man köper på natten tex. Eller kanske räknat på ett helt år. Den överskottsel man gjort gör nämligen nytta. Den betyder att elnätsbolaget slipper köpa extra el för att hålla näten i balans, man minskar elnätsbolagets inköp genom att leverera lite egen el. En kvittning skulle gynna bägge.

Men utredning och regering är emot. Istället föreslår man att man ska få sälja sin el på den öppna marknaden, precis som ett stort vindkraftverk eller ett kärnkraftverk. Problemet är bara att det kostar mycket mer att mäta och sälja 200 kWh än vad man kan få betalt. Det är alltså bara låtsasförslag. 
Och där står man idag.

Solcellsbidrag
Politik är märkligt. Samtidigt som regering genom utredningar faktiskt hindrar den explosion av egen el som ett förenklat system skulle innebära, ger man idag solcellsbidrag på hela 60% för den som vill börja göra sin egen el. Visserligen bara 50 miljonern per år, men ändå…

Under de senaste åren har min lista över egen els intresserade och aktiva, (det börjar likna en liten folkrörelse) växt med 200 personer i månaden. Det är många partier som skulle jubla om de hade sån tillströmning. Nu är vi över 6 000. Många vill, några sätter igång, men väldigt många väntar också på besked. Vi är ju ett tålmodigt folk som vill göra rätt.

Så vad hindrar kvittning?
Vad hindrar ett stöd till de som vill göra lite klimatnytta? Jag trodde länge det var ren okunskap (och den finns det gott om). Men jag lutar idag mer mot att det handlar om politik. Några starka krafter vill att vi ska lita på dem, betala till dem och hoppas att de tar ansvar och ordnar energiomställningen åt oss. De tjänar många miljarder på att vi är passiva konsumenter och inte aktiva producenter.
Naturlgtvis kommer de inte få som de vill.

Klimatfrågan är alldeles för stor för att överlåtas åt utredare och direktörer i energibolagens styrelserum.



HANS MELIN 2011-02-08        #16868
Väl skrivet. Det här är en av de absolut viktigaste frågorna what so ever tror jag inom energiområdet. För det handlar om att distribuera idéer och uppfinningsrikedom till den stora massan. Det största problemet med dagens oligopol är just att innovation begränsas till ett fåtal tjänstemän på bolag som kan få sin tillväxt och lönsamhet från sin befintliga verksamhet en lång tid framöver.

Men hur gör vi då? Jag ser två vägar som är viktiga.

1. Hitta sätt att skapa större tryck på regeringen och lokala nätbolag (har ingen tydlig idé)

2. Lås oss hjälpa varandra att gå förbi problemet och på köpet bli fler som du. Det finns ju redan idag en rad olika saker som inte behöver ström ens från det lokala nätet: mobiltelefon, dator, uppladdningsbara batterier etc. Vad för typ av utrustning skulle jag behöva för kunna lösa det problemet? Är ackumulerad el verkligen så illa? Och framförallt: själv är jag ingen stor elektriker. Senast satte jag upp dimmers som slog ut vägguttagen. Vem kan hjälpa mig? Finns det lokala personer att lyfta fram som kan göra sig en business på detta?


JOHAN EHRENBERG 2011-02-09        #16881
Hej

Javisst är det politisk kamp det handlar om i högsta grad. Idag har bara V och mp sagt sig vara för ett system som uppmuntrar folk att göra egen el. Att alliansen inte gör det säger ju en del om vad ord som “småföretagarvänlighet” och individens ansvar” egentligen betyder. De gillar storföretag och stora pengar helt enkelt.

Det är fullt möjligt att skaffa en massa små fina system för laddning, drivande av små saker osv. Jag använder själv mkt solcellsladdare. MEN resursmässigt är det ett slöseri jämfört med att få använda taken och en tomt för att göra elen effektivare. Men visst kommer energilagring stort. Om inte annat så blir elbilen en sån källa.

Logga in för att svara


Produkter

Energimätare (3)
Belysning (1)
Standby-stoppare (1)
El (3)
Hybridsystem solceller/vindkraft (4)
Varmvattensparande produkter (4)
Vindandelar (2)
Energikonsulter (2)
Solceller (2)
Småskalig vindkraft (33)
Värmeväxlare för varmvatten (2)
Solfångarsystem (2)


Facebook



Bli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3160 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik