Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Bil    Cykel   

Fem saker som underlättar mitt bilfria liv

JOHAN ERLANDSSON 2011-02-24        #17062

Köra trasig tjock-teve och annan bråte till återvinningscentralen går bra utan bil

I år är det fyra år sedan jag sålde min Toyota Prius. Privat bilägande i stan var svårt att förena med hållbarhet, oavsett hur mycket "miljöbil" det var. Och det var dessutom dyrt. "Men klarar du dig utan bil?", fick jag höra. Ja, gör jag det?

Jodå, visst klarar jag mig bra! Jag vill tacka Asfaltblomman för insikten om att bil inte är nödvändigt i stan. Och jag vill gärna dela med mig av mina erfarenheter av vad som underlättar ett bilfritt liv för mig:

1. Elektrifierad lastcykel. Jag skaffade en Nihola lastcykel innan jag gjorde mig av med bilen, så jag visste att jag kunde transportera min då treåriga son ett par kilometer till dagis, göra utflykter, åka till badhus m.m. För drygt ett år sedan satte jag eldrift på den också och det blev ett enormt lyft, som gav mig mycket av de fördelar man får med bil. Bra lastkapacitet utan ansträngning, snabb transport till jobbet (och alla andra ställen) utan att behöva frysa eller bli svett. Möjlighet till längre utflykter. Nu åker sonen på egen cykel, och jag ser fram emot schyssta cykelutflykter i sommar då jag får med mig allsköns bråte som brassestolar, grill, parasoll, kylväska med mat och dryck m.m.

2. Hemleverans av mat. Även om det går bra att åka och handla med lastcykeln året runt så är det ännu enklare att bara få maten levererad till dörren, oerhört lyxig känsla! Maten åker kollektivt ihop med andra matkassar hem till mig. Jag letar dock fortfarande efter den perfekta matkasseleverantören.

3. Närbutik. Jag har en närbutik bara ett par minuter från hemmet, det underlättar vardagsmaten. Det är dyrare än stormarknaderna såklart, men jag är tacksam att jag slipper åka till sådana.

4. Tåg. Jag är uppvuxen i Lidköping, 13 mil från Göteborg där jag bor idag. Det blir en och annan resa dit, då en del av familjen bor där. Förr gick de resorna oftast med Toyotan, men som tur är finns det bra tågförbindelser dit. Det är dessutom bra mycket bekvämare att ta tåget, och sonen tar hellre tåget än åker med min brors nya Volvo V70 de gånger vi har möjlighet att åka med den. Vi har tagit tåget på skidsemester två vintrar. Resor till Stockholm och Skåne görs också bäst med tåg, även om det har varit många irriterade störningar på tågtrafiken de senaste åren. Majoriteten av gångerna har jag ändå kommit fram utan alltför stora förseningar.

5. Spårvagn. Jag har en spårvagnshållplats nästan precis utanför dörren. Bekvämt när jag ska till brorsan som bor i andra änden av stan, eller när vi ska åka till tågstationen.

Bilkooperativ har jag inte gått med i, det är så väldigt sällan jag behöver bil. Tror att jag sammanlagt har lånat/hyrt bil ca. 10-15 gånger under dessa fyra år. Någon gång har vi tagit taxi till sjukhuset när sonen varit krasslig.LISBETH ARVIDSSON 2011-02-25        #17079
Vill berätta att ett bilfritt liv fungerar även i en liten stad, även om det kan vara mer begränsande där - vi har inte vare sig hemkörning av matkassar, bilpooler eller spårvagnar/tunnelbana. Själv valde jag bort bilen för ca 5 år sedan eftersom jag har svårt att tänka mig något mera meningslöst än att ägna en halv helg åt att putsa på och städa ett fordon som bara kostar mig en massa tid och pengar.

Lever numera lyckligt bilfri och tar mig fram med cykel (ej eldito), tåg och ibland hyrbil. Då man rannsakar sig själv och verkligen väljer sina tillfällen då bil behövs, så ser man hur lite man egentligen behöver använda bil. 2010 hyrde jag bil 16 dagar, lite i tjänsten och lite privat.

Med vänlig hälsning

Lisbeth Arvidsson, Ekohygien

JOHAN ERLANDSSON 2012-01-16        #19808
Något som underlättar ett bilfritt liv är att kunna jobba hemma helt eller delvis. Microsoft arrangerar "jobba hemma"-dagen 8 februari:
http://www.facebook.com/Jobbahemma

PER ERIC ROSéN 2012-01-19        #19823
Roligt att läsa om!
Kom tydligen ny bilkostnadskalkyl. Finn rätt många icke-ekologiska argument att göra skiljsmässa med bilen ...

Jag bor i stan, har inte barn, har inte ett jobb som hantverkare eller sådant. Så för mig har det knappt ens varit en utmaning att vara bilfri - det har snarare varit självklart.

Möjligen om man ska hälsa vänner ute på landet, och komma ut till frilufsaktiviteter. Här har det hjälpt med den Brompton vikcykel jag haft sen 2008. Buss / tåg + cykel = snabbt fram överallt. Väntar bara på någon smart version som klarar barnstolar eller likande.

Har ingen lastcykel, men har några cykelkärror genom Uppsala Cykelförening cykelpool (http://ucf.se/fordon). Vi har handlat på IKEA, kört vännens morföräldrar kring stan och så vidare. Förvånansvärt många lånar kärrorna för att köra flyttlass - man tänker sig att det är där man lånar bil ändå, men tydligen fungerar det med pedalkraft till och med där.


JOHAN ERLANDSSON 2012-02-08        #19952
Kul att höra Per Eric! Kör du Brompton även denna årstid?

Idag är Microsofts "Jobba hemma"-dag som även Naturskyddsföreningen uppmärksammar:
http://blogg.naturskyddsforeningen.se/mona/2012/02/03/jobba-hemma-den-8-februari

För mig kommer denna dag bli en kombination av jobba hemma och ta hand om förkyld son.

Egentligen ska jag nog lägga till en punkt 6 också:

6. Jobba hemma. Som egenföretagare har jag förmånen att själv bestämma över min arbetsplats, och det händer ofta att jag väljer att jobba hemifrån. Resbehov eliminerat.

FRANCES SPREI 2012-02-21        #20032
Om att leva bilfritt i Kalifornien:
http://commutegreenerinfo.com/?p=3477

Vi får se vad vi gör när vi flyttar tillbaks till Sverige, om vi återvänder till vårt bilfria liv. Det paradoxala i det hela är att det jag tycker man behöver bil främst till är att komma ut i naturen. Vardagen och även resor mellan städer fungerar bra utan bil, även med barn.

En liten annan utblick: jag har träffat folk som lever bilfritt i Los Angeles. Vem som helst som har besökt den staden kan förstå vilken bedrift det är! men det verkar som det blir fler och fler. Det finns hopp :)

PER ERIC ROSéN 2012-02-24        #20060
Jag kör  Brompton vintertid också. Med navgenerator fungerar den utmärkt. Inga vinterdäck, men Marathon-däck med tryck kanske 3-4 bar. Borde vara halare (har vinterdäck på andra cyklarna) men det verkar konstigt nog gå att manövrera rätt bra (ta i trä).

Största problemet är att man inte kan ta in den på samma sätt som man vant sig med när den är full av snö och slask - det blir pinsamma fläckar på golvet där ... Ett fodral, eller en liten dörrmatta / trasaa att ta med sig och ställa den på borde fungera.

PER ERIC ROSéN 2012-02-24        #20061
För övrigt - är det någon som vill ha en e-postadress på bilfri.se?
Bara skriv till mig på [email protected] så lägger jag till alias. Tänker i första hand förnamn.efternamn, men kortnamn kan också gå bra.

(Ska väl installera django / plone / något på den och automatisera, men det finns så mycket annat på TODO just nu)

JOHAN ERLANDSSON 2012-04-01        #20354

Lite fame åt Niholan idag på P4 Extras hemsida... Här kör jag programledare Carina. :)

Slog ett slag för cykling i stort i dagens sändning:
Lyssna: Hela samtalet med vår miljöcoach


Logga in för att svara


Produkter

Elcyklar (49)
Konverteringskit elcykel (3)
Lastcyklar (4)
Cyklar (6)
Trikar (16)
Cykelleasing (2)
Konferenstjänster (2)
Elmotorcyklar (1)
Elmopeder (5)


FacebookBli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3339 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik