|
Ekonomisk tillväxt Fullsatt när Tim Jackson talade tillväxt i Stockholm
Som ett led i att boken Prosperity Without Growth nyligen släppts på svenska (Välfärd utan tillväxt) är författaren Tim Jackson på Sverigebesök. Efter att igår ha dragit fullt hus i Malmö var det ikväll Stockholms tur. Den största salen i ABF-huset var bokad. Brandskyddsföreskrifterna på väggen angav 338 personer som max. Intresset var dock större än så och många fick vända i dörren. Inbjudna talare var även Johan Rockström och Anders Wijkman. Tim Jackson verkade på gott humör över att så många hade kommit för att lyssna och konstaterade att det i salen rådde ”prosperity without chairs”. Hans goda humör bestod föreläsningen igenom trots att hans budskap sällan var särskilt upplyftande. Vi befinner oss i ett tillväxtens dilemma (dilemma of growth). Ekonomisk tillväxt som vi sett den hittills är ohållbar. Vi har redan passerat flera planetära gränsvärden och fler kommer att passeras i och med att ekonomin växer sig större. Varför har vi ändå så svårt att diskutera frågan om tillväxtens vara eller inte vara? Enligt Tim Jackson beror det på att tillväxten är nödvändig för att det ekonomiska system vi har idag ska fungera. Utan tillväxt kollapsar det ekonomiska systemet, något som blev tydligt i och med den ekonomiska krisen. Det dominerande svaret på tillväxtens dilemma är att det går att koppla bort miljöpåverkan från produktionen av varor och tjänster. Genom smarta effektiviseringar blir miljöpåverkan för att producera en viss vara eller tjänst hela tiden mindre och vi kan därmed både minska vår miljöpåverkan och öka ekonomins storlek (decoupling). Problemet med detta är enligt Tim Jackson att det inte fungerar tillräckligt bra. Även om miljöpåverkan per producerad enhet minskar så är minskningen inte tillräckligt stor för att väga upp ökningen av ekonomins storlek. Den totala miljöpåverkan ökar istället stadigt, om än inte i samma takt som ekonomin. Det pågår en ständig kamp mellan effektivitet och storlek som storleken alltid vinner (battle between scale and efficiency). För att en stabilisering eller till och med minskning av ekonomins storlek ska bli ett attraktivt alternativ krävs dock att det ekonomiska systemet förändras i grunden. Vi måste enligt Tim Jackson komma bort från de effektiviseringar av ekonomin som leder till arbetslöshet och krav på ökad tillväxt för att minska arbetslösheten. Efter Tim Jackson äntrade Johan Rockström scenen. Han var förvånansvärt rak med att ekonomisk tillväxt är problematiskt och att Tim Jackson hade många poänger. Enligt Johan Rockström lever världens politiker och de flesta övriga människor i en stor förnekelse över världens tillstånd (the big denial). Vad de förnekar är tre faktorer som är fundamentala för vår framtid här på jorden.
En extra applåd fick Johan Rockström när han påpekade att den spridda uppfattningen att Sverige kopplat bort tillväxt från utsläpp av växthusgaser är en myt. Om man räknar utifrån ett konsumtionsperspektiv har utsläppen istället för att minska med 6 % ökat med 8 %.
Vilket tryck, vilken stämning! Intresset för denna kväll måste ha överträffat inte bara arrangörernas förväntningar, utan också landets insatta miljöprofiler. Naturskyddsföreningens Svante Axelsson fick ståplats i två timmar, Effekts David Jonstad antecknade flitigt sittandes på golvet, bara för att nämna några som trängdes bland kameramän längs med sidorna av salen. SVTs vetenskapsredaktion var där, Klotet var representerat och en mängd kameror med långa objektiv bevakade kvällen. Det här var en kväll som samlade många av de förändringsvilliga omställningsintresserade som jag möter då och då i olika sammanhang. Det som dock utmärkte denna kväll från andra sammanhang var glädjande nog att det var såpass många som jag inte kände igen! Det finns fler som vill! Fler som vill komma i god tid en vardagkväll, betala 50 spänn, knöka in sig till och med på ståplats. Det finns hopp! Hör själv Tim Jackson prata i dagens sändning av Klotet i P1. Här på Ecoprofile har det refererats till boken (den engelska utgåvan) vid flera tillfällen, men mest finner du i en tråd som handlar om just boken.
"Det dominerande svaret på tillväxtens dilemma är att det går att koppla bort miljöpåverkan från produktionen av varor och tjänster. Genom smarta effektiviseringar blir miljöpåverkan för att producera en viss vara eller tjänst hela tiden mindre och vi kan därmed både minska vår miljöpåverkan och öka ekonomins storlek" Utgångspunkten i resonemanger är utopisk. Det är en praktisk total omöjlighet att åstadkomma oavlåtlig ekonomisk tillväxt UTAN miljöpåverkan; såvida inte denna tillväxt emanerar ur exploatering av ENBART abstraktioner. Jorden är en fysisk/biologisk begränsning. Allt av denna fysiska/biologiska begränsning tärs av all industriell produktion med åtföljjande ekonomiska tillväxt sprungen ur konsumtion. Allt som återstår för mänskligheten, är att anamma en livsstil som underordnar sig vår förutsättning: Jordens fysiska/biologiska begränsning, symbiosen, (skilda arters samverkan till allas nytta) livsväven. Ekonomin måste underordnas livet - för våra barns skull. Det betyder självhushåll. Beskt? Måhända, men den enda botande medicinen, tyvärr! Och det måste skenblixtsnabbt! Vi lever just nu i upplösningen av Industrivärlden, kapitalismen, konsumismen - må det ske, då det är enda vägen framåt!
Föreläsningen i Malmö (600 personer var där) utlagd på Bambuser: http://bambuser.com/r/player.swf?vid=1394500
Anders Wijkman. Foto: Eleonora Horn Som jag nämnde i mitt tidigare inlägg så var även Anders Wijkman där och föreläste. Han mindes nostalgiskt Romklubbens rapport Tillväxtens gränser från 1972 och sörjde samtidigt att huvudfåran av politik och ekonomi ignorerar frågan om evig ekonomisk tillväxt är möjlig. En av anledningarna till det bristande intresset för frågan trodde han var att människor har för lite kunskap om naturvetenskap och då främst termodynamik. Om kunskapen var större så skulle fler inse det problematiska med att förespråka fortsatt ekonomisk tillväxt. Även den specialisering som finns inom utbildningen och forskningen trodde han har en negativ inverkan på förståelsen för hur vårt samhälle påverkar miljön och därmed vår framtid. Istället för specialisering på smala ämnen ville han se kunskap som spänner över flera fält. Han kom också med tre förslag på vad som måste göras för att nå hållbarhet:
När Tim Jackson fick frågan om hur man konkret ska agera för att förändra lokalsamhället hade han lite svårt att svara. Det blev de i miljösammanhang standardmässiga svaren om att man ska äta mindre kött, åka mindre bil och agera politiskt för förändring. Konkret vilka förändringar man ska agera för var dock inte helt lätt att förstå. Men så påstod han inte heller att han har alla svaren för hur omställning av samhället ska gå till, bara att omställningen är nödvändig och främst bör inrikta sig på vårt beroende av tillväxt.
Jag var där, det var intressant! Problemet med eco-efficiency och att decoupling inte fungerar är en av Cradle to Cradles viktigaste punkter. Vi blir aldrig bra av att vara mindre dåliga. Det blir bara mer av det mindre dåliga... Vi behöver istället vara eco-effective för att göra någon skillnad. Roligt att Anders Wijkman tog upp hur Cradle to Cradle-design i tekniska och biologiska kretslopp blir en del av Tim Jacksons värld.
Observera att Klotet som jag tipsade om tidigare har lagt ut HELA intervjun (ca 20 min lång) i slutet av artikeln om Tim Jackson. Det vill säga, material som inte fick plats i veckans sändning. Effekt magasin rapporterar också från samma kväll under rubriken "Tim Jackson når rockstjärnestatus".
Jeppe: Vad menar du med eco-effective? Lasse: 600 personer var inte dåligt. Så många var vi inte i Stockholm. Det ryktas om att ABF ska lägga upp en inspelning av Stockholmstillfället inom kort. Förhoppningsvis med lite bättre kvalitet.
Lördag 19 februari kl 14.30 kommer Theodor att ge ett kort referat och leda en diskussion om Tim Jacksons bok i ABF-huset i Stockholm. Det är en av programpunkterna bland flera andra på Klimataktions studiedag som är öppen för alla intresserade. Andra medverkande: Annika Carlsson-Kanyama, Martin Saar, Claes Trygger, Anthony Fiscella och Jan Carlson. Tid: 10-16 Om du har några frågor är det bara att höra av dig till mig här eller via [email protected]. Jag är en av de som kommer att leda dagen. Välkommen!
Intervju med Tim Jackson i Dagens Arena: http://dagensarena.se/reportage/adjoss-till-tillvaxtsamhallet/
DN har idag publicerat en artikel under rubriken Hur kan hamstern bli hållbar? Hur kan samhället bryta sig ut ur konsumismen? Sverker Lenas följer den brittiske miljöforskaren Tim Jacksons väg mot det goda nedväxtsamhället. Dessutom kan jag tipsa om att det finns en youtubefilm inspelad i Stockholm för den som har bråttom. Föreläsningsbilderna syns inte och ljudet surrar lite som det ofta gör i sådana här inspelningar så den som kan vänta lite tror jag får mer behållning av den film som förväntas komma så småningom i ABFs regi.
Hur seriöst är det att varken ha läst boken eller ha varit på tillställningen där föreläsaren presenterar boken och ändå göra ner både författaren och boken? Det gör Jonas Frycklund, ekonom på Svenskt Näringsliv, på den blogg han delar med Stefan Fölster. Blogginlägget som pekar ut Tim Jackson som tillväxtmotståndare innehåller inte särskilt mycket substans, men det måste förstås bli den naturliga följden av att bara ha läst andrahandskällor. Tänk vad intressant det kunde ha varit att få läsa en riktig analys av tillväxtkritiken istället där Tim Jacksons argument bemötts sakligt och vetenskapligt. Precis som signaturen Osunt skriver bland kommentarerna "Skulle vara intressant att få läsa ett seriöst bemötande av tillväxtkritiken som han för fram. Jag har länge försökt hitta någon som på ett gediget sätt, med uppbackning av data, kan visa på att det är möjligt med grön tillväxt. Inte minst när det appliceras på global nivå (dvs att ca 9 miljarder människor ska kunna leva med minst lika hög standard som vi)."
@Theodor Vi diskturerade eco-effectiveness på förra c2c-dialogue... Snabbsvar nedan:
ECO-EFFECTIVENESS
ECO-EFFICIENCY
SVT vetenskapsredaktion gjorde en intervju med Tim Jackson efter presentationen. Se klippet Jackson om tillväxtfrågornas tabu (knappt 2 min långt): Intervjuar gör Jens Ergon. Bakom kameran: Anders Nord. Theodor skymtar i rutig skjorta i bakgrunden.
Här är professor Johan Rockströms tal efter Tim Jacksons presentation (9 min): Siste talare ut var Anders Wijkman (13 min):
Nu kan man se Tim Jacksons presentation på SVT play med bättre kvalitet än den tidigare länkade youtubefilmen. Den som redan sett Tim Jacksons TEDtalk kan vara betjänt av att veta att denna presentation liknar den. SVTs filmklipp är 36 min långt och på engelska.
I dag kom Miljömagasinet med mina artiklar med anledning av Tim Jacksons besök. Finns här: https://dl.dropbox.com/u/15400923/Tim%20Jackson%20i%20Milj%C3%B6magasinet.pdf
"Att glädjas över att hjulen – som för närvarande – tar fart på det klassiska sättet är som njutningen av att kissa i byxorna: det blir skönt för stunden men leder till obehagligheter på längre sikt. Den som föreställer sig att vi behöver öka farten för att skapa resurser för klimatarbetet har missuppfattat läget: det är sättet hjulen snurrar på som är problemet." Läs vad Staffan Laestadius, professor i industriell omvandling på KTH, skriver på SvD Brännpunkt under rubriken Hjulen snurrar på fel sätt.
Filosofiska rummet P1 diskuterade boken i söndags. Helt klart värt att lysssna på. http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=793
Kunskapskanalens "En bok en författare" hade Tim Jackson häromdagen på programmet. http://urplay.se/162596 Min bok är nästan färdigläst. Många nyttiga tankar och aha-upplevelser snurrar just nu... Rekommenderas! Logga in för att svara |
Böcker (2) Återanvändande/upcycling (1) Miljökonsult (1) Magasin (3)
|