Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Vindkraft    Naturresurser   

Marknadsöversikt småskalig vindkraft 2011

JOHAN ERLANDSSON 2011-06-10        #17961

Airdolphin, populär modell som dock för en del oväsen

Marknaden för småskalig vindkraft är ännu i sin linda, men hos vissa aktörer tar försäljningen nu fart. Jämför pris och prestanda i Ecoprofiles pinfärska marknadsöversikt och köpguide till småskalig vindkraft!

Småskalig vindkraft kan vara svårt att försvara ur ett krasst ekonomiskt perspektiv. Det blir dyra kilowattimmar jämfört med större verk, i alla fall än så länge. Ny teknik, till exempel för energilagring, kanske kan ändra på den saken, men idag lär det vara svårt att rent ekonomiskt motivera en investering i ett litet vindkraftverk för hushållsbruk jämfört med att gå ihop med andra och investera i ett större verk.

Men det finns andra mänskliga drivkrafter som gör att den jämförelsevis dyrare småskaliga vindkraften trots allt är eftertraktad. Känslan av kontroll, att inte vara helt utlämnad till någon annan för sin energiförsörjning. Man producerar sin egen el och minskar eller gör sig helt fri från beroendet av  el- och elnätsleverantörer. En annan drivkraft är att det är en mycket konkret handling för att ställa om energisystemet. Man köper en produkt och ser den börja producera el.

Jag har under våren kontaktat de svenska återförsäljarna av småskalig vindkraft och sammanställt en lista över verk upp till 10 kW effekt, som säljs i Sverige. I en del fall är återförsäljare och tillverkare samma organisation. Marknaden präglas av en stor diversitet både när det gäller teknik och aktörer. En del verk kan nu sägas vara beprövade, samtidigt som det dyker upp många nyheter. Återförsäljarna är allt från de som lagt ut produktfakta på ett kinesiskt verk på en hemsida och fortfarande väntar på beställningar, till de som är mycket aktiva, satsar på marknadsföring och också har fått fart på försäljningen till den grad att de knappt hinner med att ta hand om sina kunder.
 
Förutsättningarna för en investering i småskalig vindkraft är just nu i kraftig förändring. Under flera år har möjligheterna för privatpersoner att kunna sälja tillbaks sin el vid överskott diskuterats, men det finns än idag inga tydliga regler för det. Däremot har en rad nätägare nu tagit egna initiativ och köper in el från privatpersoner. Än så länge är det Utsikt, Elinorr, Din El, Bixia, Öresundskraft och Fortum.
 
Jag tror att detta, utöver goodwill, delvis handlar om självbevarelsedrift från nätägarnas sida. I takt med att möjligheterna blir större att själv producera och lagra sin energi så kommer också fler fråga sig om det är värt pengarna att vara ansluten till nätet, om de inte kan sälja sin el.
 
Marknadsöversikten visar på en väldig diversitet i priser bland de mindre verken. Det billigaste 1 kW-verket i listan kostar 14 500 kronor, det dyraste 95 000 kronor. Även om det billigaste i detta fall inte levereras med växelriktare så är prisskillnaden anmärkningsvärd. För verk i 10-kW klassen verkar marknaden vara mer mogen, där är prisskillnaderna inte lika stora. Det billigaste 10 kW-verket kostar 214 500 kronor, det dyraste 300 000 kronor. Och i detta fall kan skillnaden till stor del förklaras med att det inte följer med en mast till det billigare verket.
 
Hur mycket el ger då ett småskaligt vindkraftverk? Få återförsäljare av de mindre verken vill/kan uppge hur mycket deras verk levererar vid en viss medelvind. Baserat på uppgifterna i listan går det ändå att våga sig på en grov generalisering. 1 kW-verk kan ge 1500 kWh/år. 5 kW-verk kan ge 10 000 kWh/år och 10 kW-verk kan ge 20 000 kWh/år. Detta gäller naturligtvis bara om man har bra vindförutsättningar, med minst 5-6 m/s medelvind.
 
På senare tid har frågan om en sällsynt metall, neodym, i många av vindkraftverkens generatorer diskuterats. Neodym bryts i princip uteslutande i Kina, finns i begränsad mängd och brytningen sägs även ha en del miljöpåverkan. Neodymets fördelar är att magneter kan göras kraftigt magnetiska, vilket innebär att generatorerna kan göras mindre och lättare.
http://www.ecoprofile.se/thread-2350-Ar-neodymberoendet-ett-hot-mot-den-smaskaliga-vindkraften.html
 
Det verkar som att det trots allt finns vägar runt neodymet. Det går att tillverka generatorer utan neodym, men de behöver då bli större, tyngre och använda mer material. Asynkrongeneratorer, som används i vissa av verken i listan, innehåller inte neodym. Vertikala vindkraftverk kan ha en tyngre och större generator på marken. Det finns även tillverkare av horisontella verk som säger att en ökad vikt på generatorn inte är ett problem.

Vad behöver man om man vill komma igång? Först och främst behöver man vind. Det är en mycket god idé att börja med att mäta vilken medelvind man har på den höjden man har tänkt sätta verket, även om det kan ta ett tag. Vad jag förstår så går gränsen där det börjar bli någon idé vid 5 m/s. Sen behövs själva vindkraftsverket, samt en väl förankrad mast. Att montera direkt på huset har jag inte hört någon rekommendera på senare tid, risken för obehagliga ljud är för stor. Sen ska också elen tas om hand på något sätt. För de allra minsta verken är det vanligt att elen lagras ned i batterier, och då behövs också en laddregulator som ser till att batteriet inte blir över- eller underladdat. Det andra alternativet är att koppla in verket på elnätet. Då behövs i de flesta fall en växelriktare, som gör om elen från vindkraftverket till samma typ som finns i elnätet.
 
Direktlänk till köpguiden: http://www.ecoprofile.se/smaskalig-vindkraft

Detaljerad marknadsöversikt från 2009 sammanställd av Svensk Vindkraftförening: http://www.svensk-vindkraft.org/download/marknadsoversikt09.pdfJOHAN ERLANDSSON 2011-10-20        #19300

Logga in för att svara


Produkter

Småskalig vindkraft (33)
Vindandelar (2)
Energimätare (3)
Hybridsystem solceller/vindkraft (4)
Varmvattensparande produkter (4)
Värmeväxlare för varmvatten (2)
Solfångarsystem (2)
Standby-stoppare (1)
Belysning (1)
Energikonsulter (2)
El (3)
Solceller (2)


FacebookBli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3271 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik