Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Företagande   

Goda idéer spökar på Ulriksdals slott nästa helg

CARL HöJMAN 2011-02-14        #16945
10 finalister har nu en knapp vecka kvar att samla röster från folket till årets smartaste tävling för samhällsentreprenörer – Pioneer of the Year. Nästa helg skall entreprenörerna inkvarteras på Ulriksdals slott utanför Stockholm för att ge en sista polerande finish på sina respektive affärsidéer. Till sin hjälp glider några av Sveriges främsta etablerade samhällsentreprenörer omkring på slottet och coachar finalisterna. Slutet på den intensiva helgen är la grande finale, då juryn tillslut utnämner det tre bästa samhällsentreprenörerna.

Via tävlingens hemsida gick jag vidare och kollade in finalisternas affärsidéer lite närmare. Många idéer är spännande, några oerhört ambitiösa och storartade, och ett par känns fluffiga och svåra att begripa utifrån den information som ges på entreprenörernas Facebook-sidor (där man röstar genom ”like”...). Jag sponsrade Daniel Losinski som kommit på ett smart och konkret sätt att dra in cash genom att hjälpa hyresgäster att få tillbaka pengar från tveksamma och dyra hyreskontrakt. Jag erkänner dock att han jag inte kunde annat än att vara en aning subjektiv då Daniel studerar entreprenörsprogrammet i Lund, som hålls i samma lokaler som jag själv håller till om dagarna.
 
Samtidigt som jag önskar alla finalisterna lycka till i tävlingen, så passar jag på att ge dem ett litet tips: För att som bli framgångsrik som nyföretagare i dagens och framtidens marknad krävs att ens verksamhet bygger på CSV – Creating Shared Value. I det senaste numret av Harvard Business Review är huvudtemat ”CSR och CSV”. Den senare förkortningen är mindre familjär, men förtydligas av Michael Porter, en guru inom företagsekonomi och marknadsföring, och Mark Kramer i en ny artikel som lyfter upp CSV som den nya formen av kapitalism. Jag skulle vilja kalla det för ’den fungerande kapitalismen’. CSR är nog så viktigt som CSV, men i ett nyfött företag är det CSV som måste komma först, som bör lägga grunden för verksamheten och följa med i dess tillväxt. De entreprenörer i Pioneer of the Year som har förstått CSV tror jag kommer att ha försprång till pokalen.
 
Artikeln: Michael E. Porter och Mark R. Kramer, The Big Idea – Creating Shared Value, Harvard Business Review, Vol 89, nummer 1/2 Jan/Feb 2011.
 
/Carl HöjmanLogga in för att svara


Produkter

Miljökonsult (1)
Återanvändande/upcycling (1)
Böcker (2)
Magasin (3)


FacebookBli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3648 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik