Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Fisk och skaldjur   

Vi vill rädda sushin

TOBIAS JANSSON 2011-02-22        #17033

Sveriges miljöorganisationer går samman med livsstilsmagasinet Camino i ett gemensamt utspel som uppmanar svenska sushirestauranger att fasa ut ohållbart fiskade och odlade fiskar och skaldjur från sina sushimenyer.

Sushi är djupt sammankopplat med japansk kultur med alla sina nyanser. Men resten av världen är inte japaner. Istället för att servera samma "sushifiskar" överallt i världen borde branschen istället försöka hitta tillbaka till de principer som från början låg till grund för valen av arter i Japan, och sedan applicera samma principer på vårt egna geografiska område och biologiska förutsättningar. Det hävdar Casson Trenor, fiskexpert på Greenpeace i USA och författare till boken Sustainable Sushi, i ett reportage i magasinet Camino som utkommer under veckan.

Med anledning av artikeln och med stöd från Naturskyddsföreningen, Greenpece och WWF publicerades söndag eftermiddag en debattartikel på SVT debatt som uppmuntrar svenska sushiresturanger att anamma den ursprungliga tolkningen av sushi som det rundkorninga, klibbiga riset som smaksätts med risvinäger. Det finns inga regler för att riset måste ackompanjeras av tonfisk, räkor och lax. Snarare handlar sushi om att nyttja lokala och säsongsanpassade råvaror. Även konsumenter uppmanas att efterfråga sushi utan rödlistade fiskar och skaldjur.

En sushitallrik består ofta av fisk och skaldjur som kommer från ohållbart fiske och miljöförstörande odlingar. Odlingarnas värsting, tigerräkan, är i det närmaste standard på sushitallriken. Denna skapar både ekologisk och social katastrof där den odlas i nedhuggen mangroveskog. Både ål och blåfenad tonfisk fiskas så hårt att de riskerar att utrotas, och även bestånden av svärdfisk är svårt överfiskade.

Utspelet är undertecknat av:
Tobias Jansson, ansvarig utgivare magasinet Camino 
Magnus Wallin, sushikock Rå Epok 
Inger Näslund, expert fiskefrågor WWF 
Ellen Bruno, marin sakkunnig, Naturskyddsföreningen
Jan Isakson, kampanjledare Greenpeace
 



JOHAN ERLANDSSON 2011-02-23        #17049
Går det att se sushi som ett snålt sätt att äta fisk? Även om det är odlad lax och tigerräkor som används så är det ju rätt små mängder jämfört med en vanlig dagens laxrätt, eller någon rätt baserad på tigerräkor. Hur många gram lax kan en sushitallrik innehålla, 5-10 gram?

JONAS KARLSSON 2011-02-24        #17059
Kan möjligen stämma när det gäller odlad lax men tigerräkor bör man nog avstå helt ifrån. Så som den odlingen förstör så är nog enda hållbara nivån där noll.

ELEONORA HORN 2011-02-24        #17063
Johan, jag kan absolut ingenting om sushi - har varken tillagat eller ätit denna rätt - men efter en liten sökning på sushirecept tror jag att det kan röra sig om 10-15 gr fisk per bit (alltså inte per portion). Någon som är mer insatt i detta?

Senaste numret av Camino innehåller en inspirerande artikel med bilder på sushibitar med sardiner och makrill. Tänk om de hade ackompanjerats av recept också :) Detta Camino-nummer är nog för övrigt annars det bästa hittills.

Hur är det med vegetarisk sushi? Är det ett alternativ? Ris bör man i och för sig inte äta så mycket av ändå. Det är helt enkelt en rätt man bör äta lite mindre av.

TOBIAS JANSSON 2011-02-24        #17064
Eleonora – kul att du gillar senaste Camino-numret!

Frågan om sushi är ett snålt sätt att äta fisk är mycket intressant. Det var ett av de perspektiv som jag tyvärr inte hann undersöka när vi skrev artikeln, men frågan lyftes bland annat av Sayan Isaksson på Råkultur som efterlyste siffror på hur mycket fisk t ex fiskrestauranger förbrukar.

Vet någon hur många gram fisk en fiskmåltid i Sverige innehåller i genomsnitt?

Jag blev själv väldigt inspirerad av sushi-spåret och recept och diverse annat relaterat kan nog mycket väl komma framöver på Camino-bloggen.

JOHAN ERLANDSSON 2011-08-23        #18772
Naturskyddsföreningen kör kampanj mot jätteräkan:


JOHAN ERLANDSSON 2011-10-04        #19180
De hårdaste orden jag har hört från Naturskyddsföreningen någon gång, ordförande Karlsson har tydligen blivit riktigt förargad:

http://blogg.naturskyddsforeningen.se/mikael/2011/10/04/coops-ekologiska-jatterakor-en-miljobluff/

JOHAN ERLANDSSON 2011-12-21        #19630
AntiScampi-kampanjen får betraktas som en succé. Igår träffade jag reklammannen Mattias Åkerberg som nämnde att även han hyllat kampanjen. Kan vi förvänta oss fler liknande kampanjer från miljörörelsen nu?

TOBIAS JANSSON 2011-12-21        #19632
Hoppas det! Anti Scampi har varit framgångsrik därför att, tror jag: 1. filmen är rolig, 2. handlingen den uppmanar till är enkel, 3. tydliga likvärdiga alternativ finns och visas upp. 3:an är väldigt viktig eftersom den visar ett plusvärde, uppmaningar av den här typen landar ju gärna i minusvärde. Där nånståns ligger styrkan!

JOHAN ERLANDSSON 2011-12-21        #19633
Ja, just trean var det som Mattias lyfte fram också. Och jag tyckte också att det var mycket bra att räkor och burfångade kräftor (och till och med hummer?) kom på slutet.

Det jag dock är lite bekymrad över angående treans vikt är att för många av de allra mest åtråvärda och samtidigt starkt miljöpåverkande sakerna här i livet så finns det inte så likvärdiga alternativ som det gör till scampin. 

Logga in för att svara


Produkter

Hemleverans av mat (1)
Växtskydd (1)
Matlagningskurser (1)
Vegetarisk catering (2)


Facebook



Bli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3445 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik