Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Klimatfrågan   

"At göteborgs universitet.. Listening to some environment shit."

JOHAN ERLANDSSON 2011-03-29        #17358

Igår bevistade jag en fullsatt föreläsning på Göteborgs Universitetet med Johan Rockström och Anders Wijkman. De presenterade sin nya bok "Den stora förnekelsen", som de började med efter den stora besvikelsen i Köpenhamn. 

R&W konstaterar att det finns en skrämmande ovilja att se vissa samband, en djup ravin mellan vad vetenskapsmännen säger är nödvändigt och vad politikerna säger är möjligt. De vill utmana de som inte vill diskutera den konventionella tillväxtens påverkan på miljön, de som har som grundinställning att tillväxt löser miljöproblem snarare än skapar dem. De vill se transformativ förändring, utmaningen är så stor och det är så bråttom att det inte längre räcker med "ständiga förbättringar" som utgångspunkt. Internationella avtal är viktiga, och klimatavtal bör göras om till hållbarhetsavtal.

FÖRSTÄRKNINGSEFFEKTER
Johan Rockström visade sina hockeyklubbor som många miljöintresserade blivit ganska bekanta med vid det här laget. Kontentan är att den stora accelerationen i miljöpåverkan inleddes 1955. Innan dess fungerade vår modell, naturen klarade av den påfrestning som vi utsatte den för.

Med en så stor påfrestning inom många olika områden kan det också bli så att förstärkningseffekter uppkommer, att det börjar gå snabbare utför. Ickelinjär utveckling inträffar, tröskelvärden överskrids. Vi vet inte hur stor förstärkningseffekten är mellan olika miljöpåverkanskategorier, det råder stor osäkerhet där. Men eftersom risken är stor redan för varje enskild miljöpåverkanskategori så kan vi med liten osäkerhet säga att det är dags att vidta åtgärder omgående för att böja av kurvorna.


2 eller 8 graders temperaturhöjning vid 450 ppm?

Vi vet idag att en uppvärmning på två grader är mycket riskfylld. Och det finns också en stor osäkerhet i hur mycket varmare en ökad växthusgaskoncentration innebär. En tidigare "sanning" har varit att vid en fördubbling av koldioxidkoncentrationen, 450 ppm, så får vi två graders höjning. Senare tids forskning visar att temperaturhöjningen kan bli mycket större än så, tack vare icke-linjära utvecklingsskeenden. Spannet sträcker sig nu ända upp till åtta grader. För att gå in och ut ur istider räcker det med temperaturförändringar på +-fyra grader. Hur ska en politiker hantera en sådan osäkerhet, att man inte vet om vi får två eller åtta graders höjning? Detta är en uppgift för vetenskapen, att få fram säkrare siffror. Rockström sammanfattade skillnaden så här:
2 grader=farligt
8 grader=katastrofalt


Olika syn på klimatfrågans allvar

Rockström & Wijkman har gjort en gruppindelning baserat på synen på klimatfrågan (mina tolkningar av vad grupperna säger):

1. James Lovelock m.fl. "Det är försent"
2. Rockström, Steffen m.fl. "Det är bråttom"
3. IPCC "Vi är inte 100% säkra på att det är allvar än"
4. Lomborg "Det finns många andra viktiga samhällsproblem också"
5. Klimatskeptiker "Det pågår en uppvärming, men människan har liten del i det"
6. Klimatförnekare "CO2 är livets gas"


Att så tvivel

En del av boken handlar om hur skeptiker- och förnekarrörelsen fungerar. Här har de utgått från boken "Merchants of Doubt", som visar hur en medveten taktik att så tvivel fungerar bra för att hindra att åtgärder vidtas. Man behöver inte motbevisa klimatforskarna, det räcker med att så vissa tvivel, att det kan finnas andra faktorer som spelar in.

Det går också att konstatera att något som hindrar vetenskapliga fakta från att tas in är när de stör den egna bilden av det goda livet/samhället. Om något ses som ett hinder för frihet så kan man helt enkelt inte acceptera faktum, det är en psykologisk reflex.

Frågor till panelen

Ganska mycket tid ägnades åt frågor från publiken (tack arrangörerna!), som även gick till en liten panel bestående av miljökonsult Lotta Silfver och Andreas Bjurström, Globala Studier på Göteborgs Universitet. En av de första frågorna som kom gällde kärnkraftens roll för klimatfrågan, och den gick till Johan Rockström. Han menade att han inte hade något bra svar på den frågan, men konstaterade att det finns en öppenhet för att använda kärnkraft och geoengineering temporärt för att vi ska undvika att passera en del tröskelvärden. Samtidigt så är det ur ett riskperspektiv för kärnkraften motiverat att begränsa spridningen av den.

En annan fråga var om de trodde att det skulle gå att få till globala klimatavtal. Alla var ganska modfällda om det, även om R&W trycker hårt på såna åtgärder i sin bok. Lotta Silfver menar att det finns en stor kraft i lokala och regionala åtgärder.

Wijkman visade sig vara ordentligt teknikoptimistisk, när han sa att redan om 2-3 år kan solenergi ha blivit billigare än ful-energi. Kostnaden för solkraft sjunker med 40-45% per år nu.

Lotta Silfver uttryckte sin frustration över att de åtgärder som "vanligt" miljöfolk kan göra bara är åtgärder inom det befintliga skeva systemet. Ett system som bygger på evig tillväxt och BNP-fokus, att det mest är fernissa man kan ägna sig åt om man jobbar som miljökonsult eller med miljöfrågor på t.ex. kommunal nivå.

Anders Wijkman konstaterade att de har fått kritik för att de inte tagit med individens roll i boken, att det fokuseras på politiska och tekniska lösningar. Han menade att de helt enkelt inte hann med det.

Wijkman sa att han senast i lördags var på en middag där sex män var öppet klimatförnekande. Så nog behövs boken, frågan är hur man ska nå fram med budskapet, till exempel till ninafreakingout som twittrade från föreläsningen:

"At göteborgs universitet.. Listening to some environment shit."MARTIN SAAR 2011-03-29        #17376
Tack Johan för din ärliga och uppriktiga uppfattning. Väntar med spänning att höra din ärliga och uppriktiga uppfattning av del 2 av kvällen. Nicole Foss

JOHAN ERLANDSSON 2011-03-29        #17378
Jag var inte på någon av kvällsaktiviteterna, men du hittar min intervju med Nicole Foss här:
http://www.ecoprofile.se/thread-2275-I'm-tall,-blond-and-covered-in-bags.html

JOHAN ERLANDSSON 2012-01-20        #19825

Nytt konstverk i Göteborg. Fin illustration till Rockströms och Wijkmans bok...

MAGNUS BILLBERGER 2012-01-21        #19826
För den som till äventyrs tvivlar på att det pågår en klimatförändring rekommenderas att ta en titt på "state of the climate"-sajten här.

Logga in för att svara
FacebookBli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3343 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik