Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Övrig konsumtion    Konsumtion och livsstil   

EcoRunner – ett webbaserat verktyg för att studera och minska ditt hushålls miljöbelastning

BJöRN FROSTELL 2011-03-23        #17313

Hushållens vardagliga konsumtion står för upp till 80 procent av utsläppen av växthusgaser enligt pågående forskning. Det behöver vi ändra på. Forskare från bland annat KTH har utvecklat EcoRunner, ett webbaserat verktyg som gör det möjligt för dig att undersöka hur konsumtionen i ditt hushåll påverkar miljöbelastningen. Med EcoRunner kan du pröva hur ett ändrat sätt att använda dina pengar påverkar din eller familjens miljöbelastning.

Idag lanseras EcoRunner, ett webbaserat verktyg som beräknar hushållets miljöbelastning.

Det nya med Ecorunner är att det är din användning av pengar som du matar in i verktyget, till exempel hur mycket pengar du spenderar på utlandsresor per år. Det handlar om utsläpp per spenderad krona.

Användaren matar alltså in hur mycket pengar som hushållet har använt på olika varor och tjänster. Till exempel kostnad för el, mat och bensin. Sedan räknar EcoRunner ut hur miljöbelastningen ser ut. Jämförelser mellan det egna och det svenska genomsnittliga hushållet kan göras, dessutom ges möjligheten att laborera med miljöpåverkan utifrån att hushållet sänker kostnaden för vissa saker. Dessa scenarier kan sedan sparas för framtida bruk.

EcoRunner är förhoppningsvis den mest vetenskapligt stringenta lösningen hittills för att synliggöra hur den enskilda personen påverkar utsläpp och miljö. Det handlar om att visualisera hela hushållets metabolism. I grunden handlar tillkomsten av EcoRunner om vilken sorts samhälle vi ska ha. Historiskt sett har vi tvingat varandra till åtgärder, men jag tror att vi i allt större utsträckning måste göra frivilliga åtaganden.

EcoRunner vänder sig alltså till den enskilda konsumenten och hushållet, men verktyget kan också ingå i kurser på gymnasiet eller högskolor. Det är viktigt att alla lär sig vilka konsekvenser deras respektive sätt att leva har, vilka konsekvenser vår användning av pengar får för miljö och utsläpp. EcoRunner synliggör det.

I verktyget finns också en inbyggd möjlighet att klimatkompensera. De som har en yvig livsstil kan köpa utsläppsrätter för att kompensera. Kör du miljöbil kan du även göra avdrag för detta.

EcoRunner har utvecklats av forskare vid KTH, Centrum för konsumtionsvetenskap (CFK) vid Göteborgs universitet och Centrum för tjänsteforskning (CTF) vid Karlstads universitet. För mer information, kontakta Björn Frostell på 08 - 790 61 37 eller [email protected].

http://ecorunner.industrialecology.se/




JOHAN ERLANDSSON 2011-03-23        #17316
Mycket spännande Björn! Jag ska testa när jag får en stund över om kommer säkert att ha frågor. Men en sak undrar jag direkt, är det egentligen ett problem att hushållen står för 80% av miljöpåverkan, och det offentliga för 20%? Siffran är väl omräknad så att all näringsverksamhet är allokerad till slutgiltig konsumtion, så det är väl snarare storleken på miljöpåverkan som är problemet snarare än fördelningen mellan privat och offentlig konsumtion?

JONAS KARLSSON 2011-03-23        #17318

Man skall mata in kallhyra och sedan hur många kronor man lägger på fjärrvärme. Nu är det ju så att dom flesta människor som bor i lägenhet betalar inte kallhyra utan varmhyra där värme och varmvatten ingår. på http://klimatkontot.se/ anger man ju storleken på bostaden, hur varmt man har det, hur länge man duschar per dag osv. Vilken kallhyra min bostad har borde ha ganska litet samband med bostadens miljöpåverkan. Sedan så skall t ex flygandet anges i hur många kronor man lägger på det. Men om jag åker med SAS till London för 1500 kronor så belastar ju inte den flygresan miljön mera än om jag flyger Ryanair för 500 kronor så att mäta miljöpåverkan från flygresor i kronor och ören blir inte särskilt rättvisande. på http://klimatkontot.se/ så anger man antal timmar flygning vilket brde vara ett betydligt bättre sätt att mäta miljöpåverkan från flygresor. Sen att ange matinköp i antal kronor kan ju också vara tveksamt då. Då borde ju den som köper ekologisk mat få högre CO2 värden en den som köper konventionellt odlad.
http://klimatkontot.se/ verkar vara en betydligt mera genomtänkt hemsida.


JENNY LAGERGREN 2011-03-27        #17352
Bra idé och initativ! Testade självklart denna beräkningsmodell, vilket var både intressant och roligt, men skulle jag väldigt gärna vilja veta bra jämförande värden även fast jag idag vet rätt bra om det. Vad är bra/bättre eller bara rentav väldigt dåliga värden? Sjävklart är väl noll utsläpp det bästa men tänk om man som konsument som inte har massa tid eller kunskap kunde få en tydlig uppfattning om hur ens värden ligger till (Kanske som glada/sura gubbar som på klimatmålen kan vara en idé?)...Synd att inte klimatkompensation som att handla "Grön el" finns med eller räknas det till investeringar för vindkraft kanske(?)

THOMAS BEIJAR 2011-04-05        #17405

RangerPlanet

Testa gärna RangerPlanet också, http://www.rangerplanet.com. RangerPlanet är en internettjänst som hjälper användaren att förbättra sin påverkan på miljön. Användaren kan också påverka och inspirera andra människor att följa sina idéer, genom att föreslå egna förbättringar.

Logga in för att svara


Produkter

Övrigt (11)
Byggmaterial (1)
Klädbutiker (1)
Leksaker (23)
Barnkläder (4)


Facebook



Bli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3161 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik