Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Vindkraft   

Framtidsprodukt: Vindandelar

JOHAN ERLANDSSON 2011-03-18        #17271

Vinterns elprishöjningar i kombination med rapporter om de stora energibolagens rekordvinster har bidragit till ett ökat intresse för vindandelar. Jag har sett det på Ecoprofiles besöksstatistik, och det har också bekräftats av ett par vindandelsaktörer jag pratat med. Därför lanserar vi nu en ny kategori under Framtidsprodukter: Vindandelar.

Under de senaste veckorna har jag lagt lite tid på att förstå mig på vindandelsmarknaden. En vindandel innebär oftast att man köper in sig med en andel i en förening som äger ett eller flera vindkraftverk. För varje andel får man köpa en viss årlig energimängd från vindkraftverket/vindkraftverken. På detta sätt undviker man prissvängningarna på elmarknaden, och bidrar dessutom aktivt till utbyggnaden av förnybar energiproduktion. Det går att sälja sin andel igen om man vill.

Min uppfattning av vindandelsmarknaden just nu är att det finns ett fåtal aktörer som är någorlunda stora, och som har någorlunda lättillgänglig information om hur man går tillväga för att köpa vindandelar. Det finns också ett ganska stort antal mindre, lokala vindkraftkooperativ som, i mitt tycke, inte hjälper mig som eventuell köpare särskilt bra. Det är trots allt lite mer komplicerat med vindandelar än med ett vanligt elavtal, och de allra flesta "vanliga människor" som jag pratat med har ingen aning om att den här möjligheten finns. Då blir det extra viktigt att informationen är så tydlig och lättillgänglig det bara går, och dessutom marknadsförs. Här behöver många aktörer bli bättre.

En förening som äger vindkraftverk har alltid ett samarbete med ett elbolag. Det är elbolaget man får fakturorna ifrån, och som levererar den eventuella extra el som förbrukas om man förbrukar mer el än man har köpt vindandelar för. Eftersom vi har strikta kriterier för elbolag som får lägga upp sina tjänster under Framtidsprodukter så gäller samma sak för de elbolag som vindkraftsföreningarna samarbetar med.

Det har varit stor debatt om den så kallade uttagsskatten det senaste året, regeringen  och skatteverket bestämde att man måste betala skatt för den el som man producerar med sin vindandel. Vindandelsaktörerna har än så länge hanterat detta lite olika, en del inkluderar uttagsskatten i sitt elpris och en del har inte tagit med den. Detta framgår i listan.

Vad jag sett så finns det alltså bara en handfull större aktörer som aktivt erbjuder vindandelar på nationell basis. Av dessa så är ännu bara två med i listan, SVEF och O2. Jag hoppas att det inom kort finns ett par till att välja mellan i listan. Sedan finns det alltså ett ganska stort antal mindre, lokala vindkraftskooperativ som kan vara värda att kolla upp på egen hand.

Här är listan:
http://www.ecoprofile.se/vindandelar

Ett par äldre trådar om vindandelar:
http://www.ecoprofile.se/thread-1676-Hur-koper-man-vindkraftsandelar.html
http://www.ecoprofile.se/thread-1154-Har-kan-du-kopa-vindkraftsandelar.html





JOHAN ERLANDSSON 2011-03-18        #17274
Nu har jag också pratat med Kalmar Energi, som är vindandelföreningen Kalmarsund Vinds samarbetspartner.  De var precis på väg att starta en ny förening när frågan om uttagsbeskattning kom upp och efterfrågan då försvann. Därför har de idag inga andelar till salu, men det kan snart bli aktuellt att starta ny förening igen.

MATTIAS CARLSSON 2011-03-21        #17299
Jag skulle vilja ha info om en andel ger 1000 kWh/år i all framtid eller om det är tidsbegränsat till exempelvis 20 år. Vad händer när kraftverket som finansierats med andelar går ur tiden och behöver ersättas? Återbetalas insatsen till andelsägarna? Fonderar de ekonomiska föreningarna pengar för återinvesteringar?

CECILIA REUTER 2011-03-21        #17300


Det är lite olika beroende på vilket kooperativ du tillfrågar beroende på deras upplägg för sin verksamhet och ekonomi.
I vissa kooperativ räcker de 1000 kWh endast så länge som vindraftverket/vindkraftverken är i produktion. Estimerad livslängd är ca 25 år och därefter får medlemmarna köpa in sig i ett nytt vindkraftverk eller helt enkelt köpa el på traditionellt vis.

Återinvestering

I andra kooperativ så ackumuleras kapital i det andelselpris (exempelvis 20 öre) som medlemmarna betalar per kWh på sin faktura. När sedan vindkraftverket/verken är uttjänta och medlemmar och styrelse vill resa en ny produktionskälla så sker det med föreningens egna kapital. Medlemmarna har således även fortsättningsvis sina 1000 kWh till självkostnadspris.

Viktig dock att fråga kooperativen om respektive metod och att vara medveten om skillnaderna vid andelsköp.

JOHAN ERLANDSSON 2011-03-22        #17311
Tack Cecilia, nu finns det med en rekommendation att man ska ange om man avsätter pengar till återinvestering när man listar sitt vindandelserbjudande.

MAGNUS BILLBERGER 2011-06-19        #18180
Idag försökte jag mig på en uppskattning av vad mina vindandelar har inneburit ekonomiskt för mig. Jag har visserligen tillgång till detaljerat specade fakturor, men det finns en massa detaljer att hålla reda på. Bland annat så gör min elleverantör en årlig avräkning för att reglera skillnader mellan prognistiserad förbrukning och verklig förbrukning. Hur som helst så har jag för ett antal fakturor räknat på vilken mellanskillnaden är mellan vad jag betalar enligt avtal och vad jag betalar för vindelen.  Sedan får man jämföra med hur mycket jag lagt ut för andelar.

Som sagt så finns en massa detaljer att ta ställning till och jag har knappast en tillräcklig mästserie för att dra några längre gående slutsatser. Mot de kontrollerade fakturorna så kan jag dock konstatera att vindandelarna tycks under det senaste året givit mig en besparing på ca 10% av investeringsbeloppet.

Logga in för att svara


Produkter

Småskalig vindkraft (33)
Vindandelar (2)
Hybridsystem solceller/vindkraft (4)
Standby-stoppare (1)
Varmvattensparande produkter (4)
El (3)
Värmeväxlare för varmvatten (2)
Solceller (2)
Belysning (1)
Energimätare (3)
Energikonsulter (2)
Solfångarsystem (2)


Facebook



Bli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3445 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik