Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Om Ecoprofile    Företagande   

Tack Framtidens Företag och alla kunder, medlemmar och besökare -nu står Ecoprofile på egna ben

JOHAN ERLANDSSON 2011-04-04        #17391

Mattias och Jessica på Framtidens Företag

Idag byter Ecoprofile adress till Norra Hamngatan 4, Göteborg. Efter två år på företagsinkubatorn Framtidens Företag, och med stöd från våra fantastiska kunder, medlemmar och besökare ställer sig Ecoprofile idag på helt egna ben!

Efter en karriär i huvudsak som IT- och managementkonsult på Acando samt forskare på miljöinformation i produktkedjor på Chalmers så bestämde jag mig vid årsskiftet 2008/2009 att jag skulle satsa på att driva eget företag på heltid, där Ecoprofile var en av flera idéer som jag ville jobba med. Jag började med att jobba hemifrån, men för mig funkade det bara i ett par dagar. Av någon anledning som jag inte riktigt kan förklara så behöver jag åka iväg till ett kontor där det finns andra människor för att det ska fungera.

Så jag letade efter ett kontorshotell för att ha någonstans att sitta, då min goda vän Carina Sundqvist på Inspirationsbyrån tipsade om att det fanns ett ställe som heter Framtidens Företag. För ungefär samma kostnad som ett "vanligt" kontorshotell så fick man även stöd med att komma igång med företaget. Det lät nästan lite för bra för att vara sant, men jag åkte och hälsade på föreståndare Malin Jovanovic (just nu föräldraledig) och det visade sig stämma! Inkubatorers roll för en omställning av näringslivet har jag naturligtvis funderat en del på, och det kommer jag återkomma till i ett senare inlägg.

De här två åren har varit en resa med några tydliga händelser som förändrat verksamheten. Från början var jag inne på att jobba med flera olika verksamheter. Utöver Ecoprofile hade jag också ett diskussionsforum för bostadsrättsföreningar och ett för kolonister. Det var mycket stök och bök för att försöka få ihop en affärsidé som beskrev allt. Under en period hade jag till och med ett nytt namn på företaget, Faktor 100. Min dåvarande coach (ja, man får en coach på inkubatorn) Lars-Göran "Helge" Andersson hjälpte mig så gott han kunde med att bringa ordning i vad som i efterhand framstår som en oreda. Varje gång jag skulle berätta för någon vad jag ägnade mig åt så blev det ganska rörigt.

Första stora steget tog jag när jag lyssnade på Kicki Theander på Entreprenörsdagen (Entreprenörsdagen är en av coach Helges bebisar). Kicki är entreprenören som med företaget Middagsfrid lyckats med att få svenska folket att börja med hemkörda matvaror med visst miljötänk. Hon var oerhört tydligt med att för att lyckas bygga upp en verksamhet så är det helt nödvändigt att fokusera på en sak och göra den riktigt bra. Då slopade jag samlingsnamnet Faktor 100, återgick till Ecoprofile och prioriterade ned de andra verksamheterna kraftigt. Tack Kicki för den insikten!

Det andra steget hjälpte Kanter & Karlsson mig att ta. De hjälpte mig att tänka klarare kring vad Ecoprofile är och skapa ett formspråk som bättre förmedlar detta (och är betydligt snyggare än vad jag klarade av att fixa på egen hand). Kanter & Karlsson satt på Framtidens Företag men flyttade för ett par månader sedan till Norra Hamngatan 4, där jag nu alltså också flyttar in. Så jag kommer att ha fortsatt god hjälp av Linda och Dennis på Kanter & Karlsson!

Det tredje steget, och kanske det allra viktigaste, har jag tagit alldeles nyss. Med nya coachen Ulla-Lisa Thordén har det jobbiga i att ta kontakt med kunder tagits bort. Att starta ett företag innebär oftast att väldigt mycket tid måste läggas på att kontakta kunder, vilket också i många fall är något som är det som är jobbigast att ta sig an för många. Ofta lockar det mer att fila på själva affärsidén. Men Ulla-Lisa, som bland annat skrivit en bok om hur kulturarbetare kan ta betalt, avdramatiserar kundkontakterna.

Sedan jag fick hjälp av Ulla-Lisa har jag haft en massa intressanta telefonsamtal med företagare som klarar Ecoprofiles kriterier för Framtidsprodukter. Elcykelhandlare och vindandelsaktörer har vi nu i våra listor, och just nu pratar jag med tillverkare och återförsäljare av småskalig vindkraft. Det är roliga samtal, och många av de jag pratar med vill dessutom gärna betala en liten slant för att få visa upp vad de har att erbjuda via Ecoprofile. De ser att alla vi som skriver och diskuterar hållbar konsumtion på Ecoprofile håller en hög nivå och att vi har många besökare, och de vill gärna synas hos oss.

Lite snabbfakta om Ecoprofile just nu:
Unika besökare i veckan: ca. 4000
Medlemmar (Ecoprofile Sverige): 1604
"Gilla-klickare" på Ecoprofiles Facebooksida: 1000 (ja, det är precis 1000 idag!)
Twitterföljare: 336
Registrerade företag: 53
Registrerade organisationer: 47

Diskussionsforumet är Ecoprofiles hjärta, ett öppet forum med en seriös diskussionskultur och engagerade medlemmar är vårt bidrag till en bättre förståelse för de miljöutmaningar vi står inför, och kanske ännu viktigare, deras lösningar. Som vanligt med utgångspunkten att alla aktörer som kan påverka behöver göra sitt yttersta. Här kommer jag jobba vidare med både innehåll och funktion, samt spridning. Ecoprofile finns sedan ett år också i Danmark, och sedan en vecka internationellt.

Framtidsprodukter kommer jag att jobba vidare med, men stöd av Kanter & Karlsson och sedan ett par månader också den mycket sympatiske programmeraren och syltaren Calle Högberg. Parallellt kommer jag också att jobba med workshops, föreläsningar, moderatorjobb och konsultverksamhet, allt inom ämnet hållbar konsumtion.

Tack till alla er som hjälpt till under de här två åren! För den som vill träffa mig så vet ni var jag finns!JOHAN ERLANDSSON 2011-04-04        #17392

Dennis och Linda på Kanter & Karlsson

JOHAN ERLANDSSON 2011-04-04        #17393

Jeremy, duktig programmerare på Let's Deal på Framtidens Företag som alltid svarar på frågor!

JOHAN ERLANDSSON 2011-04-04        #17394

Ylva och Maja, arkitekter specialiserade på klimatanpassning på REposition på Framtidens Företag.

JOHAN ERLANDSSON 2011-04-04        #17395

Oscar på Tweaky på Framtidens Företag.

JOHAN ERLANDSSON 2011-04-04        #17396

Så här ser det ut en vanlig fredag på Framtidens Företag! :-) Tack för denna roliga och nyttiga tid!

JOHAN ERLANDSSON 2011-04-04        #17397

Här finns jag nu (se Ecoprofilecykeln).

SUSANNA ELFORS 2011-04-04        #17399
Jättekul och spännande! Härligt att du har fått så mycket hjälp och stöd, något som jag är i stort behov av. Skulle verkligen behöva inkubator och allt det där. Har en coach och det är bra, men behöver så mycket mer! Lycka till!

Sanna

LARS-GöRAN ANDERSSON 2011-04-04        #17400Bäste Johan

Jag måste först gratulera dig till att du nu kommit ur  födslovåndorna och nu etablerat dig in the "real" world, men där har du ju varit innan så .............

Jag tror mycket på dig och ditt engagemang i vad du än gör förhoppningsvis skall ditt bidrag göra en skillnad i vår framtid, och du tack för omnämnandet, det värmde.

"HELGE" [email protected]


ERIK SANDBLOM 2011-04-04        #17401
Grattis till framgången!

MADELEINE LIMé 2011-04-04        #17404
Grattis till det du åstadkommit hittills och vi ser fram emot allt du kommer att göra med Ecoprofile härnest! Madeleine på EkoLeko

JOHAN ERLANDSSON 2011-04-05        #17407
Tack Sanna, Helge, Erik och Madeleine för lyckönsningar! Nu är förkultiveringen klar och det är dags att pröva lyckan på friland...

Sanna, det kommer mera om inkubatorer här snart.

SVEN-ERIK FORSLIN 2011-04-12        #17498
"Grattis till det du åstadkommit hittills och vi ser fram emot allt du kommer att göra med Ecoprofile härnest!" Madeleine på EkoLeko

Instämmer helt med Madeleine på EkoLeko!

Logga in för att svara
FacebookBli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3080 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik