Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Bil   

Är det läge för gengas igen ?

CONNY AXELSSON 2005-08-22        #758
Jag har installerat en pelletsbrännare på min gamla kombipanna. Gaslågan som bildas efter agggregatet vittnar om en gengasprocess. Jag vet dock inte hur sammansättningen är helt säkert. Finns det någon som har bra kläm på detta ? Jag har sett och fått demonstrerat gengasaggregat av den gamla modellen. Processen krävde lång tid för att komma igång. Bilföraren inandades en del CO när han laddade på ny ved. Veden tog stor plats. Veden behövde vara kortkapad och finkluven. Det finns entusiaster som håller på med detta även idag. Jag utgår därför från att det är lagligt Om jag har rätt, måste det gå att bygga synnerligen smidiga gengasaggregat med pellets som energiråvara, utan att få med alla de gamla nackdelarna.JOHAN ERLANDSSON 2005-08-22        #762

Synd att det inte är dragkrog på min gamla Prius, då kunde jag ha en sån här i bak. :-) Skämt åsido så kan du nog hitta lite information på bifogad länk.

http://www.gengas.nu/

CONNY AXELSSON 2005-08-23        #765
Tack för länken Johan. Nu har jag något att studera ett tag. Känner du till om det finns någon analys av bränngasen från en pelletsbrännare ?

CONNY AXELSSON 2005-08-25        #773
Vet någon hur det gick med, jag tror både japanska och amerikanska projekt, som syftade till att återföra bilmotorns avgaser till en andra förbränningsfas. Jag tänker inte på EGR-funktionen utan ett effektivare sätt att förbränna samtliga avgaser.

JOHAN ERLANDSSON 2005-08-25        #777
Det jobbet kan man ju säga att katalysatorn gör...

CONNY AXELSSON 2005-08-26        #780
Exakt, men vi får bara ut värme under bilen. Orenade avgaser har en sammansättning som är nära gengasen. Det borde gå att få ut driveffekt istället.

ROLF FORSLUND 2005-10-07        #1069
Det fungerade men...min bil under universitets tiden var en Pontiac Firebird 79a med "air injection" på 5liters motorn. Systemet består av en luftpump (remdriven från vevaxeln) och ett antal mässingsrör i grenröret och kanaler som återledde ca 10% av avgaserna under förgasaren för en andra förbränning. Bilen hade dessutom katalysator, men de tidiga katalysator bilarna (med förgasare) hade en dålig vana att bränna ur katalysatorn med den extra bensinen under kallstart, så de luktar oftast klor...nåväl effekten var 125hk och den drog i genomsnitt 1.6liter milen, snäll körning...bästa förbrukningen mätte jag en mycket kall, ca -45grade celcius, i Norra Minnesota en january natt på 1.05liter per mil. Problemet att återbränna bensinen är att du tyvärr även försöker bränna restprodukterna, som inte vill brinna, vilket ger en sämre verkninggrad och sämre effect. En efterbrännkammare och turbo skulle kanske fungera bättre...

CONNY AXELSSON 2005-10-21        #1136
Tack Rolf. Jag känner till dennna amerikanska avgasrening. Jag har väl inte tagit den riktigt på allvar Jag har nog ansett den vara ett sätt att lura systemet. Frågan är vad som hade störst effekt, efterbränningen eller utspädningen av avgaserna. Vad jag är ute och letar efter är ett annat system, från tidigt 70-tal. Det påminner om EGR-funktionen. Men här togs alla avgaser från några cylindrar och kördes en extra gång genom andra cylindrar i en andra förbränningfas. Det intressanta är ju att orenade avgaser liknar gengas. Bra gengas innehåller 3-4 ggr så mycket CO som normalt orenade avgaser. Med ett tillskott av en mager bränsleluft-blandning bör man kunna förbränna i princip all CO till CO2 och få ut mekanisk energi i motorn. Katalysator är bra för miljön men vi "eldar för kråkorna". Värmeavgång har vi ju redan fullt sjå med. En katalysator har en begränsad livslängd, vilket ger en stor andel kat.bilar som ger ifrån sig allt mera orena avgaser. Kan vi istället nyttiggöra oss mera av energin och släppa ut rena avgaser utan kat, har vi fått "två flugor på smällen", som Reefat sa. Känner någon till detaljer om denna motorstyrning. Det går att bygga själv från grunden, men det är dumt att inte försöka komma över redan dokumenterade problem och dess lösningar. Man kan inte jobba uteslutande för att det är kul. Det måste finnas hyggliga förutsättningar att få tillbaka pengarna. Bara en avgascertifiering lär kosta 50.000:-

ROLF FORSLUND 2005-10-22        #1137
Hejsan Conny, Låter ju faktiskt som om det skulle gå att göra en enkel prototyp. Om man tog en Vmotor 4,6 eller 8a och byggde två separata insug (som om du monterar t.ex Weber förgasare) och helt enkelt matade den ena banken med avgaserna från den första banken, som matas av ett vanligt insprut. Man kunde ju ta tex en 5liters V8a och montera ett insprut från en 2.3liters motor och sedan montera t.ex en insprutare i bank #2 som helt enkelt kunde styras i parallellt med en av 1a bankens insprutare! Frågan är väl hur mycket man förlorar i mekaniken och det stora baktrycket i 2a banken. En Wankel motor kanske skulle fungera bättre, mata 2a och 3e rotorn med avgaserna från 1a.

CONNY AXELSSON 2005-10-22        #1139
Rolf, som du också inser är detta enkelt att prova. V-motorer har fördelen av skilda toppar, men jag tror det går lika bra med raka motorer av cross-flow typ. Man bygger speciella grenrör för insug och utblås. Det är rätt enkel svetsteknik. Det jag har tänkt mig är en 5-cylindrig rak motor, där två cylindrar får gå på normal bränsleblanding och 3 går på avgaser med tillskott av en mager luftbränsle-blandning. Med Bosch kontinuerliga insprutningssystem bör det vara lätt att hydrauliskt strypa bränslemängden till 3 cylindrar. En intercooler från någon turbomodell är också enkelt att montera. Det du skriver om mottryck är centralt. Vi får inte utsätta vår gengas för tryck eftersom den då fäller ut sot. Det måste till en lättrörlig accumulator, typ bälg kanske, för att förhindra mottryck. Steg 2 är däremot värre. Kostnaden för att få systemet certifierat. Vad som oroar mig är att jag tror att någon försökt detta och stött på patrull. Jag är rätt säker på att både amerikanska och japanska motorutvecklare till och med offentliggjorde minst skisser runt denna teknik. Det hade de inte gjort utan patentskydd. Jag tror rubriken i teknikpressen var typ "6-taktsmotorn, 8-taktsmotorn" e.dyl. Tiden bör vara mitten av 70-talet. Patentansökan kan dock vara mer än 20 år gammal. Det brukar vara svårt att få förlänga patentskydd, om inte patentet ens har kommit i produktion.

STIG-ERIK WERNER 2009-05-25        #10834
denna tråd va flera år gammal! men ändå! Jag sysslar mycket med gengas- kör nästan dagligen med min cheva beauville(van fast helglasad) Den har ett modifierat hesselman från 1942 monterat baktill scrubber kylare och korkrenare fram! Den går inte att köra mer än på ved! uppstarten tar normalt ca 2-3 minuter från det att fläkten startats! den toppar ca 110-120 kmh och en fyllning räcker 8-10 mil eller ca en timmes normal körning! Jag har även varit i Canada och hjälp ett par karlar att få till ett aggregat för att driva en motor som driver en el generator 220volt 18 kw gå in på min sida http://www.gengas.se och klicka i vänstra spalten på mina filmer. eller gengaswerner-channel på youtube! mvh Werner

www.gengas.se

Logga in för att svara


Produkter

Konverteringskit elcykel (3)
Elmotorcyklar (1)
Elmopeder (5)
Lastcyklar (4)
Cykelleasing (2)
Cyklar (6)
Elcyklar (49)
Trikar (16)
Konferenstjänster (2)


FacebookBli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3325 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik