Ekonomisk tillväxt Olja, kol & gas
Nicole Foss till Sverige
I'm tall, blond and covered in bags. Så beskrev Nicole Foss sig själv på telefon innan jag träffade henne på Göteborgs Centralstation. Nicole är på en två månader lång turné i Europa för att förmedla sitt budskap om kommande kredit- och energikris.
Nicole Foss är det många som känner till redan, att döma av suget efter biljetter till kvällens föreläsning i Göteborg. Gör du inte det så är detta kortversionen:
Nicole Foss har en bakgrund inom flera discipliner, och hon sätter nu ihop sin kunskap för att leverera vad hon kallar för "the big picture". Hennes budskap är att vi bör förbereda oss på kommande riktigt stora finans- och energikris. Finanskrisen kommer att ställa många saker på ända. Det finns en enormt stor bostadsbubbla i Europa. Den är mycket värre i Sverige än vad den var i USA när det smällde där. Kombinerat med sinande olja och att allt större investeringar krävs för att få upp oljan så står vi inför stora problem. Vi bör göra oss skuldfria och samarbeta med grannen för att lösa våra vardagliga behov när staten/myndigheterna inte längre har några pengar att sköta det.
Småskaliga lösningar och Hjälpas åt ihop med grannarna
Jag fick förmånen att få en pratstund med henne innan hennes föreläsning på Ekocentrum ikväll. Det första jag var nyfiken på var vad det är vi ska samarbeta med grannen kring när det smäller. Hon menar att alla tjänster som myndigheterna levererar kommer att fungera sämre, det kommer inte finnas pengar så det räcker att hålla tjänsterna igång när bubblan har spruckit och skatteintäkterna minskar. Det är precis allt möjligt som vi kan behöva ta tag i själva, till och med köra sopor och utbilda barnen.
Elen kan vi inte räkna med kommer fungera lika bra. Elnätet behöver underhållas och det är inte säkert att det finns pengar till det i en långvarig recession. Rådet är att skaffa ett batteri hemma som du laddar upp när nätet väl fungerar.
Vattenverken är komplicerade, och även om det kommer komma vatten i kranen så är de inte säkert att det håller lika hög kvalitet. Skaffa ett vattenfilter.
Skolsystemet kommer falla samman. Vi ser nedskärningar redan idag, innan krisen. Det kommer bli mycket värre sen. Och eftersom skolan fungerar så dåligt redan idag så kan föräldrar utbilda barnen hemma istället. Det finns en trend i Storbritannien nu, "unschooling", som handlar om just det. Dagens skola lär inte eleverna kritiskt tänkande, utan är bara ett inpräntande av faktauppgifter. Jag berättade lite om hur man jobbar med teman och problembaserad inlärning på min sons (8 år) kommunala skola, och det tyckte hon verkade bättre än vad hon var van vid.
Odling är något man kan hjälpas åt med. Jag tog upp min käpphäst om att många bor i städer, och att staden inte kan leverera så mycket mat som många verkar hoppas. Hon höll med om att staden alltid kommer vara beroende av landet för matförsörjning, men att stadsodling kan hjälpa folk att överleva om det blir riktiga kristider.
Vi diskuterade avvägningen mellan effektivitet och resiliens, om småskalighetens osårbarhet jämfört med stordriftens effektivitet. Jag har tidigare fått intryck av att hon förespråkar ganska långtgående småskalighet. Hon kunde dock tänka sig viss stordrift, så länge man kan hantera den och att man inte gör sig beroende av globala transporter.
Omställningen av energisystemet
Jag tog upp att en del konsultrapporter och vetenskapliga artiklar pekar på att det är tekniskt och ekonomiskt möjligt att nå 100% förnybart till 2050. Detta skrattade Nicole först åt och menade att det är en fysisk omöjlighet. Efter att vi diskuterat smarta nät en stund så tyckte jag att hon mjuknade något där och tryckte istället hårdare på att det framförallt är finanskrisen som kommer sätta stopp för en utveckling i den riktningen. Det kommer inte finnas pengar för såna dyra satsningar som kraftöverföring på långdistans och energilagring. Elmätare i hemmet (typ Eliq) var hon dock väldigt förtjust i, det är en enkel lösning som ger makt till folk att ta kontroll över sin energiförbrukning.
Konflikter
Nicole drog en parallell till förra stora finanskrisen på 30-talet och menade att andra världskriget kom som en följd av den. Men hon tror inte kommande kris kommer leda till världskrig, men däremot regionala oroligheter och "proxy-krig". Proxykrig är att stormakterna förser de mindre nationerna, som sitter på naturtillgångar, med vapen så att de kan slåss med varandra utan att stormakterna behöver blanda sig i direkt själva. Att ha naturresurser kan komma att visa sig innebära en förbannelse.
Staden eller landet?
Är det staden eller landet som gäller när krisen har slagit till? Båda kan fungera, menade Nicole, men inte det som finns emellan. Och med det menade hon urban sprawl, eller med svenska ord villaområden i förort.
Inte en survivalist
Är du en survivalist, frågade jag Nicole. Nej, jag tänker inte skaffa stängsel runt vår gård och skaffa vapen för att försvara oss. Men kanske ett gevär för att skjuta hjort.
|
|
Återanvändande/upcycling (1)
Miljökonsult (1)
Böcker (2)
Magasin (3)
|