Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Biologisk mångfald    Samhällsplanering    Grundsyn på hållbarhet   

Biosfärområden -en kraftfull metod för lokal omställning?

JOHAN ERLANDSSON 2011-06-01        #17909

Biosfärområde Vänerskärgården med Kinnekulle

Den 4-8 juli är det biosfärområdeskonferens i den lilla orten Lundsbrunn i Västergötland, med deltagare från Europa, Ryssland och Nordamerika. Ecoprofile kommer att samarbeta med konferensen genom att berätta om vad biosfärområden är och också rapportera direkt från konferensen. Idag inleder vi med en kort bakgrund till begreppet biosfärområde.

Begreppet biosfärområden, eller Man and the Biosphere, bildades 1971 på initiativ av FN-organet UNESCO -långt innan begrepp som hållbar utveckling, Agenda 21 och Transition Towns var uppfunna. I år firar alltså MAB-programmet 40 år. Ansatsen var från början strikt vetenskaplig. Forskare ville hitta sätt att lösa de miljöproblem som hade identifierats och ville ha avgränsade områden att undersöka kopplingar mellan människan och biosfären. Än idag är ansatsen vetenskaplig, men det finns också ambitioner att verkligen vara med och praktiskt ställa om samhället med hjälp av utarbetade samarbetsmetoder.

Ledstjärnor för programmet sägs vara samverkan mellan aktörer på olika samhällsnivåer, att initiativet till att bilda biosfärområden ska komma från lokalt och regionalt håll och att biologisk mångfald är en del i arbetet för en hållbar utveckling. Idag finns det över 500 biosfärområden i världen.

I senare inlägg kommer jag att berätta kort om de svenska biosfärområdena och om den kommande konferensen, och naturligvis också rapportera direkt från konferensen. Jag vill dock passa på att redan nu tipsa om att besöka konferenssajten och se om du vill vara med! Kanske lockar exkursioner till vackra Kinnekulle? Eller workshops om socialt entreprenörskap, lärande för hållbar utveckling och hållbar turism? Eller en mässa med goda exempel? Sista anmälningsdag är 9 juni, görs på länken nedan, där också program finns:
www.euromab2011.se

Historik kring MAB-programmet:
http://www.unesco.org/new/en/natural-sciences/environment/ecological-sciences/man-and-biosphere-programme/mab40/KENNETH GYLLENSTING 2011-06-08        #18004
Kul att det här uppmärksammas! Jag arbetar själv en del med biosfärkandidatområdet Blekinge Arkipelag som sannolikt blir godkänt av UNESCO  som fullfjädrat biosfärområde nu under sommaren.

Kolla mer på: www.blekingearkipelag.se

JOHAN ERLANDSSON 2011-06-08        #18007
Ja, det ska jag kolla upp Kenneth! Jag har tänkt skriva kort om de andra biosfärområdena i Sverige här, vill du kanske skriva några rader om Blekinge Arkipelag i en ny tråd?

KENNETH GYLLENSTING 2011-06-09        #18020

I Sverige finns bara två biosfärområden och tre områden på väg in (kandidater).  Tidigare fanns Torne Träsk med på listan, men de har strukits eftersom de inte uppfyller kriterierna längre. Några ytterligare är inte aktuella att ta in, utan Regeringen anser att det räcker med totalt fem områden.

Här är mer info om det svenska arbetet:
http://www.biosfaromrade.org/ 

--Kenneth


KENNETH GYLLENSTING 2011-06-09        #18021
Förresten, jag kommer att åka dit som representant för Blekinge Arkipelag, så vi träffas där!

JOHAN ERLANDSSON 2011-06-22        #18204
Tack för info! Jag gör en liten skrivbordsundersökning av Kristianstads Vattenrike nu, ny tråd kommer snart. Kul att du kommer till konferensen, då ses vi där ja!

KENNETH GYLLENSTING 2011-06-22        #18211
Enligt senaste uppgifterna ska UNESCOs beslut om att Blekinge Arkipelag är utsett komma 30 juni!

JOHAN ERLANDSSON 2011-06-22        #18212
Härligt! Jag såg att ni ska ställa ut på torsdagen på konferensen.

JOHAN ERLANDSSON 2012-07-16        #21013
Nu har Sverige fått sitt femte biosfärområde: Östra Vätterbranterna.

JOHAN ERLANDSSON 2013-03-06        #22037
Under perioden 2012-2015 är svenska Maria Thorell en av 12 internationella expert i International Advisory Committee on Biosphere Reserves. Kommittéen träffas en gång per år, och ger rekommendationer till beslutande församlingen för Man and the Biosphere Programme om nomineringar till biosfärområden, revisioner av befintliga biosfärområden och vem som bör vinna Batisse Award.

Maria har deltagit i utvecklingen av biosfärområden i Sverige sedan 1996. Hon har bl.a. varit nationell koordinator och ledamot av svenska MAB-kommittéen. - Det är en ära och ett nöje att delta i den internationella expertkommittéen för MAB-programmet. Biosfärområden omfattar fantastiska naturområden och det är hoppingivande att läsa om dem och de människor som verkar för en hållbar utveckling i dessa områden, säger Maria Thorell. 

Logga in för att svara
FacebookBli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3343 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik